Nelu Tătaru despre noile cazuri de Covid-19: „Putem controla creșterea dacă..”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declară că autoritățile se așteptau la o creștere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și suține că sistemul medical este pregătit pentru un asemenea scenariu.

Nelu Tătaru despre noile cazuri de Covid-19: „Putem controla creșterea dacă..”

România se află de câteva zile în a treia etapă de relaxare a măsurilor de prevenție împotriva răspândirii noului coronavirus. În ultimul timp, numărul persoanelor infectate a crescut, însă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru declară într-un interviu acordat pentru HotNews.roautoritățile se așteptau la o creștere a numărului de cazuri și că, sistemul medical este pregătit pentru un asemenea scenariu.

„Am avut 196, 237, 222, 275, 320, a urmat o zi cu 166 de cazuri luni, 345 ieri și 320 de cazuri astăzi. Ne aflăm la 3 zile de la a treia etapă de relaxare”, a declarat ieri Nelu Tataru. Acesta a continuat, spunând că „Ne așteptam să avem această creștere a numărului de cazuri”, însă subliniază înca o dată necesitatea respectării măsurilor de prevenție și de acum încolo. „Populația ar trebui să respecte regulile impuse și acele norme de desfășurare și funcționare a măsurilor de relaxare tocmai aplicate. În condițiile în care vom respecta aceste reguli, putem gestiona acest număr de cazuri.”

A patra etapa de relaxare ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie. Până atunci, instituțiile avizate în gestionarea pandemiei de coronavirus, analizează și urmăresc constant evoluția cazurilor. Acest lucru „ne poate da și previziunea pentru data de 1 iulie, când va începe a patra etapă de relaxare”, a declarat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a spus însă și că „Absolut fiecare măsură de relaxare pe care am luat-o are și contra-măsuri – niște norme de aplicare în vederea desfășurării în siguranță a fiecărei activități nou relaxate. Populația trebuie să înțeleagă că, chiar dacă sunt măsuri de relaxare, sunt măsuri de relaxare cu precauții. Respectarea acestor precauții face posibil ca noi, ca sistem sanitar, să putem gestiona cazurile noi, dar și posibilitatea ca după două săptămâni de evaluare să putem recurge și la alte măsuri de relaxare”, a explicat ministrul Sănătății.

Cum numărul persoanelor infectate a crescut vizibil în ultima vreme, îngrijorarea legată de incapacitatea sistemului medical de a trata pacienții devine din ce in ce mai mare. Însă, Nelu Tătaru asigură populația că acest lucru nu se va întâmpla, și că sunt pregătiți pentru astfel de situatii.  „Există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București – Matei Balș și Victor Babeș, dar deocamdată mai sunt locuri în aceste spitale”. De asemenea, în țară, „sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri.

Noi în acest moment avem organizată activitatea spitalelor în patologia COVID, faza I cele care sunt spitale de boli infecțioase, faza II de pneumologie, spitalele suport, care sunt spitalele mici și mijlocii pentru suport COVID și care în ultimele săptămâni solicitau revenirea la patologia non-COVID și sunt evaluate fiecare în parte. În acest moment, spitalele de faza I și II și spitalele suport pot prelua aceste cazuri noi. Cazurile de terapie intensivă încă nu forțează paturile de terapie intensivă, dar suntem pregătiți pentru a gestiona fiecare caz nou. Sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri”.

Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă și spune că,deși au fost introduse măsuri de relaxare, epidemia nu a luat sfârșit. „În general, cam toate spitalele suport COVID din țară au cerut DSP-urilor să fie evaluate dacă pot să revină la patologia non-COVID, crezând că s-a terminat. Ei bine, nu s-a terminat. În acest moment, cel puțin ieri, doar 7 județe nu aveau cazuri noi. În rest, cam toate județele aveau cazuri noi. Trebuie, la nivel de județ, DSP-urile și reprezentanții zonali de sănătate publică să reevalueze situația pandemiei, pentru a putea ce spitale pot să revină la patologia non-COVID și care trebuie să mai rămână totuși la patologie COVID, ca suport”, a concluzionat Nelu Tătaru.

Citește și:
Ce spune Klaus Iohannis despre revenirea la starea de urgență

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet