Ce anunță OMS despre noua tulpină de coronavirus, depistată inițial în septembrie

Noua tulpină de coronavirus a condus la decizii radicale ale statelor europene și îngrijorează cetățenii. Ce a anunțat OMS cu privire la aceasta?

Noua tulpină de coronavirus, depistată inițial în luna septembrie în Marea Britanie, devine abia acum subiectul unei panici generale și este considerată responsabilă pentru introducerea unor noi restricții în Regatul Unit, dar și pentru suspendarea zborurilor din unele țări europene, dar și din restul lumii.


Lucrul acesta se întâmplă pentru că se crede că noua tulpină de coronavirus este cu mult mai infecțioasă decât altele, deși încă nu există date certe care să confirme acest lucru. Motivele pentru care, totuși, atât oficialii din Marea Britanie cât și cei din întreaga lume au luat măsuri drastice pentru a preveni răspândirea noii forme a virusului vin din trei caracteristici ale sale – și anume, că tulpina înlocuiește rapid alte variante ale virusului, că mutațiile pe care le-a suferit virusul par să fie importante (deși se știe că virusurile suferă mutații tot timpul pentru a se adapta) și că unele dintre aceste mutații, s-a demonstrat deja, cresc capacitatea virusului de a fi mai contagios.


Unul dintre lucrurile care nu au fost imediat evidente în legătură cu noua tulpină de coronavirus este că această variantă a fost detectată pentru prima dată în luna septembrie. În noiembrie, raportează BBC, un sfert dintre cazurile de Covid-19 din Londra erau cauzate de această tulpină, iar la mijlocul lunii decembrie se ajunsese la două treimi dintre cazuri.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, deși așteaptă mai multe date certe pentru a se pronunța în legătură cu noua tulpină de coronavirus, au declarat că aceasta nu este încă scăpată de sub control, cu toate că s-a răspândit mai rapid în Marea Britanie.

„Această situație nu este scăpată de sub control, dar nu poate fi lăsată negestionată', a declarat Mike Ryan, șeful departamentului de urgențe din OMS, în cadrul unei conferințe de presă în care a insistat ca statele să implementeze măsuri deja testate de protecție pentru populație.

De asemenea, oficialii OMS spun că nu există încă dovezi că noua tulpină de coronavirus ar crește severitatea bolii. Maria van Kerkhove, oficialul OMS care gestionează pandemia, a anunțat că oamenii de știință cercetează acum răspunsul organismului la noua variantă de virus, iar rezultatele studiilor lor ar trebui să apară în următoarele zile sau săptămâni.


Citește și:
De ce nu se infectează cu coronavirus unii oameni, deși intră în contact cu bolnavi? Explicațiile medicului Beatrice Mahler

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet