Cel mai hot „accesoriu“ al acestui sezon? O dantura perfecta si un zimbet pe masura. Deci, de azi incolo, draga mea, numarul dentistului tau trebuie sa fie pe speed-dial.
Exista ceva ce ma intriga de fiecare data cind privesc decernarea premiilor Oscar, festivalul de la Cannes sau Sex and the City. Ai trei incercari sa ghicesti. Nu, nu e omniprezenta pantofilor Manolo si nici bijuteriile Bulgari. Nici faptul ca toate acele dive au dimensiuni din ce in ce mai reduse, de parca singura lor preocupare ar fi sa se infometeze… Ceea ce ma scoate din sarite, ma frapeaza si, da, recunosc, ma complexeaza sint dintii lor ireal de albi. Din ce in ce mai albi.
„Un zimbet frumos valoreaza enorm acum', mi-a confirmat observatiile prietena mea, Dr. Iana Dila, stomatolog, clinica Dentestet. „Iar trend-ul e in crestere si in Romania. Se asteapta ca in urmatorii 5 ani cererile de proceduri cosmetice dentare sa creasca cu cel putin 50%. Cele mai receptive sint femeile.' De ce oare nu ma mira? La urma urmei, daca tot ne-am deprins sa investim in Prada, Gucci sau Botox, de ce n-am considera si zimbetul nostru o investitie? Si inca una rentabila. „La ora actuala, in Statele Unite, nu poti fi o celebritate fara un zimbet perfect. Nici macar nu intri in competitie', e de parere Dr. Stefan Pantelimon. (Aviz aspirantilor la raiul Hollywoodului: inainte de a va lua biletul de avion, nu uitati sa treceti prin purgatoriul scaunului de dentist!)
Se spune ca Ronan Keating (da, chiar si el), inaintea aventurii sale transatlantice, a investit mai bine de 15.000 de lire sterline pentru a-si cosmetiza dantura. Iar Elton John a lasat o mega-suma in contul unui celebru dentist din Londra, numai pentru ca si-a dorit dinti mai albi in timp record. Dar in vreme ce americanii nu se sfiesc (ba chiar isi doresc) ca intreaga lume sa afle cita atentie si ce buget enorm aloca dintilor lor, prin cite proceduri si cite nuante de alb au trecut (la Lowenberg&Lituchy, celebrul cuplu de dentisti din New York City, peretii sint tapetati in intregime cu biletele de multumire semnate cu nume care-ti dau fiori: Cindy Crawford, Demi Moore, Cameron Diaz), europenii accepta mai greu asemenea exhibitii. „Uneori clientii imi cer sa le imbrac dintii cu cel mai alb portelan dentar existent, iar a-i face sa renunte la aceasta idee este mai mult decit imposibil', recunoaste Dr. Lowenberg. „Dar, e adevarat, acestia sint clienti cu o personalitate foarte accentuata.'
Dr. Surinder Hundle, un celebru dentist din Londra, e si el de aceeasi parere: „Clientilor din Statele Unite, in marea lor majoritate, le place sa impinga lucrurile la extrem. Cer transformari care, in viziunea noastra, a europenilor, arata artificial. Dar asta nu inseamna ca noi, europenii, sintem mai putin interesati de aspectul dintilor nostri. Dimpotriva. In ultimii ani mai cu seama, oamenii au inceput sa realizeze ca o dantura frumoasa, tinara, ingrijita este echivalentul unui face-lift, care nu cere bisturiu, nu doare si costa mult mai putin.'
Care sint cele mai simple si mai folosite proceduri?
„Albirea dintilor si inlocuirea plombelor cu altele «asortate», in nuante mai deschise de alb', explica Dr. Pantelimon. Albirea se face prin aplicarea unui gel activat de lumina si, daca se face la cabinet (exista si alternativa gutierelor speciale pentru folosire acasa), dureaza o ora. (Producatorii sistemului BriteSmile, favoritul Juliei Roberts si al lui Catherine Zeta-Jones, spera sa reduca timpul de actiune la 45 de minute.) Cum, dupa decolorare, schimbarea plombelor devine obligatorie pe considerente de culoare, in functie de numarul retusurilor pe care le ai de facut, s-ar putea ca timpul petrecut in scaunul de dentist (si pretul) sa creasca considerabil. Oricum, fii fara grija, nici una dintre aceste proceduri nu e dureroasa (cu exceptia cazului in care suferi de o sensibilitate excesiva).
A trecut vremea injectiilor chinuitoare si a gemetelor infundate. Exista nenumarate geluri, spray-uri sau aparate care sa-ti alunge durerea. O prietena, care tocmai s-a intors de la Londra unde, spre marea ei bucurie a avut o minunata experienta stomatologica (ce a privat-o insa de bucuria achizitionarii ultimelor creatii prezentate la Fashion Week), mi-a povestit despre The Wand, o noua tehnica de anestezie locala asistata de computer. Vestea rea: anestezia se face cu ac. Vestea buna: nu simti nimic. Absolut nimic. Explicatia e simpla: in cazul injectiilor traditionale senzatia de durere si disconfort e cauzata de administrarea manuala si de apasarea seringii. In cazul anesteziei The Wand, computerul face totul: injecteaza picatura cu picatura, cu maxima delicatete, exact cantitatea de anestezic necesara.
Cosmetica si igiena dentara au cunoscut o evolutie spectaculoasa. Se poate vorbi, fara exagerari, de o explozie tehnologica. Nimic nu seamana cu ceea ce se intimpla acum zece ani. Nici macar procedurile elementare. Detartrajul, de exemplu. Inainte, oricit de delicat s-ar fi lucrat, vechile amalgamuri erau prea dure si atacau smaltul dintilor. Astazi, desi functioneaza pe acelasi principiu, tehnica este mult imbunatatita: un jet de aer comprimat si particule de oxid de aluminiu este directionat spre dinte, tartrul si piatra sint inlaturate, iar tesutul sanatos ramine intact. E o joaca de copii. Cit despre plombe, sint aproape invizibile, facute si alese anume pentru a se potrivi perfect culorii si transparentei dintilor. Poti ride fara grija cu gura pina la urechi.
Dar daca am dintii strimbi? Ce fac? Ei bine, exista solutii si pentru asta: aparatele dentare. Avantajul: sint non-invazive. Dezavantajul: trebuie purtate in permanenta, altfel sint fara efect. Adica trebuie sa te transformi in Heather Robertson (supermodelul acela dragalas cu aparat dentar) si s-ar putea ca toata povestea asta sa dureze 18 luni. Glumesc: nu, draga mea, nu e nevoie sa te intorci la anii de liceu pentru a avea dintii drepti. Astazi aparatele dentare pot fi facute, fara probleme, la culoarea dintilor si pot fi ancorate cu sirme invizibile. Preturile variaza: cu cit e mai discret, cu atit e mai scump.
Cea mai discreta si mai extravaganta (din punctul de vedere al pretului) varianta e un aparat dentar din plastic, aproape invizibil, care poate fi chiar scos oricind – de exemplu, inaintea unei intilniri fierbinti… Sau, daca tintesti la virf, il poti vizita pe Dr. Didier Fillion, cel mai apreciat specialist in domeniu, un soi de Tom Ford al dintilor, care stapineste marea arta a aplicarii aparatelor dentare in spatele dintilor. Nu se vad, nu se simt, functioneaza, sint perfecte. Problema e ca Dr. Fillion e mai tot timpul in zbor, intre Paris si Londra, si, daca nu te numesti Kate Moss, e destul de greu sa obtii o programare.
Pentru probleme minore (dinti ciobiti, neuniformi, patati etc.) exista solutii rapide, de care poti beneficia intr-o singura sedinta. Mai exact: se aplica pe dinte o rasina laminata, care se sculpteaza apoi intr-o forma noua. Sau, din nou, daca vrei ce e mai bun, Rolls Royce-ul procedurilor, atunci ai nevoie de fatetare cu portelan. Ce inseamna: se fac citeva „plombe mici' din portelan, ca un soi de unghii false, care sa mascheze imperfectiunile si sa alinieze dintii.
Marele avantaj al acestei tehnici este ca permite dentistului sa schimbe complet aspectul dintelui, de la forma pina la culoare, fiind, totusi, o interventie putin invaziva (dintele trebuie pilit foarte putin inainte de aplicarea portelanului). Daca lucrarea e mica (doi-trei dinti), elaborarea ei dureaza aproximativ o saptamina, timp in care dintele cu probleme e imbracat intr-un material acrilic. Daca vrei refacerea completa a danturii – precum Martine McCutcheon sau Demi Moore – ei bine, pentru un zimbet perfect, trebuie sa astepti mai mult. Si pregateste-te sufleteste pentru o factura de dimensiunile celei platite de Keating.
Avantajul: poti alege exact nuanta dorita, transparenta materialului, pina si felul in care vrei sa arate marginile dintilor tai (lucru imposibil in cazul albirii). E cel mai ciudat shopping pe care l-ai putea face vreodata. Avantajul: odata fixata pe dinte, imbracamintea de portelan trebuie sa reziste 10-15 ani.Super-avantajul: portelanul se pateaza mai putin decit smaltul dintilor, deci poti sa bei fara grija si cafea, Pinot Noir, chiar si Puterea Ursului. Dezavantajul: nu doare, dar trebuie sa stai cu gura deschisa citeva ore bune, in cursul ambelor sedinte. Stiu, e greu, dar merita.
Gindeste-te: vei avea cel mai sexy zimbet, iar rujul, indiferent de nuanta, va arata incomparabil mai bine. „Un zimbet nou iti va schimba comportamentul', spune Carmen Constantinescu, psiholog. „Vei fi mai prietenoasa, mai deschisa, mai zimbitoare, creierul tau va elibera mai multe endorfine, deci te vei simti mult mai bine.' Si, mai departe? Experienta a aratat ca, odata ce au obtinut dantura perfecta, oamenii continua sa schimbe ceva: coafura, garderoba, partenerul… Hmmmmm!
Good to know
Albirea dintilor: se poate decolora culoarea dintilor pina la 7 nuante, cu ajutorul unui gel special (hidrogen-peroxid sau peroxid de carbamid).
Plombele albe: se selecteaza materialul folosit in asa fel incit sa se potriveasca exact nuantei dintilor tai. Arata mult mai bine decit amalgamul si nu contine mercur.
Inlay: in cazul cavitatilor mari, se ia o amprenta dentara, se executa o fateta, care apoi se lipeste unde e nevoie.
Bonding: materialul folosit pentru repararea dintilor ciobiti, uniformizarea nuantelor sau fixarea fatetelor.
Fatete de portelan: se lipesc pe dinti, pentru a le modifica atit forma, cit si culoarea.
Coroana: din metal sau ceramica, acopera dintii si se fixeaza pe linia gingiei.
Implant: pentru a inlocui un dinte lipsa, se insereaza in os un surub subtire de titanium.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock