Da, cunosc povestea cu Gwyneth Paltrow si dieta macrobiotica; stiu ca Julia Roberts nu bea decit lapte de soia; si despre Zone Diet, si despre Madonna si ceaiul verde… Traim intr-o lume nebuna, nebuna, in care in fiecare zi se naste o noua reteta teribila si frustranta, ce ne promite tineretea fara batrinete si viata fara de moarte. Iata de ce, intr-un acces de panica, zilele trecute am hotarit sa aflu adevarul despre cele mai trendy mituri si retete, care circula pe Internet.
Consuma zilnic o lingurita de usturoi.
Pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prelungirea vietii s-au incercat nenumarate metode si, din pacate, majoritatea lor s-au dovedit a fi inutile. Ei bine, se pare ca usturoiul ar da rezultate. Cercetatorii din Liverpool au descoperit ca un aport de 5 ml de extract de usturoi reduce cu 48% nivelul substantelor chimice vinovate de aparitia anumitor boli; incetineste procesul de imbatrinire a creierului, previne si scade riscul incidentei cancerului, bolilor sistemului imunitar si artritei, reduce nivelul de colesterol si sclerozarea arterelor.
Comentariul specialistilor: Toate acestea sint observatii empirice, fara a fi sustinute si demonstrate de studii de specialitate. Insasi formularea teoriei e oarecum ciudata: exista nenumarate tipuri de cancer (presupunem ca autorul respectiv se refera la cancerul de sin sau de prostata), colesterolul nu e singura cauza a sclerozarii arterelor si asa mai departe. In mare, insa, enuntul este inofensiv. Important e sa se inteleaga ca usturoiul poate fi un bun adjuvant in tratarea anumitor boli, are un rol protector, dar nu poate fi considerat un medicament si un tratament in sine.
Antreneaza-te cu consecventa.
Nu e nevoie sa mergi la gym sau sa transpiri ca un alergator olimpic de maraton. Pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare si a-ti intari sistemul osos e suficient sa mergi un kilometru pe zi, in ritm sustinut, sau sa faci exercitiu fizic moderat de trei ori pe saptamina. Cel mai nou trend in domeniu este folosirea mingilor medicinale, care lucreaza musculatura complex, antrenind natural in miscare mai multe grupe musculare deodata.
Comentariul specialistilor: Un kilometru, in ritm normal de mers, se parcurge in aproximativ 20 de minute. O asemenea plimbare e, intr-adevar, binevenita dupa o cina copioasa pentru a termina o conversatie placuta, inceputa la masa… Sigur, e o alegere mult mai fericita decit sa te trintesti pe canapea si sa privesti la televizor. Dar daca vrei cu adevarat beneficii cardiovasculare, e nevoie sa te antrenezi mult mai serios. Adica sa alergi (sa sari, sa inoti, sa mergi cu bicicleta) minimum 30-40 de minute, intr-o zona de efort corespunzatoare. Pentru intarirea sistemului osos si muscular se recomanda antrenamentul cu greutati, si exercitii pliometrice, facute relaxat, fara incrincenare, cu placere, altminteri se obtine reversul efectelor scontate. Cit despre folosirea mingii medicinale, nu este nici pe departe „cel mai nou trend in domeniu', nu e o moda si nici macar o metoda de antrenament in sine, ci doar un complex de exercitii inspirate, e adevarat, excelente pentru tonifierea musculaturii, care fac parte dintr-un program de antrenament. Nu avem de-a face cu un miracol si nici cu vreun concept sofisticat.
Consuma cereale integrale.
Daca se consuma cereale integrale (piine integrala, orez sau paste), cel putin de patru ori pe saptamina, riscul imbolnavirii de cancer scade cu 40%.
Comentariul specialistilor: Enuntul de mai sus se refera, probabil, la cancerul de colon. Nu exista studii sau statistici care sa stabileasca vreo legatura intre consumul de cereale intergrale si o alta forma de cancer.
Consuma fructe si vegetale.
Cel putin cinci portii, zilnic. Cele mai recomandate sint tomatele, strugurii rosii si brocoli, care reduc riscul incidentei bolilor cardiovasculare, cancerului si diabetului. Specialistii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine afirma ca femeile care consuma cantitati mari de legume si fructe isi reduc la jumatate riscul imbolnavirii de cancer de sin.
Comentariul specialistilor: Enuntul este inofensiv, desi usor speculativ. E adevarat ca in ultimii ani s-au facut mai multe studii privind virtutile miraculoase pe care le au rosiile (li se atribuie un rol de anticoagulare plachetara), strugurii (asigura o buna protectie cardiovasculara si anticancerigena) si brocoli (se spune ca reduc riscul incidentei cancerului nodulilor limfatici, cervical si de sin), dar, pentru a da un verdict ferm, e nevoie de mult mai multe cercetari. Ceea ce se stie, insa, cu siguranta e faptul ca fructele si legumele sint trofice vasculare, au un continut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, care in mod cert asigura buna functionare a organismului.
Renunta la burgeri.
O treime din decesele cauzate de bolile coronariene sint legate de o dieta necorespunzatoare. Cercetarile recente au demonstrat ca un consum ridicat de alimente bogate in grasimi (precum mincarurile de fast-food) determina un nivel ridicat al colesterolului in singe, care atrage dupa sine afectiuni cardiovasculare, atac de cord sau accidente cerebrale. Chiar daca produsele fast-food acopera anumite necesitati nutritive, cele mai multe sint bogate in calorii, grasimi, sare, colesterol. Iar unele contin grasimi oxidate (cel mai „pacatos' si „otravitor' tip de grasime). Deci, tine-te departe de sosuri, burgeri si alte bombe calorice, pline de colesterol si grasimi, acuzate, pe buna dreptate, ca fiind vinovate de cresterea alarmanta a obezitatii, pe plan mondial.
Comentariul specialistilor: Este o recomandare excelenta. Rata crescuta a obezitatii, bolile coronariene si inca multe alte „pacate' sint legate de „junk food', cum ii spun americanii. Dar in aceasta categorie nu intra doar burgerii si chips-urile, de import, ci inclusiv pateurile, gogosile si biscuitii sarati, autohtoni. Toate sint alimente foarte bogate in grasimi, cu un continut urias de sare si, mai ales, cu un continut exagerat de calorii (500 de kcal pentru un hamburger, de exemplu), pe un volum mic. Problema e ca acest tip de hrana cistiga tot mai mult teren, in detrimentul alimentatiei sanatoase si echilibrate, in parte datorita ritmului de viata actual, in parte datorita educatiei alimentare mostenite. Oamenii ar trebui sa inteleaga ca hrana nu este un simplu accesoriu la citit ziarul, si ar trebui sa reinvete ritualul mesei: sa-si aseze tacimuri frumoase, flori, luminari, sa asculte o muzica relaxanta; sa invete sa-si hraneasca cu adevarat trupul si sufletul, in acelasi timp.
Page: 1 2