OFICIAL: Lista țărilor din Europa care interzic accesul românilor sau au impus restricții

România are în acest moment cea mai mare rată a deceselor Covid-19 din UE, raportate la populație, arată un raport ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor).

OFICIAL: Lista țărilor din Europa care interzic accesul românilor sau au impus restricții

Numărul mare de noi infectări cu coronavirus în România este îngrijorător nu numai pentru autoritățile din România, cât și pentru cele din mai multe țări europene.

Ministerul Turismului din România a tras un semnal de alarmă pentru românii care vor să călătorească în Europa în următoarea perioadă și a publicat o listă cu țările care au interzis accesul românilor sau au impus restricții de acces.

Iată care sunt aceste țări și ce condiții trebuie respectate la intrarea pe teritorilor acestora:

UNGARIA

Autoritățile ungare au anunţat, la data de 30 august, noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei. Acestea au intrat în vigoare de marţi, 1 septembrie, ora 00.00. Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, cetăţenii străini nu pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări. Totodată, autoritățile ungare pot permite accesul în Ungaria, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii statelor vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră. Aceştia sunt obligaţi să rămână în raza de 30 de km şi trebuie să părăsească teritoriul Ungariei în maxim 24 de ore.

ITALIA

Începând cu data de 24 iulie, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României și Bulgariei în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 octombrie. De la 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere.

În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.

Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.

În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.

GERMANIA

Autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc” din România, stabilită în contextul pandemiei de COVID-19. Aceasta a intrat în vigoare la data de 2 septembrie. Conform actualizării, județele Gorj și Neamț au fost retrase din categoria de risc. Astfel, la acest moment, ținând cont deciziile autorităților germane, alături de municipiul București, 13 județe din România se află pe lista „zonelor de risc”: Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Conform informațiilor comunicate public de autoritățile germane, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc”, oricând în ultimele 14 zile, înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire.

GRECIA

Începând cu data de 17 august, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas. În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesențiale).

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ŞI AL IRLANDEI DE NORD

La sosirea în Marea Britanie venind din orice țară, este necesară furnizarea datelor de contact și informații privind țara/țările în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile. De asemenea, persoanele care călătoresc în Marea Britanie au obligația de a se autoizola timp de 14 zile dacă sosesc din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie.

REPUBLICA MOLDOVA

Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie (România a fost încadrată în zona roșie, conform deciziei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din 28 august. Există însă și unele excepții pe care le găsești AICI.

SPANIA

Persoanele care intră pe teritoriul Spaniei nu sunt obligate să intre în carantină. Însă, începând cu data de 1 iulie, înaintea efectuării deplasării, este obligatoriu ca toate persoanele (indiferent de naționalitate sau vârstă) care călătoresc în Regatul Spaniei pe cale aeriană, să completeze și să semneze un formular. La sosirea pe aeroport se controlează temperatura tuturor pasagerilor. Cei care au o temperatură mai mare de 37,5º C vor fi îndrumați către o echipă medicală din aeroport care va decide dacă persoana în cauză este suspectă de COVID-19 și dacă este nevoie să i se facă un test tip PCR.

PORTUGALIA

Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este permisă acostarea ambarcațiunilor de agrement și debarcarea pasagerilor. Pentru Arhipelagul Insulelor Azore și Arhipelagul Insulelor Madeira se aplică unele reguli suplimentare, pe care le găsești AICI.

AUSTRIA

Intrarea în Austria pentru cetățenii români sau UE care vin din România este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

BELGIA

Începând cu data de 26 august, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19.

BOSNIA ŞI HERŢEGOVINA

Începând cu data de 16 iulie, cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

CEHIA

Din data de 3 august România a fost inclusă pe lista roșie. Astfel, persoanele care călătoresc în Republica Cehă din România pot intra pe teritoriul ceh fără a justifica scopul călătoriei (spre deosebire de persoanele din statele terțe, aflate pe lista roșie), dar imediat după intrarea pe teritoriul ceh trebuie să își notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință) și să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situația în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

CIPRU

România este inclusă în categoria C (accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții). Prin urmare, pasagerii români sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile, iar călătoriile în scop turistic nu sunt permise.

Lista completă a țărilor din Europa care interzic accesul românilor sau au impus restricții o găsești AICI. Printre aceste state se numără Danemarca, Confederația Elvețiană, Estonia, Federația Rusă, Finlanda, Irlanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Principatul Monaco, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Regatul Țărilor de Jos, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina.

Citește și:
Ce NU trebuie să faci cu masca de protecție atunci când iei masa la restaurant

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet