Este un viciu care cauzeaza boli, duce la imbatranirea prematura a pielii si, in cele din urma, chiar la deces. Este cat se poate de clar: fumatul nu este in, nu e hot si, acum mai mult ca oricand, nu e trendy...
Nu sint fumatoare, asadar nu ma pot pune in pielea celor impatimiti de acest viciu, care sustin ca nu pot, cu nici un fel de ajutor, sa se lase de fumat. Pufaitul nu mi s-a parut cool nici pe vremea cind eram la liceu, cind mai toate colegele mele fumau tigara dupa tigara, la cot cu baietii din clasele mai mari (era felul lor de a se integra in gasca), nici in facultate, cind participam la serile de discutii, alaturi de „inteleptii clasei', despre politica lui Castro, liberul arbitru si filosofia transcendentala a lui Kant.
Mi-aduc aminte si acum cit de mult detestam faptul ca ma intorceam acasa cu hainele, parul (si toti porii!) pline de fum. Daca nu te apuci de fumat in liceu sau facultate, sint slabe sansele sa devii fumatoare la 25 de ani. De regula, la aceasta virsta intelegi mai bine efectele nocive ale tigarilor asupra sanatatii si esti prea matura sa zici „Ce daca? Sint nemuritoare!'.
Am auzit chiar povesti despre faptul ca daca esti sau nu fumator a devenit un criteriu de selectare la interviurile pentru job-uri (chiar si salariile sint mai mici in cazul celor care fumeaza).
Lucrurile, insa, nu sint atit de simple pe cit par, mai ales pentru cei dependenti de tigara. Desi statisticile ne dau informatii infioratoare despre cazurile de boli ale aparatului respirator, inima si chiar cancer, cei mai multi fumatori nu reusesc sa renunte la tigari doar prin puterea vointei, avind nevoie de tratamente medicamentoase si terapii alternative pentru a reusi.
Mark Twain spunea: „Este foarte usor sa renunti la fumat. Eu am facut-o de nenumarate ori'. Motivul pentru care e atit de dificil se numeste, fara indoiala, nicotina (provoaca dependenta, la fel ca si cocaina sau heroina). In timp, o persoana fumatoare devine fizic si psihic dependenta de ea, deoarece, inhalata prin fumat, ajunge la sistemul nervos mai repede decit orice alt drog injectat intravenos.
Atunci cind savurezi o tigara si inspiri, substanta ajunge la plamini si apoi este transportata prin circuitul limfatic si ajunge la toate celulele din organism (din aceasta cauza afecteaza sistemul imunitar, circuitul limfatic, vasele de singe, inima si chiar sistemul nervos). Substanta produce o stare de bine (fapt care-l face pe fumator sa-si doreasca si mai multe tigari), dar are si un efect antidepresiv (interactionind cu traseul informatiei intre celulele nervoase). In timp ce sistemul nervos se adapteaza cu nicotina, fumatorii au tendinta sa mareasca numarul tigarilor fumate si, implicit, cantitatea de nicotina.
Dupa un timp, ei dezvolta o oarecare rezistenta la ea, ceea ce duce la nevoia de a mari doza, ca apoi sa ajunga sa mentina un anumit nivel de substanta constant in organism. Iar atunci cind incearca sa se lase, lucrurile devin si mai complicate. Lipsa brusca a nicotinei duce la simptome grave (ameteli, depresie, frustrare, anxietate, tulburari de somn si de vedere, dureri de cap).
Mai mult decit atit, dependenta de aceasta substanta este atit fizica, cit si psihica: o data, corpul raspunde la lipsa de nicotina prin diferite stari de rau, iar a doua oara, psihic, fumatorul este pus in situatia de a renunta la gestul de a fuma. Astfel, trebuie tintite ambele probleme, pentru a avea o sansa de reusita. Pentru majoritatea fumatorilor, cea mai eficienta metoda de a renunta este o combinatie intre tratamentul medicamentos, o metoda proprie de a scapa de obiceiuri si sprijin moral din partea celor dragi.
Una dintre metodele cele mai populare, care are mii de adepti in SUA, este o tehnica numita Emotional Freedom Technique (EFT), o forma de hipnoterapie, menita sa ajute fumatorul sa isi rezolve problemele emotionale si sa renunte la acest viciu (foarte multi nu stiu exact momentul cind s-au apucat de fumat si de ce). Practic, este un tratament asemanator cu acupunctura, dar fara ace. Terapeutul foloseste aceleasi puncte chakra ca si acupunctura, dar in loc de ace, pacientul isi apasa usor aceste zone (pe fata, miini, piept si axila), in timpul unei sesiuni de psihoterapie, in care vorbeste deschis despre obiceiurile si persoanele cu care fumeaza cel mai mult.
In timp, ajungi sa descoperi cu cine iti place sa fumezi, motivele pentru care fumezi (acest gest poate fi interpretat ca o legatura emotionala puternica pe care o imparti cu persoanele din jur). Urmatorul pas al tratamentului este vizualizarea. Pacientul trebuie sa se puna in situatia de a spune „nu tigarilor, fapt care, de multe ori, il poate lasa cu un sentiment de apasare sau oboseala, dupa fiecare tratament. Cei care au apelat la aceasta terapie sustin ca dupa prima saptamina au fumat mult mai putin (sau macar au reusit sa controleze viciul), pina la renuntarea totala. Alte metode eficiente de a renunta la fumat:
1. Inlocuitorii de nicotina. De la gume, patch-uri, spray-uri, inhalatoare, aceste produse au un continut limitat de nicotina (dar nu cea nociva din tigari), pentru a ameliora nevoia de a fuma.
2. Tratamente medicamentoase. Unii specialisti recomanda o schema de tratament care sa includa un inlocuitor de nicotina si bupropion, un antidepresiv care actioneaza asupra sistemului nervos pentru a reduce nevoia de tigari (acest tratament se poate efectua doar sub stricta supraveghere a unui medic).
3. Acupunctura. Se apelaza la acest tratament, de obicei pe anumite puncte de pe lobul urechii, care stimulate pot ajuta la inlaturarea nevoii de a fuma.
4. Terapia prin laser. Razele laser sint folosite pentru a stimula anumite parti ale copului (o terapie asemanatoare cu acupunctura, dar fara ace), pentru a ajuta pacientul sa se relaxeze si pentru a stimula organismul sa produca endorfina (substanta fericirii) – astfel se echilibreaza nivelul de energie din organism.
Lupta cu dependenta nu este deloc usoara si va trebui sa te inarmezi cu foarte multa vointa si rabdare. Nu exista o metoda sau o pilula magica. A renunta la fumat seamana foarte mult cu inceperea unei diete. Ai nevoie de foarte multa vointa pe o perioada lunga de timp. Desi multi fumatori prefera sa se lase de tigari dintr-o data, pentru marea majoritate este insa o chestiune de timp (prefera sa limiteze treptat numarul de tigari fumate pe zi).
Specialistii au citeva sfaturi pentru a renunta la dependenta de nicotina mai usor:
5. Scapa de toate tigarile si scrumierele din casa, masina sau de la birou;
6. Repeta de mai multe ori pe zi fraza „Nu, multumesc. Nu fumez', ca sa te obisnuiesti cu ideea.
7. Fii activa si practica sport sau alte activitati si hobby-uri pentru a-ti tine mintea (si miinile) ocupate.
Nu este nimic mai important pe lume decit sanatatea ta. si daca ai avut norocul sa nu ai probleme grave, pune-ti intrebarea: „De ce sa-mi fac rau cu mina mea?'. Conform statisticilor, mai devreme sau mai tirziu, orice fumator dezvolta boli datorate acestui viciu si, in mod sigur, isi scurteaza viata cu pina la 13-15 ani. Uita-te in jurul tau, la oamenii care iti sint dragi, la frumusetile care te inconjoara si intreaba-te: Nu meriti si tu sa te bucuri de ele cu 15 ani mai mult?
Arhiva revistei ELLE
Foto: The woman in a hat and with a cigar from Shutterstock