Tot mai multe femei (si nu numai) apeleaza la chirurgia estetica din dorinta de a fi perfecte si apreciate in societate. Sint ele indreptatite sa-si trateze corpul ca pe un obiect? ELLE a aflat cit de gresita este obsesia frumusetii si unde este granita dintre normalitate si patologic.
Ce vezi cind privesti in oglinda? Te observi pe tine, o fiinta absolut unica, dar inzestrata, ca fiecare dintre noi, cu defecte si calitati? Sau tintuiesti oglinda doua secunde si observi cu groaza cum abdomenul a capatat proportii, sinii au cedat in fata atractiei gravitationale, fesele nu mai sint nici ele ferme, iar tenul – tenul! – a pierdut, iremediabil, lupta cu ridurile? Dupa care te pierzi intr-o rafala de bombaneli si de critici al caror unic scop este sa erodeze si mai mult increderea in tine.
E o atitudine distructiva, pe care fiecare dintre noi am afisat-o la un moment dat, in perioadele negre ale vietii noastre si pe care am depasit-o gratie oamenilor care ne-au iubit si ne-au apreciat, chiar daca nu am avut masurile divine, 90-60-90, si nici numarul de kilograme potrivit cu statura noastra. Tendinta de a te subaprecia si de a-ti detesta corpul este una dintre cele mai intilnite greseli pe care le pot face femeile din ziua de azi si totodata unul dintre factorii declansatori ai dereglarilor psihice, comportamentale si metabolice soldate cu instalarea obezitatii si aparitia bolilor grave ca bulimia sau anorexia. Teama de obezitate, de un fizic iesit din canoanele frumusetii, este alimentata si agravata de societatea de consum actuala, studiata in profunzime de psihoterapeuti.
Este si cazul psihoterapeutei Susie Orbach, citata de colegii nostri de la ELLE Canada, si care marturiseste stupefiata ca „in societatea de consum actuala corpul nostru a devenit un obiect exploatat la maximum si supus transformarilor de orice fel, fiind in ansamblu vazut ca o sursa de nenumarate suferinte'. Rezultatul viziunii gresite asupra fizicului se concretizeaza apoi in aparitia tulburarilor grave de alimentatie si in interventii chirurgicale extrem de invazive si de dureroase.
Frica de un aspect fizic dizgratios, asa cum povesteste si Susie Orbach, atinge cote maxime pe tot cuprinsul planetei. Prin absurd, asiaticii isi alungesc picioarele (prin metode chirurgicale) cu zece centimetri sau isi opereaza pleoapele pentru a obtine o privire atractiva; oamenii de culoare isi opereaza nasul, subtiindu-l la maximum si obtinind un efect chinuitor de nefiresc, in timp ce caucazienii isi implanteaza, din exces de zel, pometi de toata frumusetea, cum numai in Africa am mai vazut.
Nebunie, disperare, moda? Am spune ca toate la un loc si chiar mai mult decit atit. Ura fata de aspectul fizic nu cunoaste limite spatiale si nici nu se opreste la un anumit nivel social. Din contra. Chirurgia estetica este preferata mai mult de catre persoanele cu origine sociala modesta, tocmai fiindca este considerata modalitatea numarul unu de a accede la un nivel superior in societate. In 1994, 500.000 de interventii de chirurgie estetica au fost inregistrate in Statele Unite. Zece ani mai tirziu, au fost reperate 12 milioane!
O statistica ce a alimentat inspiratia psihoterapeutei care a lansat de curind o noua lucrare, denumita simplu: Trupurile. „Sper doar ca oamenii vor invata sa respinga acest stil de viata care le provoaca atita suferinta si vor invata sa-si aprecieze mai mult propriul corp', mai spune ea.
Intr-o alta ordine de idei, daca am analiza profilul celor care apeleaza cel mai mult la interventii chirurgicale sau psihoterapeuti, am observa ca cele mai multe cazuri reclama supraponderalitatea si/sau obezitatea. O categorie care primeste cele mai negative reactii ale societatii, dar pentru care echipele de experti in nutritie si psihoterapeutii incearca sa gaseasca solutii al caror scop sa fie imbunatatirea imaginii si stimei de sine. „Oamenii supraponderali au o parere negativa despre ei, dar exista tehnici speciale de psihoterapie cu rezultate foarte bune si care ii determina sa-si evidentieze punctele forte si sa accepte ca nu exista perfectiune pe lumea asta', ne asigura psihologul Eliza Nicolaescu. si totusi nu putem sa ignoram faptul ca astfel de persoane sint dintre cele mai discriminate in lumea actuala.
Referitor la modul in care ele se pot reintegra sau isi pot percepe altfel imaginea in societate, Eliza Nicolaescu adauga: „Pe oamenii cu aceste probleme fizice ii putem ajuta prin psihoterapie sa-si descopere alte calitati care sa compenseze lipsa frumusetii exterioare si care sa le imbunatateasca stima de sine. Fiindca lipsa respectului fata de propriul eu poate duce, in timp, la autoizolare, scaderea dorintei de a fi in societate si scaderea bucuriei de a trai. |n cazurile foarte grave ale autoizolarii persoanelor cu obezitate, este recomandat un tratament medicamentos, asemanator cu cel administrat pentru depresii puternice.
Daca aspectul tau fizic te nemultumeste intr-o asemenea masura incit iti saboteaza orice dorinta de a te remarca sau a te adapta, incearca sa urmezi indicatiile unui nutritionist eficient care ar putea sa-ti prescrie dieta de care ai nevoie, astfel incit sa ajungi la silueta visata fara sa-ti alterezi si sanatatea.
Noi am apelat la sfaturile medicului nutritionist Mihaela Bilic, care ne-a descris pas cu pas cam cum ar trebui sa arate dieta unei persoane supraponderale. „Pentru a pierde un numar important de kilograme prin dieta, importanta este combinatia dintre carnea slaba, preferabil de pui, si salate si mincare de legume. Dieta, insa, nu ar trebui sa fie restrictiva si tinuta doar cu un anumit tip de alimente, fiindca este foarte posibil ca organismul sa nu poata sustine efortul pentru un timp indelungat. Dieta ar trebui sa fie ordonata din punctul de vedere al meselor, cu trei mese pe zi, iar mincarea sa fie gatita corect, neprajita, fara pane-uri, fara carne grasa sau carne tocata.
Cum ne mentinem silueta, atunci cind reusim sa slabim? „Foarte simplu: pastram alimentele pe care le-am consumat in timpul dietei si introducem, treptat, celelalte alimente. De exemplu, daca mincam de doua ori pe saptamina cartofi sau paste, dupa o saptamina vom avea voie sa mincam de trei ori, iar in urmatoarele chiar de patru ori. Practic, incercam sa invatam organismul sa consume o cantitate mai mare de calorii, dar intensificind si efortul necesar, pentru a nu intra intr-un derapaj alimentar. Pentru organism, un aport de 1.500 de calorii consumate zilnic este mai mult decit suficient.
O alimentatie corecta este fara doar si poate cheia pentru un aspect atractiv si un organism sanatos. Iar o dieta echilibrata combinata cu activitate fizica este o solutie pe care cei mai multi specialisti in nutritie si workout ti-o recomanda indiferent daca vrei sa te eliberezi de eticheta de supraponderala sau vrei doar sa elimini cele citeva kilograme in plus (ai grija ca dorinta ta de a slabi sa nu devina maladiva!).
L-am intrebat pe antrenorul de fitness Taufic Masri ce exercitii ar fi cele mai recomandate pentru a dobindi o silueta sculpturala, la care visam toate zi de zi, si iata ce-am aflat: „Pentru pierderea in greutate, cele mai eficiente sint exercitiile aerobice, care trebuie insotite de o dieta riguroasa, foarte bine gindita. In functie de progresul persoanei si de felul in care incepe sa se modeleze corpul, se pot introduce miscarile de forta, care ajuta la tonifiere. Pentru persoanele supraponderale, nu recomand insa alergarea pe banda, ci mersul, miscare asociata cu un mod de viata sanatos.
Ca sa ne facem o idee completa asupra dietei ideale pentru cele care vor sa scape de kilogramele in plus, am centralizat si sfaturile de nutritie oferite de medicul Anda Avramescu. Pe scurt, un trup sanatos si zvelt se formeaza cu o alimentatie pe baza de carne slaba, de peste sau de pui, dar consumata in cantitati reduse, nu mai mult de 80 de grame pe zi. Restul de proteine necesare organismului pot proveni din surse vegetale, din leguminoase, migdale sau nuci. Inlocuieste grasimile animale cu cele vegetale, mai ales cu cele din ulei de masline, seminte, fructe oleaginoase si avocado, ce contin printre altele acizi grasi nesaturati si vitamina E, puternic anticancerigeni. Inlocuieste sarea cu mirodenii si verdeturi si consuma cit mai multe cereale, leguminoase, produse din soia si fructe. Elimina zaharul, bea alcool cu masura si delecteaza-te din plin cu ceai verde. E bautura ideala, fiindca e bogata in antioxiodanti, esentiali pentru starea de sanatate optima a organismului.
Daca te-ai hotarit sa elimini kilograme din silueta, poti lua in calcul si medicamente pentru slabit, dar consulta medicul inainte de folosirea lor. De regula, medicatia pentru scaderea in greutate actioneaza prin suprimarea apetitului, intensificarea metabolismului sau modificarea capacitatii organismului de a asimila unele substante din alimente. Pe aceste principii functioneaza si Alli, un medicament lansat de curind si care blocheaza absorbtia a aproximativ 25% din grasimile ingerate, care altfel s-ar transforma in kilograme in plus.
Studiile clinice efectuate pentru testarea Alli au evidentiat ca pilulele ajuta persoanele supraponderale sa obtina scaderi importante in greutate, mai ales atunci cind medicamentul este folosit in combinatie cu o dieta hipocalorica, saraca in grasimi.
Dupa cum observi, exista solutii eficiente pentru ca tu sa arati asa cum ai visat dintotdeauna. Daca, insa, problema ta nu este un surplus de kilograme sau o silueta prea firava (da, exista femei care vor cu disperare sa se ingrase), iar lipsa de incredere in tine survine ca urmare a altor complexe fizice, atunci, draga mea, e cazul sa-ti reevaluezi atitudinea. si ce daca nasul tau este ceva mai mare ca acela al prietenei tale, supranumita de colegi „Cirna, „Printesa sau „Frumusetea glaciara? si ce daca ai burtica, picioare ceva mai scurte, par care nu se asaza intr-o coama leonina sau ochi verzi? Exista haine special croite pentru a minimaliza trasatura pe care tu o consideri defect, tehnici de make-up pentru a atrage atentia asupra calitatilor fetei si a masca eventualele imperfectiuni si tehnici de hairstyle (respectiv tratamente pentru par) care sa-ti redea podoaba capilara pe care ai avut-o in trecut.
Nu trebuie sa arati ca in reclame ca sa obtii admiratia celorlalti. Stima vine de regula din alte motive: din felul in care stii sa impui respect sau lasi sa transpara stima pe care tu o ai pentru tine. Iata de ce trebuie sa inveti sa te indragesti, oricum ai fi. Daca reusesti sa te apreciezi pentru calitatile, abilitatile si insusirile care te fac speciala, atunci vei atrage si aprecierea celor din jurul tau. E demonstrat! Complexele fizice se pot elimina cu mici trucuri, ambitie si sustinerea celor dragi. Asta daca nu sint generate de traume, caz in care ai nevoie de ajutor de specialitate si chirurgie reparatorie (ma refer la reconstructia sinilor dupa o operatie de cancer, sau instalarea protezelor de orice fel). Trebuie doar sa inveti tu insati sa te iubesti. Vorba unui prieten: sa fii perfect e plictisitor si incredibil de trist!
Catalina Pavel
Foto:Shutterstock