Deși numărul de noi infectări cu coronavirus în România crește alarmant de la o zi la alta, iată că autoritățile permit relaxarea unor activități considerate a fi cu potențial mare de răspândire a virusului.
Cazurile de noi infectări cu coronavirus se înmulțesc pe zi ce trece, cel mai bun exemplu fiind ziua de joi când s-a înregistrat un număr record de cazuri noi de coronavirus: 1.454 de cazuri noi şi 53 de morţi în ultimele 24 de ore. Este de asemenea și cel mai mare număr de decese înregistrat într-o singură zi de la debutul pandemiei de coronavirus în România.
În condițiile în care vineri se va vota – și se va aproba cu siguranță – prelungirea stării de alertă în România pentru încă 30 de zile, iată că autoritățile au considerat necesară aprobarea unei măsuri de relaxare.
Este vorba despre programul de funcționare al teraselor, care se va prelungi până la ora 24:00, așa cum a anunțat prim-ministrul Ludovic Orban. Anterior, terasele puteau funcționa doar până la ora 23:00, conform unei hotărâri a CNSU din 1 august.
„Am avut mai multe solicitări legate de prelungirea programului până la ora 24 pentru terase și mi-am dat acordul. Va exista o decizie, dacă nu cumva a și fost adoptată, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru a prelungi programul până la ora 24”, a spus premierul Ludovic Orban, citat de Digi24.
Această măsură pare nejustificată în acest moment, mai ales dacă luăm în considerare o analiză a evoluției epidemiei Covid-19 în România, dată publicității de Institutul Național de Sănătate Publică, care vine cu un scenariu sumbru: peste o lună, în România ar putea avea peste 2.800 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, dacă tendința actuală se menține. Secțiile de terapie intensivă ar putea fi ocupate la capacitate maximă, iar numărul zilnic de decese ar putea depăși 70.
În același timp, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel către tineri pentru a-și schimba comportamentul, pentru că tot mai mulți s-au îmbolnăvit de Covid-19. „Tinerii au o oportunitate enormă de a reduce transmiterea coronavirusului prin comportamentul lor. Ei trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că au o responsabilitate în această privinţă. Dacă transmiterea comunitară este ridicată, toată lumea este în pericol, dar puneţi-vă întrebarea: chiar este nevoie să merg la această petrecere?”, a declarat Michael Ryan, directorul pentru urgențe sanitare al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Digi24.
Foto: Arhiva Revistei ELLE