OMS: Nu există dovezi că anticorpii ne-ar proteja de reinfectarea cu coronavirus

Reinfectarea cu coronavirus a fost în ultimele luni doar o supoziție. Acum, Organizația Mondială a Sănătății avertizează: nu există dovezi că nu ne-am putea reinfecta.


Reinfectarea cu coronavirus pare să fie o posibilitate din ce în ce mai credibilă, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Dacă până acum se credea că oamenii care au fost infectați cu noul coronavirus și au făcut boala ar deveni, într-o măsură, imuni, și ar putea apoi să își continue, deci, activitățile normale, OMS avertizează că nu este cazul.


Organizația a făcut un anunț pe 24 aprilie, spunând că „momentan nu există nici o dovadă că oamenii care s-au vindecat de Covid-19 și au anticorpi ar fi protejați de reinfectarea cu coronavirus'.

Anunțul OMS a venit în contextul în care mai multe guverne au inițiat proiecte care i-ar viza pe cei care au anticorpi după ce s-au recuperat după Covid-19. Aceștia ar fi putut să obțină pașapoarte de imunitate, un tip de documente care ar fi arătat că pot să călătorească sau să se întoarcă la muncă, având la bază ideea că reinfectarea cu coronavirus nu este posibilă. Astfel, cei care s-au vindecat ar fi putut să ignore măsurile de distanțare socială.


Chile a fost prima țară care a anunțat un astfel de plan, care s-ar fi bazat pe efectuarea unor teste de anticorpi, iar lucrul acesta a devenit curând îngrijorător, pentru că astfel de teste nu au dovedit până acum o eficiență crescută. Și SUA a anunțat că explorează această opțiune.

Dacă reinfectarea cu coronavirus este o posibilitate reală, atunci acest lucru ar pune sub semnul întrebării posibilitatea de a obține o imunizare la nivelul unui procent semnificativ din populație, așa-numita imunitate de turmă pe care a luat-o în considerare, de exemplu, la începuturile pandemiei, Marea Britanie.

Cea mai sigură modalitate de a obține imunitate în populația generală ar deveni, astfel, doar vaccinarea – o soluție la care se lucrează în multe țări și pe multe planuri, dar care nu ar putea să devină accesibilă publicului larg decât peste un an (sau chiar mai mult). OMS a format în acest sens o alianță căreia i s-au alăturat președintele Franței, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, dar și Fundația Bill și Melinda Gates.


Reinfectarea cu coronavirus este certă în cazul altor tipuri de coronavirusuri care au mai circulat în populația umană. Chiar dacă Sars-CoV2, noul coronavirus, ar putea da o oarecare imunitate, nu e cert pe ce perioadă s-ar întinde aceasta.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că dovezile științifice privind răspunsul anticorpilor la noul coronavirus nu arată dacă „ei conferă imunitate la reinfectarea cu coronavirus în cazul oamenilor'. Deși multe țări fac acum teste pentru anticorpi, aceste studii nu pot să arate clar că oamenii care au anticorpi au și imunitate.


Citește și:
Shopping în pandemie: 10 femei ne spun ce le-a tentat și ne arată ce și-au cumpărat

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video