Speri ca flacara sa ramina aprinsa pentru totdeauna? Oamenii traiesc astazi o suta de ani si chiar mai mult, iar cercetarile recente arata cum iti poti ajuta partenerul sa adopte citeva obiceiuri sanatoase pentru a ramine in forma, chiar si la virsta de aur.
Intotdeauna mi-am dorit sa traiesc cit de mult este omeneste posibil. Cei mai multi spun ca vor vrea sa traiasca doar pina in momentul in care incep sa-si piarda sanatatea si independenta, dar mie nu-mi pasa de lucrurile astea! Nici macar senilizarea completa nu m-ar descuraja sa-mi doresc o batrinete indelungata. Am intilnit citiva batrinei simpatici si zapaciti care, in pofida neajunsurilor virstei a treia, pareau foarte fericiti ca se pot trezi in fiecare dimineata. Dupa cum vad eu lucrurile, nu poti fi niciodata sigur ca exista viata dupa moarte, asa incit cel mai intelept ar fi sa storci viata din fiecare moment care ti-a fost dat!
Am motive intemeiate sa cred ca sansele mele de a trai mult sint mari. Expertii spun ca 25-30% din speranta de viata depinde de mostenirea genetica si restul este dictat de mediu si de stilul de viata al fiecaruia. Iar cei patru bunici ai mei, a caror virsta variaza intre 86 si 97 de ani, nu intentioneaza sa ne paraseasca prea curind, si nici sa se paraseasca unul pe celalalt. Se agata cu atita incapatinare de propria independenta – adesea impotriva sfaturilor date de doctori sau venite din partea celor dragi –, incit mama a ajuns sa-i numeasca „delincventi batrini'. De curind, cind unul dintre bunici s-a lovit la umar, iar medicul sau i-a sugerat s-o trimita pe bunica intr-un sanatoriu privat pina cind el se va face bine, atit cit sa poata sa-si reia treburile casnice si sa se ingrijeasca de amindoi, bunicul a insistat sa gasim o alta solutie. „Am trait impreuna mai bine de 60 de ani!', mi-a spus. „N-as putea dormi noaptea fara ea in pat.' Dupa atita timp petrecut impreuna, el inca obisnuieste sa-i lase biletele pe noptiera, spunindu-i ca o iubeste si ca este frumoasa, in cazul in care ea s-ar trezi in mijlocul noptii si s-ar simti dezorientata sau singura.
Astazi, iubirea lor durabila a devenit idealul meu; in trecut insa imi imaginam ca-mi voi petrece batrinetea singura – asa cum fac majoritatea femeilor. Opt din zece centenari sint femei si doar 13% din femeile de peste 85 de ani sint maritate (78% sint vaduve; restul de 9% sint divortate, despartite sau n-au fost niciodata casatorite). Cel mai fericit scenariu pe care mi l-am putut imagina a fost un soi de Golden Girls, in care eu si prietenele mele ne-am muta impreuna. Cu toate astea, ele s-au dovedit a fi ostil iritate de dorinta mea de a ne inrola in fantezia numita „viata vesnica'. Cind am incercat sa-mi conving o prietena sa renunte la fumat pentru a ne putea astfel retrage impreuna intr-un apartament cochet de linga Cismigiu, si-a dat ochii peste cap si mi-a zis aproape nervoasa: „Eu nu sint ca tine! Nu vreau sa traiesc pina voi ajunge o leguma. Decit tinuta in viata de aparate, mai bine pe lumea ailalta!'.
Apoi l-am intilnit pe sotul meu. Pe linga fascinantele calitati pe care mi le-a dezvaluit ulterior, de-a lungul relatiei noastre, in perioada in care-mi facea curte mi-a marturisit si un amanunt incitant: citiva dintre bunicii si strabunicii lui au atins cu usurinta virsta de 90 de ani. Iata o mostenire genetica cu care te poti mindri!
Cu toate ca imaginea cu noi doi in balansoare, pe veranda casei, bucurindu-ne de o batrinete senina, mi se pare una foarte indepartata, studii recente demonstreaza ca nu este atit de neverosimila pe cit mi-as putea imagina. Grupul persoanelor de peste 85 de ani constituie, in prezent, cel mai rapid segment de crestere al populatiei. Speranta de viata a crescut radical la finele secolului XX, datorita imbunatatirilor aduse in domeniul sanatatii publice, precum vaccinurile sau antibioticele, iar acest trend ascendent promite sa fie unul constant, gratie progreselor medicale realizate in domeniul combaterii afectiunilor cardiace si a cancerului.
Totusi, barbatii sint inca in urma femeilor in ceea ce priveste longevitatea, cifrele anului 2000 aratind o diferenta de cinci ani in privinta sperantei de viata, diferenta ce pare a se micsora odata cu trecerea timpului. Dar acest lucru nu se intimpla doar pentru ca barbatii raspund mai bine tratamentelor impotriva afectiunilor cardiace, ci si pentru ca femeile fumeaza in numar mai mare, numar care a crescut treptat, si prin urmare multe mor de cancer pulmonar. In timp ce sanatatea barbatilor nu pare sa fie afectata de ritmul alert al vietii, femeile par sa aiba toate sansele sa sufere din cauza consecintelor negative cauzate de „stresul asociat nenumaratelor activitati, cum ar fi treburile casnice, activitatile profesionale, sarcina de a ingriji inclusiv copiii si batrinii din familie, activitatile sociale etc.'. Deci, chiar daca sotul meu este mai in virsta decit mine cu cinci ani, cu mostenirea sa genetica si cu nivelul meu de stres, probabil vom egala treptat aceasta diferenta, in asa fel incit sa imbatrinim frumos amindoi, in acelasi timp.
Singurul inconvenient in a iubi pe cineva atit de mult incit sa-ti doresti sa nu moara niciodata este ca-ti petreci foarte mult timp temindu-te pentru sanatatea sa. Presiunea de a mai petrece inca 60 de ani ciudati, stind treaza toata noaptea, facindu-mi griji pentru absolut tot ce se leaga de sotul meu, incepind cu consumul de carne rosie pina la expunerea sa la PCB (bifenilii policlorurati – grup de substante chimice industriale, foarte toxice, destinate lubrifierii/racirii in echipamente electrice, precum transformatoarele), a devenit inspaimintatoare, mai ales daca mai adaug si toate grijile pe care mi le fac cu privire la sanatatea proprie si la cea a copiilor. Asa ca am rasuflat usurata cind am citit in publicatia Archives of Internal Medicine un studiu despre „factorii modificabili' asociati cu cazurile exceptionale de longevitate la barbati. Iata, in sfirsit, ceva ce m-ar putea ajuta in lupta cu anxietatea mea!
Articolul studia 2.357 de barbati in Physicians Health Study, pornind de la virsta de 70 de ani, urmarindu-i timp de 25 de ani (daca reusesc sa traiasca atit), pina la virsta de peste 90 de ani. Grupul era destul de omogen (cei mai multi erau albi, sanatosi pentru virsta pe care o aveau, si toti medici), dar autoarea, Lauren B. Yates, doctor in stiinte medicale (medic generalist la Spitalul Brigham and Women din Boston si cadru universitar la Harvard Medical School), a aratat ca, pentru studiul de fata, omogenitatea grupului constituie un avantaj, existind o sansa mai scazuta ca inegalitatile socio-economice, educationale sau rasiale sa-i incurce informatiile. Yates si echipa sa au descoperit ca barbatii care respecta cinci reguli simple (pe care le voi enumera mai jos) au cu 54% mai multe sanse sa apuce virsta de 90 de ani.
Iata si regulile:
1. Nu fuma.
Fumatul regulat – chiar si in absenta unui alt factor de risc – dubleaza riscul barbatilor de a muri inainte de virsta de 90 de ani. De asemenea, le reduce capacitatea fizica si mentala.
„Fumatul este daunator pentru intregul organism', a spus Yates. „Daunator pentru vasele de singe, pentru creier, plamini si, cu siguranta, este cancerigen. Fumatul are atit de multe implicatii negative incit este pe primul loc in topul factorilor nocivi.' Yates accentueaza ideea ca niciodata nu e prea tirziu sa renunti; fumatorii care au reusit sa se lase inainte de inceperea studiului au eliminat o mare parte din riscurile letale care sint asociate cu tutunul. Pentru a-ti incuraja partenerul sa renunte la tigari, dezvaluie ea, cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa-l alimentezi cu informatii, sustinindu-l si sperind ca el sa ia decizia corecta: „Ei trebuie sa fie pregatiti si dispusi sa se descurce si singuri!'.
2. Atentie la diabet.
Pentru longevitatea barbatilor, diabetul este un factor de risc aproape la fel de daunator ca si fumatul. In alte cercetari, sindromul metabolic – precursorul diabetului, manifestat prin hipertensiune, colesterol si glicemie ridicata – este asociat in mod semnificativ cu senilitatea. Cel mai bun mod de a preveni diabetul este sa eviti excesul alimentar si, prin urmare, cistigul in greutate. Iar aici femeile au un cuvint greu de spus. „|n orice relatie, mai ales in cele foarte lungi, stii pe ce butoane sa apesi ca sa obtii rezultatele scontate. Asta este o buna ocazie pentru voi sa faceti lucruri impreuna. Foloseste putina psihologie si spune-i: „Vreau sa alerg azi, vrei sa vii cu mine?'. Tot ea observa: „Femeile gatesc inca foarte mult, asa ca pot controla dieta si portiile barbatilor lor'.
3. Nu deveni obez.
Ai observat vreodata ca atunci cind vezi o persoana cu adevarat in virsta mergind pe strada are, de regula, o conformatie zvelta si gratioasa? Obezitatea a devenit una dintre cele mai mari amenintari ale sperantei de viata, a declarat Yates. Aceasta afectiune micsoreaza sansele barbatilor de a trai peste 90 de ani cu 32%. In termeni medicali, esti obez atunci cind atingi un indice de masa corporala de peste 30. Daca iubirea vietii tale incepe sa capete proportii, e timpul sa folosesti metodele doctoritei Yates pentru a-l manipula! Vreau sa spun, pentru a-l incuraja sa piarda 10% din greutatea corpului sau!
4. Fereste-te de hipertensiune!
Acest studiu a demonstrat ca hipertensiunea reduce sansele barbatilor de a trai pina la o virsta inaintata cu 42%. Mentinerea unei greutati normale, practicarea unui sport, renuntarea la fumat, scaderea cantitatii de sare si consumul moderat de alcool sint factori care garanteaza o tensiune arteriala normala. De asemenea, un studiu publicat primavara trecuta despre oameni cu virste cuprinse intre 20 si 68 de ani a scos in evidenta faptul ca persoanele care au o casnicie fericita au tensiunea mai scazuta decit a celor singure sau care traiesc intr-o casnicie nefericita. Deci, daca lucrurile se cam clatina in relatia ta, gindeste-te la o strategie de consiliere de cuplu care sa sune astfel: „Nu-ti salvezi doar relatia, ci si viata!'.
5. Fa sport.
Barbatii cuprinsi in acest studiu, care au facut sport in mod regulat si temeinic (in sensul ca au depus cu adevarat efort) de doua pina la patru ori pe saptamina, si-au redus sansele de mortalitate cu peste 30%. Ei s-au dovedit mai putin sensibili si mai capabili sa se ingrijeasca de functiile fizice ale vietii cotidiene. In mod surprinzator, studiul nu a gasit o legatura concludenta intre nivelul colesterolului sau consumul de alcool si mortalitatea la barbati, chiar daca alte cercetari sustin ca bautura consumata cu masura poate prelungi viata. Si pentru ca studiul nu a fost realizat initial cu scopul de a aprecia longevitatea (a inceput ca o evaluare care sa demonstreze in ce masura dozele mici de aspirina si suplimentele de beta-caroten pot diminua aparitia cancerului si a afectiunilor cardiace), nu a existat suficienta informatie pentru a evalua cu exactitate citi dintre factorii sociali influenteaza longevitatea. Deci listei cu recomandari medicale ii voi adauga inca doua recomandari sociale:
6. Nu-ti neglija viata sexuala.
Desi reclamele la medicamentele pentru tratarea disfunctiilor erectile pretind ca transforma un penis flasc intr-unul erect, adevarul este ca disfunctia erectila aparuta la barbatii de virsta a doua poate fi semnul unei probleme de inima. Citeva cercetari au asociat cele doua probleme, iar un studiu mai recent a demonstrat ca o erectie partiala poate anunta chiar cu cinci ani inainte probleme cardiovasculare, precum angina, infarctul si atacurile de cord. O cercetare publicata anul trecut a scos in evidenta existenta unui numar mare de bolnavi cu afectiuni cardiovasculare in rindul celor care folosesc Viagra. Simplul fapt ca-i spui partenerului tau ca obiceiurile sanatoase i-ar putea influenta pozitiv virilitatea este tot ce iti trebuie pentru a-l motiva, spune cardiologul Mehmet Oz, doctor in medicina, autorul cartii You: Staying Young. The Owners Manual for Extending Your Warranty. „Barbatii nu reactioneaza la sugestiile emotionale in legatura cu ideea mortii in acelasi mod in care ar reactiona femeile', afirma el. „Spune-le ca le va afecta performantele de astazi: abilitatile lor atletice, agerimea mintii, potenta!', a adaugat el. „Pe barbati nu prea-i intereseaza daca sint slabi sau nu. Ei vor sa fie masculini si fortosi!'
7. Ai grija de tine.
Exista dovezi solide ca mariajul este important, mai ales pentru sanatatea barbatilor, din doua motive: pentru ca sotiile tind sa se ingrijeasca de barbatii lor la batrinete si pentru ca barbatii vaduvi se simt mai deprimati decit femeile, cind se regasesc in aceeasi situatie. Barbatii batrini si singuri detin cea mai mare rata a sinuciderilor din toate categoriile de virsta. Studiile au aratat ca la barbatii vaduvi se manifesta un risc ridicat de a muri in anul imediat urmator dupa pierderea sotiilor lor. „Acei barbati nu se sinucid', spune William Hall, director la Highland Hospital Center for Healthy Aging de la University of Rochester Medical Center. „Doar au tendinta de a-si pierde interesul pentru viata, oricit de exagerat ar parea acest lucru.' Deci unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea celui de linga tine este sa te asiguri ca si tu ii vei ramine prin preajma pentru o lunga perioada de timp.
Ana Maria Radu
Foto : Shutterstock