Deși OMS laudă descoperirea că steroizii pot ajuta cazurile grave de Covid-19, avertizează și că ei nu au efect asupra cazurilor care prezintă simptome ușoare ale bolii.
Steroizii par să fie ultima speranță în bătălia pe care lumea medicală o duce cu epidemia de coronavirus, și asta de când rezultatele unor teste clinice realizate în Marea Britanie au arătat că dexametazona, care este un corticosteroid, poate salva viețile pacienților cu Covid-19.
Organizația Mondială a Sănătății a felicitat medicii din Marea Britanie pentru descoperirea că dexametazona poate salva viețile pacienților care sunt intubați sau care primesc oxigen. În cazul primilor, mortalitatea se reduce cu o treime, ceea ce reprezintă un procent semnificativ, iar în cazul celor din urmă, cu o cincime.
Acest lucru înseamnă că steroizii pot aduce beneficii serioase celor care au forme severe de Covid-19, dar că efecte benefice nu au fost observate în cazul pacienților ce prezintă doar simptome ușoare.
„Acesta este primul tratament care a arătat că reduce mortalitatea în cazul pacienților cu Covid-19 care au nevoie de oxigen sau de ventilatoare”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS. „Este o veste extraordinară și felicit guvernul Marii Britanii și Universitatea Oxford și multele spitale și pacienții care au contribuit la această descoperire care salvează vieți.”, a continuat acesta.
Între timp, Mike Ryan, șeful programului de urgență OMS, a subliniat că medicamentul trebuie utilizat numai în cazurile grave.
„Este deosebit de important în acest caz ca medicamentul să fie utilizat doar pentru pacienţii grav bolnavi şi în stare critică, care pot beneficia în mod clar de acest medicament.”
Steroizii au mai fost folosiți până acum în tratarea Covid-19. Este vorba despre metilprednisolon, o substanță similară dexametazonei, care a fost utilizat în Suedia încă din luna martie.
Dar descoperirea efectelor dexametazonei arată că steroizii pot fi investigați mai departe drept posibile tratamente pentru Covid-19. Dexametazona, de exemplu, este un steroid care se află în circulație încă din anii 60, și se cunosc bine proprietățile sale antiinflamatoare, utilizate într-un număr mare de afecțiuni. De asemenea, după o perioadă atât de mare de utilizare, sunt cunoscute și efectele adverse ale medicamentului. Dexametazona se află pe lista de medicamente esențiale a OMS încă din 1977. În plus, este un medicament generic și foarte accesibil.
„Veștile acestea vin după ce întâlnirea OMS pentru cercetare și dezvoltare, care a avut loc la Geneva în februarie, unde steroizii au fost deja declarați prioritate în cercetare. Descoperirile subliniază importanța studiilor clinice mare, care produc dovezi în urma cărora putem acționa. OMS va continua să lucreze cu toți partenerii pentru a dezvolta terapii care salvează vieți și vaccinuri care să funcționeze împotriva Covid-19, și sub umbrela acceleratorului Access to Covid-19 Tools.”, arată un comunicat oficial al Organizației.
Foto: Shutterstock