BAT, o mare companie producătoare de tutun și alte bunuri, care produce printre altele mărci precum Lucky Strike sau Dunhill, a anunțat că dezvoltă un potențial vaccin pentru coronavirus, utilizând în proces plante de tutun. Compania producătoare de tutun arată că a trecut, astfel, de la a realiza produse cu potențial risc de afecțiuni respiratorii la lupta cu pandemia cauzată de noul tip de coronavirus, SARS-CoV2. Cercetătorii au avertizat deja populația de riscul suplimentar pe care îl au fumătorii în contextul infectării cu noul tip de coronavirus.
Compania producătoare de tutun lucrează la potențialul vaccin prin intermediul unei subsidiare de biotehnologie din Statele Unite, Kentucky Bioprocessing (KBP), și anunță că plantele de tutun oferă posibilitatea unei dezvoltări mai rapide și mai sigure a unui vaccin comparativ cu metodele convenționale, dar și că, dacă testele vor arăta rezultate favorabile, ar putea crea între 1 și 3 milioane de doze de vaccin pe săptămână.
Subsidiara de biotehnologie a companiei producătoare de tutun, Kentucky Bioprocessing (KBP), dezvoltă posibilul vaccin pentru COVID-19, aflat în prezent în faza de testare pre-clinică, și BAT anunță că, deși KBP are caracter comercial, intenționează să lucreze non-profit pentru vaccin.
Vaccinul aflat în dezvoltare folosește o tehnologie aparținând companiei producătoare de tutun de creștere rapidă a plantei de tutun, cu câteva avantaje față de tehnologia convențională de producere a unui vaccin: aceasta ar fi potențial mai sigură, dat fiind faptul că plantele de tutun nu pot găzdui patogeni care conduc la boli umane; este mai rapidă, pentru că elementele vaccinului se acumulează în plantele de tutun mult mai rapid – 6 săptămâni în plantele de tutun față de câteva luni atunci când sunt folosite metodele convenționale; și că formula vaccinului dezvoltat de KBP rămâne stabilă la temperatura camerei, spre deosebire de vaccinurile convenționale, care au adesea nevoie de refrigerare.
În plus, anunță BAT, tehnologia are potențialul de a oferi un răspuns imun eficient într-o singură doză.
KBP a clonat recent o porțiune a secvenței genetice a COVID-19, arată anunțul oficial, ceea ce a condus la dezvoltarea unui potențial antigen – o substanță care induce un răspuns imun corpului și stimulează îndeosebi producerea anticorpilor. Acest antigen a fost apoi inserat în plantele de tutun pentru a fi reprodus. După ce plantele au fost culese, antigenul a fost purificat și se află, în prezent, în testarea pre-clinică.
Această companie producătoare de tutun explorează în prezent parteneriate cu agenții guvernamentale pentru a putea intra în etapa de studii clinice cât mai repede posibil. Prin intermediul colaborărilor cu autoritățile și cu alte centre de producție, BAT crede că ar putea fi produse între 1 și 3 milioane de doze de vaccin pe săptămână.
Dr David OReilly, Director de Cercetare Științifică BAT, a declarat: „KBP explorează deja de ceva vreme utilizări alternative ale plantei de tutun. O astfel de utilizare alternativă poate fi dezvoltarea vaccinurilor pe bază de plante. Suntem hotărâți să contribuim la eforturile globale pentru a stopa răspândirea COVID-19 folosind această tehnologie. '
KBP este localizată în Owensboro, Ky. și este funcțională din 2006. Compania găzduiește un spațiu închis mare, pe mai multe niveluri pentru creșterea plantelor, precum și laboratoare de cercetare și producție și capacități de producție în Owensboro. KBP dezvoltă și realizează procese de transformare a plantelor de tutun în „fabrici de biomanufactură' care produc eficient proteine complexe pe care altfel nu le-ar produce. Compania poate crește, recolta și prelucra până la 3 milioane de plante de tutun producătoare de proteine într-un ciclu de producție care durează de obicei aproximativ șase săptămâni – în comparație cu multe luni dacă s-ar folosi metode tradiționale de biomanufactare, a anunțat comunicarea oficială, arătând un potențial aspect pozitiv al cultivării și exploatării tutunului.
Citește și:
Cum trebuie să-ți dezinfectezi cumpărăturile în timpul pandemiei de coronavirus
Foto: BAT