Președintele Donald Trump promite lumii întregi un vaccin anul acesta, pe fondul epidemiei de coronavirus, dar oamenii de știință îi contrazic optimismul.
Nu e realist să așteptăm un vaccin anul acesta, a explicat presei Dr. Paul Offit, profesor la University of Pennsylvania, care face parte dintr-o comisie care sfătuiește FDA (Food and Drug Administration, autoritatea care aprobă utilizarea pe scară largă a medicamentelor noi), în condițiile în care președintele american promite că vom avea un vaccin pentru coronavirus cu mult înainte de finalul anului.
Acesta a spus că este, totuși, optimist, deși nu crede că vom vedea aprobat un vaccin anul acesta. „Nu e realist.”, a declarat el. „După cum stau lucrurile acum, cu vaccinurile despre care am vorbit, care sunt vaccinuri ce necesită două doze, acele faze finale ale studiilor, adică testările mari, controlate cu grupuri placebo, de-abia au început.”
Același medic, Paul Offit, specialist în boli infecțioase, imunologie și vaccinuri și totodată co-inventatorul vaccinului contra rotavirusului, a mai avertizat publicul în iunie, prin intermediul unui editorial publicat în New York Times, în legătură cu promisiunile premature ale președintelui Trump că SUA va aproba un vaccin anul acesta. „Procesul a mers bine până acum. Atâta timp cât faci un trial în faza a treia, atunci ai dovedit că vaccinul este sigur în, să spunem, cel puțin 15 mii sau 20 de mii de oameni, și că este eficient cel puțin pentru o anumită durată de timp, ceea ce este rezonabil. Atât durează cele mai multe faze de testare a vaccinurilor.”
Specialistul a explicat și de ce ar fi o greșeală grăbirea apariției, astfel încât aprobarea unui vaccin anul acesta nu este o idee bună. „Ce nu vrem să se întâmple este ca autoritățile să ceară o grăbire a procesului, unde avem zeci de milioane de doze, și luăm un vaccin sau chiar mai multe și spunem: iată, a fost testat pe câteva mii de oameni, știm despre el că induce un răspuns imunitar, fără să știm dacă este sau nu eficient, și apoi să îl dăm publicului. Asta ar fi o greșeală.”
Accelerarea procesului, care ne-ar putea aduce un vaccin anul acesta, ar putea să însemne că vaccinul respectiv „ar putea fi mult mai puțin eficient decât credem că este, caz în care am zdruncina încrederea și așa fragilă în vaccinuri a publicului, sau s-ar putea ca vaccinul să aibă o problemă de siguranță, care s-ar fi observat în testarea pe 15-20.000 de oameni, dar care nu ar fi observată dacă s-ar testa numai pe câteva mii de oameni.”, a mai explicat medicul.
Foto: arhiva ELLE