Noua mutație a coronavirusului, VUI-202012/01: tot ce trebuie să știi

Noua mutație a coronavirusului identificată pentru prima dată în Marea Britanie a pus deja în alertă întreaga Europă, a anulat zboruri și trenuri și pare să fie foarte contagioasă. Despre ce este vorba?

Noua mutație a coronavirusului a pus deja pe jar întreaga Europă, care se grăbește să închidă zborurile sau trenurile care vin din Marea Britanie, locul unde a fost identificată pentru prima dată. Iată ce se știe în acest moment despre această nouă tulpină a virusului.


În primul rând, noua tulpină poate să fi apărut mai întâi în Marea Britanie, dar la fel de bine poate fi și în alte părți, dar să fi fost depistată mai întâi aici, date fiind capacitățile de testare ale sistemului medical. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat deja măsuri de carantină generală pentru Londra și sud-estul Angliei, acolo unde a fost identificată tulpina.

În al doilea rând, noua mutație a coronavirusului nu este deloc o surpriză. Se știe deja că virusurile suferă mutații pentru a se adapta gazdelor și pentru a le fenta sistemul imunitar. Deși încă nu este confirmat în acest caz, mutațiile înseamnă, de obicei, o scădere a virulenței, dar o creștere a contagiozității.


Dat fiind că de la identificarea noi tulpini, VUI-202012/01, a trecut foarte puțin timp, oamenii de știință nu au făcut încă afirmații certe despre noua mutație a coronavirusului, dacă prezintă riscuri suplimentare, și nici măcar nu se poate afirma cu absolută certitudine dacă este cu adevărat mult mai contagioasă, așa cum se vehiculează în media, sau răspândirea ei rapidă are de-a face și cu nerespectarea restricțiilor în zonele în care a apărut.

Totuși, de când ministrul Sănătății din Marea Britanie a anunțat, săptămâna trecută, apariția noii tulpini, Chris Whitty, expertul medical al guvernului britanic, a oferit câteva răspunsuri presei. Conform acestuia, citat de publicația The Guardian, se consideră că noua tulpină „se poate răspândi mai rapid. Am alertat Organizația Mondială a Sănătății și continuăm să analizăm datele pe care le avem pentru a ști mai multe.'

Totuși, de reținut este faptul că noua mutație a coronavirusului este doar încă una dintre cele câteva care au fost identificate pe parcursul ultimului an. Cea apărută în Danemarca, spre exemplu, și care a dus la eutanasiera a milioane de nurci, este un alt exemplu de mutație, iar o altă variantă a apărut în Spania, în luna octombrie.


Tulpinile apărute anterior, însă, nu au crescut transmiterea – nu același lucru se poate spune despre noua mutație, despre care se suspectează că poate fi mai contagioasă. Dar cercetătorii încă studiază dacă aceasta are un impact major asupra gravității cazurilor de Covid-19. Ewan Birney, directorul adjunct al European Molecular Biology Laboratory, a afirmat că: „Dacă noua variantă ar fi avut un impact major asupra severității bolii, am fi văzut asta până acum.'

O altă întrebare pe care și-o pun oamenii de știință este cum va răspunde la vaccinuri noua mutație a coronavirusului. Pentru a avea un răspuns cert, ei vor crește noua tulpină în laborator, însă același Birney, citat de The Guardian, a declarat că vaccinurile au fost deja testate pentru mai multe variante ale virusului. „Avem toate motivele să credem că vaccinurile vor funcționa și pentru această nouă tulpină, deși, evident, acest lucru trebuie testat cu atenție.'


Și ministrul Sănătății din Germania, Jens Spahn, a confirmat acest lucru, după o reuniune a experților din UE pe această problemă. „Conform a tot ceea ce ştim la ora actuală şi în urma discuţiilor care au avut loc între experţii autorităţilor europene, noua tulpină nu are impact asupra vaccinurilor, care rămân, toate, la fel de eficiente, ceea ce ar fi o veste foarte bună.'

Duminică țări precum Belgia, Olanda, Italia, Austria, Germania, Bulgaria și România au anunțat că au fost suspendate legăturile aeriene din și către Marea Britanie. De asemenea, Belgia a sistat și legăturile feroviare, iar Franța a anunțat că suspendă pentru cel puțin 48 de ore orice transport de persoane și mărfuri, lucru care poate conduce la deficiențe în aprovizionare în Marea Britanie.


Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a introdus Regatul Unit pe lista țărilor de risc epidemiologic, ceea ce înseamnă că se instituie măsura carantinei pentru cei care sosesc în România și se suspendă zborurile.

Președinția Consiliului UA a convocat o reuniune de urgență pentru a dezbate situația generată de noua mutație a coronavirusului și a lua decizii în această privință.

Citește și:
De ce nu se infectează cu coronavirus unii oameni, deși intră în contact cu bolnavi? Explicațiile medicului Beatrice Mahler

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet