Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a anunțat care sunt noile măsuri de prevenire și control a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, ce au intrat în vigoare de la 1 iulie, dar acestea au fost deja modificate.
Guvernul a adoptat miercuri noi măsuri în ceea ce priveşte regulile de distanţare fizică şi protecţie sanitară. Printre altele, a fost mărit de la 6 la 10 numărul de persoane care pot face sport în grup în aer liber, a anunţat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului Ludovic Orban.
„A fost propusă şi adoptată o hotărâre de Guvern prin care a fost modificată HG privind starea de alertă. Astfel, au fost introduse noi măsuri în cea ce priveşte respectarea regulilor de distanţare fizică şi protecţie sanitară. Astfel, a fost mărit numărul de persoane care pot practica sportul în aer liber în grupuri de la 6 la 10 persoane', a declarat Ionel Dancă, după şedinţa de miercuri a Executivului, potrivit Agerpres.
De asemenea va fi permisă desfăşurarea „activităţilor de training-uri şi work shop-uri cu un număr de participanţi de maxim 20 de persoane'. „Sunt reglementate activităţile pentru personalul din cadrul domeniilor de ordine publică şi apărare cu participare de maxim 200 de persoane şi pentru desfăşurarea evenimentelor organizate de Corpul diplomatic se impune păstrarea regulilor de distanţare fizică cu asigurarea unui spaţiu de 4 metri pentru fiecare participant', a mai spus Dancă.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a anunțat pe 30 iunie care sunt noile măsuri de prevenire și control a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, ce au intrat în vigoare de la 1 iulie.
Măsurile vizează în mare parte organizarea competițiilor sportive și a altor tipuri de activități, iar nerespectarea regulilor de protecție impuse de autorități pentru combaterea coronavirusului va atrage suspendarea autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor.
De asemenea, CNSU a luat decizia de a menține lista statelor aflate în „zona verde', pentru care nu mai există obligația izolării la domiciliu pentru cetățenii care vin în România din respectivele țări.
Art.1 Lista cu statele pentru care nu se impune măsura izolării/carantinei la locuință/locația aleasă elaborată de INSP și aprobată de CNSU prin Hotărârea nr. 29 din 13.06.2020 cu modificările și completările ulterioare prin Hotărârea nr. 31 din 23.06.2020, își menține valabilitatea până la stabilirea unui criteriu unitar la nivelul Uniunii Europene.
Este vorba despre:
- Austria
- Bulgaria
- Cehia
- Cipru
- Croația
- Elveția
- Estonia
- Finlanda
- Franța metropolitană (teritoriul european al Franței)
- Germania (cu exceptia districtului Kreis Gutersloh care este zona galbenă)
- Grecia
- Irlanda
- Islanda
- Italia
- Letonia
- Liechtenstein
- Lituania
- Malta
- Norvegia
- Slovacia
- Slovenia
- Ungaria
Măsurile valabile de la 1 iulie
Printre cele mai importante măsuri din hotărârea CNSU se regăsește propunerea instituirii sancțiunii complementare de suspendare a autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară.
Celelalte propuneri prevăd modificarea unor măsuri privind organizarea competițiilor sportive și a altor tipuri de activități, astfel:
Art.2 Măsurile de prevenire și control a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, în vigoare la data prezentei hotărâri se propun a se modifica și completa după cum urmează:
– activitatea centrelor rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile se va desfășura după un program de lucru avizat de direcțiile județene de sănătate publică;
– instituirea sancțiunii complementare a suspendării autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și a evenimentelor în care regulile de siguranță sanitară nu sunt respectate;
– permiterea organizării și desfășurării antrenamentelor și cantonamentelor colective, în grupuri de maxim 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori, cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului tineretuluişi sportului şi ministrului sănătățiiși aplicabile pentru Liga I de fotbal;
– permiterea organizării de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți precum și cele organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane şi cu respectarea regulilor de distanțare fizică stabilite prin ordin al ministrului sănătății;
– permiterea organizării și desfășurării activităților specifice din domeniul apărării naționale, ordinii și siguranței publice desfășurate în aer liber, cu participarea a maxim 200 persoane și sub supravegherea unui medic epidemiolog;
– permiterea organizării și desfășurării activităților specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate în aer liber astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de protecție sanitară;
– înlocuirea noțiunii de „triaj epidemiologic' cu „triaj' în privința activităților desfășurate de instituțiile şi autorităților publice, operatorii economici şi profesioniștii, la intrarea în sediul acestora.
Măsurile propuse și aprobate în ședința CNSU sunt bazate pe recomandările specialiștilor din Grupul de Suport Tehnico-Științific și vor avea aplicabilitate începând cu data de 1 iulie 2020.
Citește și:
Țările europeane care limitează accesul românilor din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus
Foto: Arhiva Revistei ELLE