Cum mai sunt tratate persoanele cu HIV in Romania? Asa cum au fost intotdeauna. Sunt discriminate – chiar si de personalul medical care ar trebui sa le trateze.
Totul a pornit de la o postare pe Facebook. Asociatia Sens Pozitiv, care promoveaza drepturile omului si sustine imbunatatirea calitatii vietii celor care fac parte din medii defavorizate si cu risc de imbolnavire, semnala un lucru care a devenit normal pentru persoanele care traiesc cu HIV:
Medlife Grivita a discriminat o persoana care traieste cu HIV. Personalul medical a refuzat sa ii faca o injectie pacientului si l-a «trimis» la unul dintre spitalele de boli infectioase. In ciuda faptului ca pacientul nu a protestat, desi s-a simtit umilit si stigmatizat, tot una dintre asistente a spus «stai ca incepe scandalul». Conform legii 584/2002, Art. 9, unitatile sanitare si medicii, indiferent de specialitate, sunt obligati sa interneze si sa asigure ingrijiri medicale tuturor pacientilor, indiferent de patologie. Vom ajuta pacientul să depuna plangere la CNCD.'
Nu este prima oara cand persoanele care traiesc cu HIV sunt discriminate in Romania. De la intreruperi ale tratamentelor cauzate de gauri in buget pe care nimeni nu le poate justifica, dar care le afecteaza pacientilor reactia la scheme de tratament (si in cele din urma viata) si pana la declaratii politice dubioase, persoanele cu HIV le-au vazut pe toate.
Stigma este in continuare uriasa si intretinuta de personaje publice care, asa cum facea acum ceva timp fostul ministru al culturii, Daniel Barbu, cred ca bugetul pentru tratamentele HIV/SIDA ne impiedica sa avem o cultura mai bogata. (Acesta spunea, in cadrul unui eveniment cultural: programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. (…) Jumatate. Unu la doi. (…) Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate.'). Poate ca reactia unui oficial al statului nu are neaparata legatura cu cazul de fata, dar faptul ca un astfel de oficial isi permite aceste declaratii spune destule despre statutul persoanelor cu HIV la noi in tara.
Deci discriminarea nu e un subiect care sa mire pe cineva in Romania. Totusi, ea poate sari in ochi atunci cand e vorba despre personalul medical. Si tocmai acesta este cel care a discriminat in acest caz. Am vorbit cu Alina Dumitriu, director executiv Sens Pozitiv, despre ceea ce s-a intamplat:
Joia trecuta un pacient cu HIV a fost la Medlife Grivita ca sa isi faca contra cost o injectie de care depinde sanatatea lui mintala. Este vorba despre un pacient Sens Pozitiv, o persoana incadrata in munca si social. A fost infectat cu HIV cand era bebelus si nu poate sa functioneze corect fara medicament, dar e functional daca face injectia o data la doua saptamani', spune Alina Dumitriu. Era prima oara cand se ducea acolo pentru ca se duce unde ii e in drum. Au inceput sa ii faca formele, deci voiau sa ii faca injectia, pana cand au vazut pe hartiile lui: «HIV». Atunci asistenta i-a zis: «A, nu puteti la noi, trebuie sa mergeti la Victor Babes». Iar alta i-a zis: «stai ca incepe scandalul.» Eu ii invat sa isi ceara drepturile, dar el spune ca a fost umilitor pentru el si a plecat. Acum o sa faca plangere la CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, n.red.) si isi vor lua o amenda.'
Conform articolului 9 din Legea 584/2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, Unitatile sanitare si medicii, indiferent de specialitate, sunt obligati sa interneze si sa asigure ingrijirile medicale de profil in specialitatea pe care o reprezinta, in conformitate cu patologia prezentata de pacient.' Un lucru pe care clinica respectiva nu l-a facut, incalcandu-i flagrant persoanei dreptul la tratament.
Este ceea ce am vrut sa aflu de la Liana Velicu, expert ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA), care mi-a spus: asta se intampla des in spitalele care nu sunt de boli infectioase. Ce cred ca e foarte grav – daca ei refuza o persoana infectata cu HIV e pentru ca nu se pot proteja pe ei si pe ceilalti pacienti. Si atunci pacientii nu spun sau spun ca au hepatita C, care, de altfel, e transmisa mult mai usor. Mi-e foarte teama ca orice semn de discriminare indica nerespectarea regulilor de igiena din spitale, de fapt. Acestui pacient i-a fost incalcat dreptul – e cea mai mare incalcare posibila, el nu a fost tratat.'
Dar problema, spune Liana Velicu, nu este la un singur spital. Problema este politica nationala privind combaterea discriminarii. Exista discriminare si pe HIV, dar si pe boli mintale, pe saracie si tot asa. Ar fi important ca fiecare medic sa stie legea privind combaterea discriminarii si care sunt consecintele. E in beneficiul medicilor sa stie aceste lucruri.'
Expertul ARAS explica, de altfel, ca politicile publice se bazeaza pe proceduri care determina discriminare: spre exemplu, atunci cand medicul de familie elibereaza o adeverinta, exista si o rubrica Este in evidenta noastra cu…'. Astfel de adeverinte nu ajung neaparat la personalul medical, ci si la cel administrativ, secretariate etc. Ministerul Sanatatii a fost sanctionat pentru ca discrimineaza persoane cu HIV. Dar, din pacate, persoana cu HIV nu prea poate face nimic. Doar o sesizare, ca sa schimbe sistemul.'
Clinica Medlife a fost contactata pentru a-si spune punctul de vedere referitor la situatia redata in acest material. Pana la ora aparitiei materialului, nu am primit nici un raspuns.
Actualizare: dupa 3 zile, Medlife s-a pozitionat oficial fata de incident, fara sa comenteze acuzatiile pacientului fata de reactiile personalului clinicii. Raspunsul lor, mai jos.
„MedLife are o politică deschisă în privința persoanelor infectate cu virusul HIV, personalul medical fiind instruit continuu pentru gestionarea unor astfel de cazuri, în baza procedurilor care se impun.
Până în prezent, MedLife a identificat peste 100 de cazuri HIV, dintr-un total de 228.000 de teste efectuate în unitățile noastre. Mai mult de jumătate dintre pacienții diagnosticați au revenit și pentru alte servicii.
În ceea ce privește cazul la care faceți referire, menționăm că pacientului i s-a refuzat administrarea tratamentului, deoarece nu a prezentat recomandarea medicală adecvată. Un astfel de serviciu poate fi asigurat oricărui pacient, cu condiția să prezinte un act medical actualizat și avizat de către un specialist.„
Foto: Shutterstock