Elevii din România vor purta mască de protecție la ore, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a anunțat și că pregătește, împreună cu alți membri ai Guvernului, un set de măsuri de prevenție necesar pentru protejarea elevilor de infectarea cu noul coronavirus, care vor intra în vigoare odată cu începerea anului școlar, din 14 septembrie.
Conform declarațiilor ministrului Nelu Tătaru, documentul integral va fi prezentat săptămâna viitoare, după consultări atât cu premierul Ludovic Orban, cât și președintele Klaus Iohannis. Școala se va relua în data de 14 septembrie, conform unui algoritm prezentat în primă fază eronat de președintele Iohannis, care presupune trei scenarii după care se va asigura protecția elevilor, și care a generat deja controverse.
Ministrul Sănătății a anunțat că toți elevii de la clasa I până la clasa a XII-a vor purta mască de protecție la ore, dar și în pauze. Din setul de măsuri deja discutate știm și că elevii vor fi încurajați să se dezinfecteze frecvent pe mâini și li se vor pune la dispoziție substanțe dezinfectante în recipiente aflate în sălile de curs.
Măsura ce impune mască de protecție la ore este, a declarat Nelu Tătaru, „cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru'.
„Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare. Când ies în pauză, elevii se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel. Măsura purtatului măștii va rămâne obligatorie fiindcă transmiterea este aerogenă și masca este cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru', a spus Tătaru pentru edupedu.ro.
Dezbaterea a pornit după ce reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică au recomandat purtarea măștii doar în pauze, după reînceperea școlii. Ludovic Orban a insistat că elevii vor purta mască de protecție la ore, dar și în întreaga perioadă pe care o petrec la școală.
Citește și:
Raed Arafat, despre limitele sistemului de sănătate: „între un bolnav și altul pe cine intubezi’
Foto: arhiva ELLE