OMS dă înapoi, asimptomaticii pot transmite virusul. Explicațiile lui Alexandru Rafila

OMS a fost nevoită să retragă afirmațiile conform cărora cazurile în care purtătorii asimptomatici ar transmite noul coronavirus sunt foarte rare.

OMS dă înapoi, asimptomaticii pot transmite virusul. Explicațiile lui Alexandru Rafila

OMS a anunțat recent un lucru care ne-a făcut pe toți mai optimiști, și anume că situațiile în care asimptomaticii ar putea transmite noul coronavirus sunt rare. Acum, OMS retrage afirmațiile, după doar 24 de ore, după ce instituția a fost criticată de mai mulți experți în sănătate.

Anunțul inițial a fost făcut de Dr. Maria Van Kerkhove, șefa departamentului OMS de emerging diseases, care a afirmat că „din datele pe care le avem, pare în continuare foarte rar ca o persoană asimptomatică să transmită cu adevărat virusul către un alt individ. Este foarte rar.”

Dar ieri cercetătoarea a retras afirmațiile, în timpul unei conferințe de presă, spunând că la mijloc a fost o neînțelegere și că nu se știe cât de mult contribuie pacienții asimptomatici la răspândirea noului coronavirus. Maria Van Kerkhove a spus că răspundea doar la întrebările unui jurnalist, și că nu făcea o declarație despre poziția OMS pe acest subiect. În fapt, se pare că rata pacienților fără simptome capabili să răspândească virusul variază între 16 și 40%.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a clarificat aseară confuzia. „Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă, la care făceați dumneavoastră referire, care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de urgență – cel care a făcut referința la Suedia – și de directorul general. Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii personale, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim sigură că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a declarat acesta la postul TV Digi 24.

Apoi, a mai precizat Rafila, „cunoașterea legată de această boală a evoluat foarte mult. Opiniile de acum trei luni sunt cu totul diferite față de cele din acest moment, nu puteau rămâne încremenite în cunoașterea de acum trei luni. Lucrurile astea se întâmplă în fiecare zi”.

OMS, a mai spus Rafila, „face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente.”

„Asistența tehnică pe care o oferă OMS este extrem de solidă și noi am trecut prin foarte crize ca țară bazându-ne pe această asistență tehnică. Foarte multe țări din lume au făcut același lucru”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Citește și:
Un nou studiu arată că cei care au o anumită grupă de sânge prezintă un risc mai scăzut de infectare cu coronavirus

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet