Ochelarii de soare ne protejeaza sanatatea

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la moda, ci, in primul rand, un element de securitate. Ne protejeaza ochii si ne imbunatatesc performan­tele vizuale. E valabil si pentru cei cu o vedere perfecta.

Magazinele de optica, precum standurile de make-up, sint incarcate de produse care iti ofera atit de multe posibilitati de transformare incit, la un moment dat, uiti tocmai scopul lor de baza: ochelarii de soare au fost inventati ca sa ne ajute sa vedem mai bine. Oftalmologii sustin ca, daca s-ar folosi ochelari de soare adecvati, din 100.000 de probleme de vedere, 90.000 ar putea fi evitate.


Deci, indiferent daca te tenteaza sa fii „o fashion victim cu ochelari rosii’ sau „femeia misterioasa cu ochelari fumurii’, atunci cind te decizi sa-ti cumperi o pereche, ia in calcul acele optiuni care iti pot imbunatati vederea. „Soarele emite trei tipuri diferite de radiatii: radiatii ultraviolete (190-380 nm), radiatii vizibile (380-780 nm) si radiatii infrarosii (780-2.000 nm), ex­plica Valentin Parescura, director de imagine si marketing la Sover. „Radiatia ultravioleta, desi este invizibila si e prezenta in cantitate minima in spectrul luminii solare, este cea mai daunatoare pentru aparatul vizual. In general, in pre­zenta luminii solare intense, ochii reactioneaza folosind mijloace naturale de protectie: micsorarea fantei palpebrale, contractia pupilei, functia de ecra­nare a cristalinului si a pigmentilor oculari ai retinei, care filtreaza lumina, protejind celulele nervoase.


Dar in conditiile expunerii indelungate la razele solare, acestea nu mai sint de ajuns si se impune folosirea ochelarilor de soare, cu lentile de protectie, care au functia de a elimina radiatiile electromag­netice cu lungime mica de unda (razele ultraviolete si lumina violet-albastra), nocive pentru tesuturile oculare, si de a atenua intensitatea luminoasa.’

Care sint criteriile dupa care alegi o pereche de ochelari de soare?

1. Filtrele.

Filtrele ultraviolete sint obligatorii in cazul ochelarilor de soare, deoarece razele ultraviolete cresc riscul incidentei cancerului de piele in zona pleoapelor, cel al aparitiei cataractei sau al degenerescentei maculare. „In general, ochii trebuie feriti de radiatiile solare ultraviolete intre orele 10 si 18, perioada in care se intensifica radiatia reflectata de suprafata solului’, explica domnul Parescura. „Gradul de absorbtie al lentilelor anti-UV trebuie sa fie cuprins intre 10 si 90%. Radiatiile purtatoare de energie marita din spectrul vizibil al luminii solare (denumite „lumina albastra’) nu trebuie filtrate mai mult de 95%, pen­tru a permite ochilor o buna perceptie a culorilor.’


Exis­ta 4 categorii de filtre solare, cu diferite recomandari de utilizare – categoria 0-1 (filtru transparent, foarte clar), destinat a fi folosit la interior sau in zilele innorate; categoria 2 (filtru mediu), pentru lumina solara moderata; categoria 3 (filtru inchis), pentru utilizare generala, in lumina so­lara puternica; categoria 4 (filtru foarte inchis), pentru lumina solara foarte puternica, la altitudini montane sau atunci cind exista suprafete puternic reflectante (mare, lac, riu).

Exista mai multe tipuri de filtre solare filtru normal, care presupune prezen­ta unei culori omogene si stabile pe toata suprafata lentilei; filtru fotocromatic, care se in­chi­de in prezenta luminii solare si se deschide la umbra sau cind radiatia se diminueaza consistent; filtru polari­zant, ca­re filtreaza lumina solara reflectata (polarizata), inla­turind total razele luminoase orizontale, permitind numai razelor verticale sa fie transmise catre ochi, imbunatateste simtitor vederea, perceptia culorilor si contrastele, asigurind un confort vizual sporit, chiar si in conditiile unei straluciri puternice; filtru degrade, cu un design special, ideal pentru conducerea auto, deoarece atenueaza semnificativ stralucirea solara, dar lasa o vizibilitate perfecta.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet