Noile reguli de tratament pentru pacienții cu Covid-19, detaliate de medicul Beatrice Mahler

Noile reguli de tratament pentru pacienții cu Covid-19 presupun scoaterea din uz a unor medicamente și administrarea altora. Iată explicațiile medicului Beatrice Mahler.

Au apărut noi reguli de tratament pentru pacienții care au contractat coronavirus, iar protocolul actualizat pentru tratamentul Covid-19 a fost explicat, pentru Digi24, de medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București. Conform acesteia, plasma nu și-a dovedit eficiența și va fi administrată doar în anumite situații, antibioticele nu se vor administra decât în cazul unor infecții bacteriene, iar medicamentul Kaletra este scos din protocol.


Noile reguli de tratament pentru Covid-19 arată că medicamentul Remdesivir, singurul antiviral aprobat până în acest moment pentru pacienții cu coronavirus, se va folosi mai devreme – până acum, medicii îl utilizau doar atunci când pacienții ajungeau în secțiile de terapie intensivă. Remdesivirul, în Institutul Marius Nasta, îl indicăm în momentul în care pacientul se internează cu o formă severă, pentru că eficiența lui este categoric mult mai mare dacă se administrează din primele zile ale internării, când, practic, concentrația de virus în sânge este foarte mare', a precizat Beatrice Mahler.


Sunt reguli de tratament noi și pentru tratamentul cu plasmă, despre care specialista spune că trebuie administrată numai anumitor pacienți, la momentul oportun. Plasma este contraindicată la pacienții care au tromboze, or știm că o particularitate a acestei infecții este prezența trombozelor sau riscul de tromboze, iar pacienții cu forme critice dezvoltă tromboze, ceea ce contraindică folosirea plasmei. Mai există un fenomen întâlnit, o reacție adversă, o reacție alergică, dacă pot s-o explic așa, pe care o dezvoltă unii pacienți la administrarea de plasmă ca urmare a anticorpilor pe care îi produce organismul și, practic, plămânul se blochează cu acești anticorpi împotriva plasmei administrate, crește volumul care se administrează și respirația devine foarte greoaie. Fenomenul poate dura până la șase ore și se poate solda chiar cu deces', a mai spus Beatrice Mahler.

Conform noilor reguli de tratament, pacienții asimptomatici nu trebuie să ia tratament, iar anticoagulantele se vor administra tuturor pacienților internați. În schimb, medicamentul Kaletra, utilizat de obicei pentru pacienții cu HIV, a fost scos din uz.


Medicul a făcut referire și la ibuprofen, care nu era recomandat conform vechilor reguli de tratament, de la debutul pandemiei. Studiile au arătat că acesta este recomandat, alături de paracetamol: „Au fost suspiciuni în primele momente de reacții adverse importante la administrarea ibuprofenului, dar care nu s-au dovedit în următoarele studii făcute. Prin urmare, administrarea medicamentelor din clasa antiinflamatoare nesteroidiene poate fi făcută în siguranță de orice pacient'.


De asemenea, dr. Beatrice Mahler a recomandat prudență în administrarea antibioticelor, în special Azitromicina, care a fost recomandată doar în cazul pacienților cu boli cronice, severe, și cu infecții respiratorii repetate, pentru rolul său antiinflamator. E necesar ca în cazul administrării să fie urmate aceste reguli de tratament, explică medicul, pentru că „din păcate, am ajuns în cealaltă extremă și am început să abuzăm de acest medicament și riscul să dezvoltăm la nivel național o rezistență la azitromicină în viitorul apropiat este foarte mare. Mi-e teamă să nu urmeze o pandemie de rezistență la antimicrobiene, pentru că s-a produs în această perioadă un consum de antibiotice în exces, eliberate din farmacii fără prescripție medicală și asta afectează în mod direct sănătatea populației.'


Citește și:
Ai avut Covid-19: mai trebuie să te vaccinezi? Declarația directoarei spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet