Nu-ti mai detesta corpul

Tot mai multe femei (si nu numai) apeleaza la chirurgia estetica din dorinta de a fi perfecte si apreciate in societate. Sint ele indreptatite sa-si trateze corpul ca pe un obiect? ELLE a aflat cit de gresita este obsesia frumusetii si unde este granita dintre normalitate si patologic.
 

Ce vezi cind privesti in oglinda? Te observi pe tine, o fiinta absolut unica, dar inzestrata, ca fiecare dintre noi, cu defecte si calitati? Sau tintuiesti oglinda doua secunde si observi cu groaza cum abdomenul a capatat proportii, sinii au cedat in fata atractiei gravitationale, fesele nu mai sint nici ele ferme, iar tenul – tenul! – a pierdut, iremediabil, lupta cu ridurile? Dupa care te pierzi intr-o rafala de bombaneli si de critici al caror unic scop este sa erodeze si mai mult increderea in tine.


E o atitudine distructiva, pe care fiecare dintre noi am afisat-o la un moment dat, in perioadele negre ale vietii noastre si pe care am depasit-o gratie oamenilor care ne-au iubit si ne-au apreciat, chiar daca nu am avut masurile divine, 90-60-90, si nici numarul de kilograme potrivit cu statura noastra. Tendinta de a te subaprecia si de a-ti detesta corpul este una dintre cele mai intilnite greseli pe care le pot face femeile din ziua de azi si totodata unul dintre factorii declansatori ai dereglarilor psihice, comportamentale si metabolice soldate cu instalarea obezitatii si aparitia bolilor grave ca bulimia sau anorexia. Teama de obezitate, de un fizic iesit din canoanele frumusetii, este alimentata si agravata de societatea de consum actuala, studiata in profunzime de psihote­rapeuti.


Este si cazul psihoterapeutei Susie Orbach, citata de colegii nostri de la ELLE Canada, si care marturiseste stupefiata ca „in societatea de consum actuala corpul nostru a devenit un obiect exploatat la maximum si supus transformarilor de orice fel, fiind in ansamblu vazut ca o sursa de nenumarate suferinte'. Rezultatul viziunii gresite asupra fizicului se concretizeaza apoi in aparitia tulburarilor grave de alimentatie si in interventii chirurgicale extrem de invazive si de dureroase.

Frica de un aspect fizic dizgratios, asa cum povesteste si Susie Orbach, atinge cote maxime pe tot cuprinsul pla­netei. Prin absurd, asiaticii isi alungesc picioarele (prin metode chirurgicale) cu zece centimetri sau isi opereaza pleoapele pentru a obtine o privire atractiva; oamenii de culoare isi opereaza nasul, subtiindu-l la maximum si obtinind un efect chinuitor de nefiresc, in timp ce caucazienii isi implanteaza, din exces de zel, pometi de toata frumusetea, cum numai in Africa am mai vazut.

Nebunie, disperare, moda? Am spune ca toate la un loc si chiar mai mult decit atit. Ura fata de aspectul fizic nu cunoaste limite spatiale si nici nu se opreste la un anumit nivel social. Din contra. Chirurgia estetica este preferata mai mult de catre persoanele cu origine sociala modesta, tocmai fiindca este considerata modalitatea numarul unu de a accede la un nivel superior in societate. In 1994, 500.000 de interventii de chirur­gie estetica au fost inregistrate in Statele Unite. Zece ani mai tirziu, au fost reperate 12 milioane!


O statistica ce a alimentat inspiratia psihoterapeutei care a lansat de curind o noua lucrare, denumita simplu: Trupurile. „Sper doar ca oamenii vor invata sa respinga acest stil de viata care le provoaca atita suferinta si vor invata sa-si aprecieze mai mult propriul corp', mai spune ea.

Intr-o alta ordine de idei, daca am analiza profilul celor care apeleaza cel mai mult la interventii chirurgicale sau psihoterapeuti, am observa ca cele mai multe cazuri reclama supraponderalitatea si/sau obezitatea. O categorie care pri­mes­te cele mai negative reactii ale societatii, dar pentru care echipele de experti in nutritie si psihoterapeutii incearca sa gaseasca solutii al caror scop sa fie imbunatatirea imaginii si stimei de sine. „Oamenii supraponderali au o parere negativa despre ei, dar exista tehnici speciale de psihoterapie cu rezultate foarte bune si care ii determina sa-si evidentieze punctele forte si sa accepte ca nu exista perfectiune pe lumea asta', ne asigura psihologul Eliza Nicolaescu. si totusi nu putem sa ignoram faptul ca astfel de persoane sint dintre cele mai discriminate in lumea actuala.


Referitor la modul in care ele se pot reintegra sau isi pot percepe altfel imaginea in societate, Eliza Nicolaescu adauga: „Pe oamenii cu aceste probleme fizice ii putem ajuta prin psihoterapie sa-si descopere alte calitati care sa compenseze lipsa frumusetii exterioare si care sa le imbunatateasca stima de sine. Fiindca lipsa respectului fata de propriul eu poate duce, in timp, la autoizolare, scaderea dorintei de a fi in societate si scaderea bucuriei de a trai. |n ca­zu­rile foarte grave ale autoizolarii persoanelor cu obezitate, este recomandat un tratament medicamentos, asemanator cu cel administrat pentru depresii puternice.
 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet