Știi despre tine că ești puternică și poți duce orice? Aceste indicii clare îți arată că ești epuizată și trebuie să ai grijă de tine.
Ești epuizată, dar nu vrei să iei în seamă lucrul acesta? Da, poți ajunge la burnout fizic și emoțional, care este foarte periculos. Ascultă-ți corpul, monitorizează-ți reacțiile emoționale și oferă-ți pauza de care ai atâta nevoie. Poate chiar este necesar să îți ajustezi stilul de viață și să te pui pe tine pe primul plan.
Te simți fără putere, parcă ți-ai pierdut speranța de mai bine, iar toate astea te fac iritabilă, irascibilă. Tocmai pentru că te enervezi din orice ai tendința de a te izola, izolare care îți produce la rândul ei o stare de tristețe profundă întrucât te simți singură, neajutorată și neînțeleasă.
Nu discutăm doar despre motivația de la serviciu care acum a coborât vertiginos spre 0. Ci motivația indiferent de sectorul vieții tale. Niciun proiect legat de muncă nu te mai încântă sau nu te mai provoacă, dar nici vreun plan în ceea ce privește viața personală. Fie că e vorba despre acea redecorare a casei dorită în trecut, evadări în afara orașului, activități cu prietenii sau schimbarea de look cu care cochetai la un moment dat.
… și te simți din ce în ce mai stresată, încât anxietatea devine o constantă a fiecărei zile. Este semnalul de alarmă tras la nivel emoțional că e prea mult decât poți duce. Ba chiar unele persoane ajung să experimenteze un atac de panică sau fac tulburare de panică ce implică mai multe atacuri de panică pe o anumită perioadă de timp.
Acesta este unul dintre simptomele fizice asociate anxietății. Întrucât calitatea somnului este afectată, gradul de oboseală crește și prin simplul fapt că nu te odihnești cum trebuie, de unde și capacitate de atenție și concentrare alterată. Simptomele fizice mai pot include și tulburări de natură gastrică, senzație de greață sau amețeli, tensiune musculară, dureri de cap, palpitații, scurtarea respirației, transpirație.
Parcă ai ajuns să plângi din orice? Epuizarea ți-a afectat capacitatea de autoreglare emoțională, de a face față situațiilor într-un mod sănătos și funcțional. O glumă sau cea mai mică observație cu fină notă critică te pot face să izbucnești în lacrimi. Ai senzația că oamenii au ceva cu tine.
Foto: PR