Iti faci exercitiile cu constiinciozitate. Nu te atingi de dulciuri si nici de bauturi carbogazoase. Si cu toate astea, iti este foarte greu sa slabesti si nu intelegi de ce. Ei bine, oamenii de stiinta sustin ca obiceiuri simple cum ar fi timpul petrecut cu prieteni supraponderali sau spalatul pe maini prea rar, te fac sa iei in greutate. Sa vedem asadar ce ne saboteaza silueta…
Te speli pe maini cand iti aduci aminte
Adenovirus-36 este numele unui virus care se raspandeste prin alimente, atingeri sau saliva si care poate cauza obezitate datorita faptului ca transforma celulele stem in celule adipoase. Un studiu recent al doctorului Nikhil Dhurandhar de la Pennington Biomedical Research Centre din Louisiana a aratat ca soarecii injectati cu acest virus au luat foarte mult in greutate, comparativ cu ceilalti soareci care au avut o alimentatie identica dar nu au fost infectati cu virusul Adenovirus-36. Cum nu exista un vaccin care sa previna infectarea cu acest virus, tot ce putem face este sa pastram o igiena cat mai stricta’, spune Dhurandhar.
Ai prieteni supraponderali
Nu este cazul sa sapi in cercul de cunostinte, dar daca cei cu care iti petreci timpul au mai mult decat o greutate normala, atunci ai mai multe sanse sa te ingrasi si tu. Asa ca ia in considerare niste cursuri de aerobic, si incepe sa renunti la platourile de nachos!
Un studiu recent al Harvard Medical School din Boston, facut pe 12.000 de subiecti pe parcursul a 32 de ani, a aratat ca atunci cand ai un prieten apropiat, un coleg sau o ruda supraponderala, iti creste riscul de obezitate cu 37 pana la 57 de procente. Si asta pentru simplul fapt ca iti schimba perceptia despre normalitate si despre cum ar trebui sa arate corpul uman’.
Te imbraci ca vara desi suntem in februarie…
Poate ca noua ta camasa de matase bleu ciel este ravasitoare, dar daca nu iti tine de cald, atunci corpul tau va simti nevoia sa asimileze mancaruri cat mai grase si cu cat mai multe calorii.
Pentru a ne mentine temperatura normala a corpului(37°C), tindem sa bem cat mai multe lichide reci vara si sa consumam alimente mai grele iarna, explica Brian Wansink in cartea sa Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think’.
Studiile au aratat ca in perioada de iarna consumam in medie cu 83 de calorii mai mult decat pe timpul verii. Concluzia este ca daca ne imbracam gros iarna, evitam nevoia psihologica de a manca mai mult.
Nu iti imaginezi viata fara carne
Carnea slaba, cum ar fi muschiuletul de porc sau pieptul de curcan sunt surse excelente de fier si vitamina B12, dar ar putea fi, in acelasi timp, vinovatii din spatele cresterilor in greutate.
Dr. Magdalena Rosell de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, a aratat ca femeile care urmeaza un regim vegetarian cantaresc, in medie, cu pana la 4,6 kilograme mai puțin decat cele care consuma carne. Dintr-un esantion de 21996 subiecti studiati , cei care au renuntat la carne si au adoptat o dieta vegetariana au castigat doar 30 de grame in fiecare an, comparativ cu cei care au consumat carne si care au castigat 42 de grame. Este posibil să nu renunti la carne daca nu iti doresti asta, insa trebuie atunci sa cresti consumul de legume si cereale integrale daca doresti sa ramai supla.
Text: Ana Toma
Foto: Imaxtree