Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la moda, ci, in primul rand, un element de securitate. Ne protejeaza ochii si ne imbunatatesc performantele vizuale. E valabil si pentru cei cu o vedere perfecta.
Magazinele de optica, precum standurile de make-up, sint incarcate de produse care iti ofera atit de multe posibilitati de transformare incit, la un moment dat, uiti tocmai scopul lor de baza: ochelarii de soare au fost inventati ca sa ne ajute sa vedem mai bine. Oftalmologii sustin ca, daca s-ar folosi ochelari de soare adecvati, din 100.000 de probleme de vedere, 90.000 ar putea fi evitate.
Deci, indiferent daca te tenteaza sa fii „o fashion victim cu ochelari rosii' sau „femeia misterioasa cu ochelari fumurii', atunci cind te decizi sa-ti cumperi o pereche, ia in calcul acele optiuni care iti pot imbunatati vederea. „Soarele emite trei tipuri diferite de radiatii: radiatii ultraviolete (190-380 nm), radiatii vizibile (380-780 nm) si radiatii infrarosii (780-2.000 nm), explica Valentin Parescura, director de imagine si marketing la Sover. „Radiatia ultravioleta, desi este invizibila si e prezenta in cantitate minima in spectrul luminii solare, este cea mai daunatoare pentru aparatul vizual. In general, in prezenta luminii solare intense, ochii reactioneaza folosind mijloace naturale de protectie: micsorarea fantei palpebrale, contractia pupilei, functia de ecranare a cristalinului si a pigmentilor oculari ai retinei, care filtreaza lumina, protejind celulele nervoase.
Dar in conditiile expunerii indelungate la razele solare, acestea nu mai sint de ajuns si se impune folosirea ochelarilor de soare, cu lentile de protectie, care au functia de a elimina radiatiile electromagnetice cu lungime mica de unda (razele ultraviolete si lumina violet-albastra), nocive pentru tesuturile oculare, si de a atenua intensitatea luminoasa.'
Care sint criteriile dupa care alegi o pereche de ochelari de soare?
1. Filtrele.
Filtrele ultraviolete sint obligatorii in cazul ochelarilor de soare, deoarece razele ultraviolete cresc riscul incidentei cancerului de piele in zona pleoapelor, cel al aparitiei cataractei sau al degenerescentei maculare. „In general, ochii trebuie feriti de radiatiile solare ultraviolete intre orele 10 si 18, perioada in care se intensifica radiatia reflectata de suprafata solului', explica domnul Parescura. „Gradul de absorbtie al lentilelor anti-UV trebuie sa fie cuprins intre 10 si 90%. Radiatiile purtatoare de energie marita din spectrul vizibil al luminii solare (denumite „lumina albastra') nu trebuie filtrate mai mult de 95%, pentru a permite ochilor o buna perceptie a culorilor.'
Exista 4 categorii de filtre solare, cu diferite recomandari de utilizare – categoria 0-1 (filtru transparent, foarte clar), destinat a fi folosit la interior sau in zilele innorate; categoria 2 (filtru mediu), pentru lumina solara moderata; categoria 3 (filtru inchis), pentru utilizare generala, in lumina solara puternica; categoria 4 (filtru foarte inchis), pentru lumina solara foarte puternica, la altitudini montane sau atunci cind exista suprafete puternic reflectante (mare, lac, riu).
Exista mai multe tipuri de filtre solare – filtru normal, care presupune prezenta unei culori omogene si stabile pe toata suprafata lentilei; filtru fotocromatic, care se inchide in prezenta luminii solare si se deschide la umbra sau cind radiatia se diminueaza consistent; filtru polarizant, care filtreaza lumina solara reflectata (polarizata), inlaturind total razele luminoase orizontale, permitind numai razelor verticale sa fie transmise catre ochi, imbunatateste simtitor vederea, perceptia culorilor si contrastele, asigurind un confort vizual sporit, chiar si in conditiile unei straluciri puternice; filtru degrade, cu un design special, ideal pentru conducerea auto, deoarece atenueaza semnificativ stralucirea solara, dar lasa o vizibilitate perfecta.
2. Tratamentul antireflex.
E o tehnologie revolutionara, cu caracteristici cosmetice si optice deopotriva, care, in cazul ochelarilor de soare, se aplica pe fata posterioara a lentilei. Cind lumina cade pe o suprafata orizontala, rezulta o stralucire alba, puternica, fenomen cunoscut sub numele de „reverberatie'. Acest fenomen anuleaza 8% din informatiile pe care ochiul le poate percepe. In vreme ce ochelarii de soare obisnuiti nu fac altceva decit sa intunece imaginea, ochelarii de soare polarizati elimina acest efect neplacut.
3. Tratamentul tip oglinda.
Poate fi aplicat pe orice tip de lentila, este deosebit de util in conditii de lumina solara foarte intensa (zapada, intinderi de gheata, luciul apei).
4. Forma si dimensiunile ochelarilor.
Sigur, protectia UV e o prioritate, dar ai nevoie de rame si lentile de dimensiuni adecvate, pentru ca razele soarelui sa nu se strecoare pe zonele laterale. „Ochelarii foarte mici sau foarte curbati lasa sa se strecoare spre ochi o cantitate mare de lumina reflectata, diminuind mult efectul protector', spune Dl. Parescura. Care e dimensiunea ideala? O regula generala spune ca daca ochii tai se simt confortabil, nu te ustura si nu simti nevoia sa te incrunti, ai facut o alegere buna.
5. Culoarea.
Ochelarii de soare uzuali au un procent al saturatiei de culoare de 85%, pentru a diminua stralucirea excesiva a luminii solare. La lumina puternica, pupilele se contracta automat. Lentilele colorate permit ochilor sa se relaxeze, iar pupilele se dilata. Atentie, insa, culoarea lentilei nu trebuie confundata cu proprietatile de filtrare a radiatiei ultraviolete.
Alegerea culorii lentilelor tine de anumite consideratii practice (luminozitatea exterioara, virsta utilizatorului, deficienta vizuala, stil de viata) si cosmetice. Lentilele maro, gri si verzi modifica cel mai putin culoarea obiectelor. Verdele si griul sint culori odihnitoare, care transmit lumina intr-o maniera similara vederii cu ochiul liber. Maroul ofera o viziune ceva mai calda asupra lumii (ideala pentru a privi un apus de soare) si ofera o buna protectie impotriva radiatiilor nocive (preferat de purtatorii miopi), in vreme ce albastrul si movul distorsioneaza cel mai mult lumea culorilor (daca filtrul e intens colorat, ofera o vedere apropiata de alb-negru; aceste lentile sint recomandate celor cu dificultati in vederea de aproape).
Daca obisnuiesti sa lucrezi in lumina puternica sau stai mult in fata calculatorului, o nuanta usoara de ambra sau roz calmeaza ochiul (acest tip de filtru este recomandat si in corectia optica permanenta a vederii). Chiar daca lentilele in degradé sint ultrasic si avantajeaza orice fizionomie (au efectul unui blusher), opticienii nu recomanda acest tip de lentila, deoarece nu filtreaza suficient lumina solara intensa. Unii specialisti considera ca sora mai mica a aromaterapiei, cromoterapia, poate fi aplicata si in cazul ochelarilor de soare.
Culorile reci, precum albastrul si verdele, au proprietati de calmare, violetul se adreseaza laturii spirituale, portocaliul creste potenta sexuala, galbenul sporeste puterea de concentrare si te ajuta sa judeci mai limpede, rosul are un efect energizant… din punctul tau de vedere. Ramine sa testezi efectul lor si in ochii celui care te priveste. Daca mai are vreo importanta.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock