OMS trage un semnal de alarmă: Noul coronavirus nu și-a pierdut din putere, este la fel de periculos ca și până acum

Medicul italian, Alberto Zangrillo a declarat că noul coronavirus a suferit modificări. Însă, reprezentanții OMS și mai mulți experți în sănătate din întreaga lume afirmă că această opinie este nefondată din punct de vedere științific.

Atât reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, cât și mai multi experți în medicină din întreaga lume au reamintit că, deși au trecut luni bune de la declanșarea epidemiei de coronavirus, virusul SARS-CoV-2 este încă prezent și la fel de de puternic și dăunător ca până acum.


Acest semnal de alarmă a fost tras în urma unei afirmații pe care profesorul Alberto Zangrillo, șeful secției de terapie intensivă de la spitalul San Raffaele din Lombardia, a făcut-o duminică la postul național de televiziune din Italia. Acesta a declarat că noul coronavirus „din punct de vedere clinic nu mai există'.

Însă, Maria Van Kerkhove, epidemiolog în cadrul OMS, și mai mulți experți în boli infecțioase au afirmat că opinia doctorului Zangrillo nu are un temei științific. Nu există date care să arate că noul coronavirus s-a schimbat în mod semnificativ. Nici din punctul de vedere al transmiterii, nici al complicațiilor pe care Covid-19 le are asupra stării de sănătate, a declarat Van Kerkhove.


Același lucru l-au susținut și experții de la Johns Hopkins University, Wake Forest Baptist Medical Center, George Washington University și Northwell Health, care au reafirmat că nu există dovezi clare care să ateste modificări ale virusului.

„Sugestia pe care doctorul italian a făcut-o este extrem de periculoasă și oferă o falsă reasigurare, nefondată pe dovezi', a spus Leana Wen, medic la secția de Urgențe și profesoară la George Washington University. „Nu există nicio dovadă științifică ce să arate că noul coronavirus a suferit modificări. Este extrem de ușor de transmis și foarte contagios. Trebuie să fim la fel de atenți ca și până acum', declara aceasta pentru site-ul Reuters.


Zangrillo, cunoscut în Italia drept medicul personal al fostului premier Silvio Berlusconi, a declarat că comentariile sale au fost susținute de un studiu realizat de un coleg de-al său, Massimo Clementi, care va fi publicat săptămâna viitoare. Într-un interviu acordat site-ului Reuters, Zangrillo a declarat că: „Nu am spus niciodată că virusul s-a schimbat, am spus că interacțiunea dintre virus și gazdă s-a schimbat vizibil'.


Studiul lui Clementi, care este directorul laboratorului de microbiologie și virologie din San Raffaele, a comparat probele de virus de la pacienții de COVID-19 de la spitalul din Milano din luna martie, cu mostre de la pacienții infectați din luna mai. „Rezultatul a fost lipsit de ambiguitate: o diferență semnificativă între încărcătura virală a pacienților internați în martie în comparație și a celor admiși luna trecută', a spus Zangrillo.

Oscar MacLean, de la University of Glasgows Centre for Virus Research, concluzionează și spune că sugestiile făcute de medicul italian „nu sunt susținute de literatura științifică și că, de asemenea, sunt neplauzibile din punct de vedere genetic.'


Citește și:
Cum să te ferești EFICIENT de infectarea cu noul coronavirus! Trucuri simple, dar foarte utile

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet