OMS: Pacienții asimptomatici transmit foarte rar noul coronavirus

E mai probabil ca pacienții asimptomatici să nu transmită noul coronavirus, a spus o reprezentantă OMS, citând datele din țările care au raportat despre anchete epidemiologice.


Pacienții asimptomatici care au contractat noul coronavirus au fost în ultimele luni subiect de dezbatere pentru comunitatea științifică, iar felul în care ei ar putea să devină transmițători ai virusului a condus la restricții dure în mai toate zonele planetei.


Tot pe seama lor s-au pus și ratele mari ale infectărilor din anumite țări, și pentru ei au fost gândite aplicații de monitorizare care ar putea, cu prețul renunțării la anumite libertăți, să protejeze populația mai largă de infectarea în masă cu Sars-CoV-2.

Însă cele mai recente date arată că pacienții asimptomatici, deși pot transmite în anumite circumstanțe noul coronavirus, nu sunt o modalitate principală de răspândire a virusului, așa cum se credea până de curând. Lucrul acesta a fost comunicat de Organizația Mondială a Sănătății într-o conferință oficială.


E important să ne amintim că studiile recente despre transmiterea noului coronavirus indicau transmiterea de la persoană la persoană, mai cu seamă când este vorba despre pacienții asimptomatici, și că acești purtători (mai cu seamă persoane tinere) erau considerați potențiali factori de transmitere care ar fi condus epidemia la focare greu de controlat.

Iată, însă, că Organizația Mondială a Sănătății, în urma datelor obținute utilizând anchetele epidemiologice, e în măsură să contrazică ce știam până acum despre pacienții asimptomatici.
„Avem un număr de rapoarte din țări care fac anchete epidemiologice foarte detaliate. Ei urmăresc pacienții asimptomatici. Urmăresc contacții. Și nu găsesc că are loc și o transmitere secundară. Este foarte rară.', a declarat Maria Van Kerkhove, șefa diviziei de Emerging Diseases.

Însă o altă noutate pe care a împărtășit-o aceasta este că pacienții asimptomatici sunt mai puțini decât se credea. „Dacă mergem înapoi și spunem câți dintre ei sunt cu adevărat asimptomatici, aflăm că mulți s-ar putea să fi avut o boală foarte ușoară, cum simptome foarte ușoare, care nu sunt simptome Covid ca la carte, în sensul că nu au făcut febră.'


Însă mai este un detaliu de luat în seamă în legătură cu pacienții asimptomatici – și anume, că aceștia sunt diferiți de pacienții infectați, dar care sunt încă în perioada de incubație și nu prezintă simptome. Pentru că oamenii infectați cu noul coronavirus ar putea să fie contagioși înainte de a dezvolta simptome. „Unele simulări arată că între 40 și 60% din transmitere se face într-o fază în care oamenii nu au simptome.', a spus pe Twitter Ashish Jha, de la Brown School of Public Health.


Și comisia care se ocupă de răspândirea noului coronavirus în Singapore, citată de Reuters, are date interesante. Conform acesteia, se crede că jumătate dintre cazurile noi de Covid-19 din țară ar fi asimptomatice.

În cele din urmă, însă, Maria Van Kerkhove, șefa diviziei de Emerging Diseases, are o veste bună pentru noi.

„Studiile comprehensive despre transmiterea virusului de la pacienții asimptomatici sunt dificil de realizat, dar dovezile pe care le avem acum din datele anchetelor epidemiologice transmise de statele membre sugerează că pacienții asimptomatici au mai puține șanse să transmită virusul decât cei care dezvoltă simptome.'


Citește și:
Starea de alertă se va prelungi după 15 iunie? Ce spune Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video