Noile tulpini de coronavirus descoperite în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud preocupă deja cercetătorii și autoritățile. Cât de contagioase sunt, cum răspund la vaccin și de ce măsurile de relaxare din România pot fi periculoase?
Noile tulpini de coronavirus, mai contagioase, îi preocupă deja intens pe experții din domeniul medical, iar despre tulpina din Marea Britanie se știe că a apărut deja în România, unde a fost depistat și un focar care a pornit de la o singură persoană purtătoare a virusului.
La această oră, tulpina din Marea Britanie fusese depistată la un pacient din Suceava, la o femeie din Giurgiu, și în București, la mai multe persoane. Aceasta ar mai putea exista, nedepistată, dat fiind faptul că testările pentru coronavirus nu includ în mod automat și secvențierea acestuia, pentru a depista noile tulpini de coronavirus.
Cert este că noua tulpină din Marea Britanie este mai contagioasă. Aceasta, spun specialiștii, ar fi acumulat cel puțin 17 mutații care, a declarat William Haseltine, președintele ACCESS Health International, pot schimba, împreună, felul în care funcționează virusul. Una dintre aceste mutații ar face ca proteina cu țepii care dau aspectul specific virusului să se atașeze mai strâns de receptorii din mucoasele umane, în vreme ce o alta șterge doi aminoacizi, astfel încât virusul poate evita o parte dintre răspunsurile imunitare. Această din urmă mutație a fost descoperită și în cazul variantei care a infectat nurcile din Danemarca, cele care au fost eutanasiate în numere uriașe la depistarea virusului. O altă mutație, care vizează tot proteina cu țepi, poate crește gravitatea bolii.
Noile tulpini de coronavirus se transmit pe aceleași căi, diferența fiind legată de cât de contagioase sunt. Picăturile de salivă rămân în continuare calea principală. Însă, după cum declara consilierul guvernamental britanic Patrick Vallance, tulpina locală a ajuns, în doar câteva luni, să devină dominantă, semn că poate fi mai contagioasă cu până la 70%.
Cât despre cea din Africa de Sud, expertul Salim Abdool Karim, parte din comisia care gestionează virusul în țară, a declarat că aceasta s-a răspândit cu 50% mai rapid decât predicțiile experților, bazate pe modul și ritmul de răspândire al tulpinii inițiale.
Și despre tulpina din Brazilia, care a circulat încă din decembrie, se știe că este mai contagioasă decât virusul inițial.
Atât Pfizer, cât și Moderna, cele două companii producătoare ale singurelor variante de vaccin aprobate până la această dată în Uniunea Europeană, și cele care se și utilizează, în acest moment, în campania de vaccinare din România, au declarat prin reprezentanți că vaccinurile lor ar fi eficiente împotriva noilor tulpini de coronavirus.
Până în acest moment, însă, testele realizate de companii nu au acoperit toate mutațiile suferite de virus în aceste noi variante. Totuși, Philip Dormitzer, vice-președintele Pfizer, a afirmat că au testat 16 mutații diferite și nu s-a observat că vreuna ar fi avut vreun impact semnificativ. Și cei de la Moderna afirmă că vaccinul lor pare să fie eficient împotriva noilor tulpini de coronavirus din Marea Britanie și din Africa de Sud, dar și că vor lucra în continuare la perfecționarea vaccinului, astfel încât acesta să fie cât de poate de eficient.
Foto: Profimedia