O viata sanatoasa

Exista alimente miraculoase? Ce trebuie sa facem ca sa redescoperim paradisul? Cum sa traim?

O viata sanatoasa

Da, cunosc povestea cu Gwy­neth Paltrow si dieta macrobioti­ca; stiu ca Julia Ro­berts nu bea decit lapte de soia; si despre Zone Diet, si despre Madonna si ceaiul verde… Traim intr-o lume nebuna, nebuna, in care in fiecare zi se naste o noua reteta teribila si frustranta, ce ne promite tineretea fara batrinete si viata fara de moarte. Iata de ce, intr-un acces de panica, zilele trecute am hotarit sa aflu adevarul despre cele mai trendy mituri si retete, care circula pe Internet.

Consuma zilnic o lingurita de usturoi.

Pen­tru incetinirea procesului de imba­trinire si prelungirea vietii s-au incercat nenu­ma­rate metode si, din pacate, majoritatea lor s-au dovedit a fi inutile. Ei bine, se pare ca usturoiul ar da rezultate. Cercetatorii din Liverpool au descoperit ca un aport de 5 ml de extract de usturoi reduce cu 48% nivelul substantelor chimice vinovate de aparitia anumitor boli; incetineste procesul de imbatrinire a creierului, previne si scade riscul incidentei cancerului, bolilor sistemului imunitar si artritei, reduce nivelul de colesterol si sclerozarea arterelor.

Comentariul specialistilor: Toate acestea sint observatii empirice, fara a fi sustinute si demonstrate de studii de specialitate. Insasi formularea teoriei e oarecum ciudata: exista nenumarate tipuri de cancer (presupunem ca autorul respectiv se refera la cancerul de sin sau de prostata), colesterolul nu e singura cau­za a sclerozarii arterelor si asa mai de­parte. In mare, insa, enuntul este ino­fen­siv. Important e sa se inteleaga ca usturoiul poate fi un bun adjuvant in tratarea anumitor boli, are un rol protector, dar nu poate fi considerat un medicament si un tratament in sine.

Antreneaza-te cu consecventa.

Nu e nevoie sa mergi la gym sau sa transpiri ca un alergator olim­pic de maraton. Pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare si a-ti intari sistemul osos e suficient sa mergi un kilometru pe zi, in ritm sustinut, sau sa faci exercitiu fizic moderat de trei ori pe saptamina. Cel mai nou trend in domeniu este folosirea mingilor medicinale, care lu­creaza musculatura complex, antrenind na­tural in miscare mai multe grupe musculare deodata.

Comentariul specialistilor: Un kilometru, in ritm normal de mers, se parcurge in aproxi­mativ 20 de minute. O asemenea plimbare e, intr-adevar, binevenita dupa o cina co­pioa­sa pentru a termina o conversatie pla­cuta, inceputa la masa… Sigur, e o alegere mult mai fericita decit sa te trintesti pe canapea si sa privesti la televizor. Dar daca vrei cu adevarat beneficii cardiovasculare, e nevoie sa te antrenezi mult mai serios. Adica sa alergi (sa sari, sa inoti, sa mergi cu bicicleta) minimum 30-40 de minute, intr-o zona de efort corespunzatoare. Pentru intarirea sistemului osos si muscular se recomanda antrenamentul cu greutati, si exercitii pliometrice, facute relaxat, fara incrincenare, cu placere, altminteri se obtine reversul efec­telor scontate. Cit despre folosirea mingii medicinale, nu este nici pe departe „cel mai nou trend in domeniu', nu e o moda si nici macar o metoda de antrenament in sine, ci doar un complex de exercitii inspirate, e adevarat, excelente pentru tonifierea musculaturii, care fac parte dintr-un program de antrenament. Nu avem de-a face cu un miracol si nici cu vreun concept sofisticat.

Consuma cereale integrale.

Daca se consuma cereale integrale (piine integrala, orez sau paste), cel putin de patru ori pe saptamina, riscul imbolnavirii de cancer scade cu 40%.

Comentariul specialistilor: Enuntul de mai sus se refera, probabil, la cancerul de colon. Nu exista studii sau statistici care sa stabileasca vreo legatura intre consumul de cereale intergrale si o alta forma de cancer.

Consuma fructe si vegetale.

Cel putin cinci portii, zilnic. Cele mai recomandate sint tomatele, strugurii rosii si brocoli, care reduc riscul incidentei bolilor cardiovasculare, cancerului si diabetului. Specialistii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine afirma ca femeile care consuma cantitati mari de legume si fructe isi reduc la jumatate riscul imbolnavirii de cancer de sin.

Comentariul specialistilor: Enuntul este inofensiv, desi usor speculativ. E adevarat ca in ultimii ani s-au facut mai multe studii privind virtutile miraculoase pe care le au rosiile (li se atribuie un rol de anticoagulare plachetara), stru­gurii (asigura o buna protectie cardiovasculara si anticancerigena) si brocoli (se spune ca reduc riscul incidentei cancerului nodulilor limfatici, cervical si de sin), dar, pentru a da un verdict ferm, e nevoie de mult mai multe cercetari. Ceea ce se stie, insa, cu siguranta e faptul ca fructele si legumele sint trofice vasculare, au un continut ridicat de vitamine, minerale, antio­xidanti si fibre, care in mod cert asigura buna functionare a organismului.

Renunta la burgeri.

O treime din decesele cauzate de bolile coronariene sint legate de o dieta ne­corespunzatoare. Cercetarile recente au demonstrat ca un consum ridicat de alimente bogate in grasimi (precum minca­ruri­le de fast-food) determina un nivel ridicat al colesterolului in singe, care atrage dupa si­ne afectiuni cardiovasculare, atac de cord sau accidente cerebrale. Chiar daca produsele fast-food acopera anumite necesitati nutritive, cele mai multe sint bogate in calorii, grasimi, sare, colesterol. Iar unele contin gra­simi oxidate (cel mai „pacatos' si „otravitor' tip de grasime). Deci, tine-te departe de sosuri, burgeri si alte bombe calorice, pline de colesterol si grasimi, acuzate, pe buna dreptate, ca fiind vinovate de cresterea alarmanta a obezitatii, pe plan mondial.

Comentariul specialistilor: Este o recomandare excelenta. Rata crescuta a obezi­tatii, bolile coronariene si inca multe alte „pacate' sint legate de „junk food', cum ii spun americanii. Dar in aceasta categorie nu intra doar burgerii si chips-urile, de im­port, ci inclusiv pateurile, gogosile si biscuitii sarati, autohtoni. Toate sint alimente foarte bogate in grasimi, cu un continut urias de sare si, mai ales, cu un continut exagerat de calorii (500 de kcal pentru un hamburger, de exemplu), pe un volum mic. Problema e ca acest tip de hrana cistiga tot mai mult teren, in detrimentul alimentatiei sanatoase si echilibrate, in parte datorita ritmului de viata actual, in parte datorita educatiei alimentare mostenite. Oamenii ar trebui sa inteleaga ca hrana nu este un simplu accesoriu la citit ziarul, si ar trebui sa reinvete ritualul mesei: sa-si aseze tacimuri frumoase, flori, luminari, sa asculte o muzica relaxanta; sa invete sa-si hraneasca cu adevarat trupul si sufletul, in acelasi timp.

Mananca mult peste.

Studiile au demonstrat ca, in cazul persoanelor care consuma peste cu regularitate, riscul bolilor de inima scade cu o treime, comparativ cu persoanele care consuma peste accidental sau deloc. Se presupune ca acizii grasi omega 3, care se gasesec in carnea de somon, ton, sardine, impiedica formarea de cheaguri de singe. Uleiul de peste intareste sistemul imunitar. Totusi exista anumite suspiciuni cu privire la toxinele continute in carnea anumitor pesti.

Comentariul specialistilor: Intr-adevar, car­nea de peste este un aliment deosebit de valoros, fie si numai prin faptul ca marii consumatori de peste, in general, nu maninca sau au un consum limitat de car­ne de porc (mult mai bogata in grasimi, co­lesterol etc.). Exista peste 4.000 de studii dedicate in exclusivitate acizilor grasi ome­ga 3 (primul a fost inceput in 1970) si toate, fara exceptie, au demonstrat ca aportul lor in alimentatie reduce riscul bolilor corona­riene. Cit despre povestea toxinelor con­tinute in carnea de peste, ea nu face decit sa sperie oamenii. Suspiciunile, in termeni stiintifici, nu inseamna nimic. Oricind, de oriunde, poate aparea un alt studiu, care sa le infirme.

Redu cantitatea de sare din alimentatie.

Ultimele recomandari ale World Health Organization limiteaza consumul de sare la maximum 5 grame pe zi. Consumul me­diu raportat, insa, este de peste 12 grame, iar cea mai mare parte provine din alimente procesate. Un aport ridicat de sare poate determina cresterea tensiunii arteriale, ceea ce amplifica riscul unui accident cerebral sau al unui atac de cord. Cardiologii britanici estimeaza ca in Marea Britanie ar putea fi evitate anual aproximativ 40.000 de accidente cerebrale prin simpla redu­cere a consumului de sare la o treime din cel actual. Un aport suplimentar de 6 g de sare pe zi poate creste riscul unei afectiuni coronariene cu 21%, iar riscul unui atac cerebral vascular cu 34%.

Comentariul specialistilor: Este foarte ade­varat ca un aport suplimentar de sare in alimentatie nu este necesar. Sarea de bucatarie este NaCl, iar ambele elemente se gasesc deja in alimente. Nu exista regim alimentar complet desodat. In acelasi timp, insa, trebuie sa fim constienti ca o buna epurare renala se poate face numai pe un suport suficient de Na.

Bea vin, cu moderatie.

Ceea ce ar insemna, potrivit specialisti­lor, aproximativ doua pahare de vin pe zi. S-a observat ca, pentru bautorii (moderati) de vin, riscul imbolnavirii de cancer este foarte scazut si ca, daca se consuma zilnic doua pahare de vin, riscul imbolnavirii de gripa scade la jumatate. Un studiu incheiat recent, care a inclus 2.000 de subiecti si a avut o intindere de 20 de ani, a aratat ca bautorii de vin nu ajung niciodata la de­menta senila. (Spre deosebire de bautorii ocazionali de bere, care sint de doua ori mai predispusi la dementa senila decit cei care nu au baut bere niciodata, dupa cum demonstreaza datele unui studiu al Aca­demiei spaniole, facut pe 4.272 de su­biecti.) Atentie, insa, un consum mai mare de 30 de pahare de vin pe saptamina creste considerabil riscul incidentei cancerului de ficat, esofag, colon, sin si stomac.

Comentariul specialistilor: Iata un subiect extrem de controversat. Intr-adevar, se vehi­culeaza numeroase afirmatii despre rolul de protectie cardiovasculara al unui pahar zilnic de vin rosu sau tarie (tuica, whisky, vodca), reducerea riscului incidentei cance­rului prin consumul regulat de vin si alte prostii de genul acesta. De ce spunem prostii? Pentru ca o viata sanatoasa (parca despre asta era vorba) presupune alimentatie sanatoasa, sport, somn, aer curat, fara strop de alcool sau tutun. E adevarat ca toate studiile in cauza subliniaza cuvintul moderatie, dar termenul este mult prea vag. Pentru americani, moderatia inseamna 50 ml de vin pe zi; pentru francezi, se traduce printr-o sticla intreaga; iar pentru romani… Chiar trebuie sa mai comentam? Apoi, conteaza extrem de mult cine a facut studiul respectiv. Daca ar fi fost facut de medici nutritionisti, in mod sigur rezultatul ar fi fost „alcoolul este daunator pentru celula hepa­tica'. Punct.

Da, se poate bea cafea…

S-a observat ca un consum de doua pina la patru cesti de cafea pe zi reduce ris­cul cancerului de colon cu 25%, al cirozei cu 80%, al maladiei Parkinson cu 50-80%, al ast­mului cu 25%. Dar un studiu facut de cer­ce­tatorii din Finlanda a demonstrat ca riscul ar­tritei reumatoide creste odata cu numarul de cesti consumate zilnic, in asa fel incit cei ce consuma peste 11 cesti de cafea zilnic sint de 15 ori mai expusi acestei boli. Con­su­mul de cafea trebuie redus la minimum in ca­zul femeilor insarcinate si al hipertensivilor.

Comentariul specialistilor: Chestiunea e discutabila, ca si in cazul consumului de al­cool, iar subiectul e mult prea controversat, inclusiv in cercurile medicale. Din nou se ridica o problema de moderatie, care, din pacate, e una dintre calitatile foarte rare. Nu credem ca o asemenea informatie merita luata in considerare

. …iar ceaiul verde este chiar recomandat.

In cazul bautorilor de ceai verde riscul mortii survenite in urma unui atac de cord este redus la jumatate. Iar efectul protector al ceaiului creste in functie de cantitatea consumata. Un studiu facut la Harvard Medical School a observat ca in rindul marilor consumatori de ceai verde rata deceselor premature este cu 44% mai scazuta.

Comentariul specialistilor: Ceaiul verde face parte dintre alimentele la moda, investite, fara un real suport stiintific, cu puteri miraculoase. Exista studii care atribuie ceaiului verde proprietati de protectie si prevenire a diferitelor forme de cancer (datorita antioxidantilor), altele sugereaza ca ceaiul verde ar avea un extraordinar rol cardiovascular. Cum parerile sint impartite si nu exista suficiente date pentru a da un verdict clar, concluzia vine de la sine: daca va place aroma, beti ceai verde, cu masura.

Dietele extreme nu functioneaza.

Nu exista o cale usoara si simpla pentru a slabi. Nu incerca sa-ti schimbi silueta in­tr-o saptamina sau doua, ci incepe treptat, cu multa rabdare si perseverenta. Mai intii fa anumite schimbari care se po­tri­vesc stilului tau de viata, redu aportul de calorii si consuma cit mai multe prin exercitiul fizic. In medie, un barbat are nevoie zilnic de un aport de 2.700 de calorii, iar o femeie de aproximativ 2.000. Pina la ora actuala nu s-a descoperit pe deplin mecanismul datorita caruia unele persoane pot minca incomparabil mai mult decit altele, mentinindu-si totusi greutatea si supletea. Un lucru, insa, se stie foarte clar: pentru a slabi trebuie sa arzi mai multe calorii decit inghiti.

Comentariul specialistilor: E adevarat, a­ceasta ultima formula ajuta la pierderea in greu­tate, dar asta nu e tot. Meta­bo­li­zarea grasimilor, carbohidratilor, proteinelor e dife­rita de la individ la individ. Deci, e imposibil sa existe o reteta de slabit universal valabila. Oricum, daca vrei sa pierzi din greutate si sa te mentii, redu aportul de grasimi, maninca in portii mici, de mai multe ori pe zi, creste aportul de legume si fructe, nu minca mai tirziu de ora 6 (cel mult 7) seara, obligatoriu o cina usoara, fa sport, fii dinamica, respira aer curat, cit mai mult cu putinta… Sint lucruri de bun-simt, pe care le cunoastem deja cu totii.

Arhiva revistei ELLE

Foto: orange with leaf isolated on white from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet