Ne putem infecta cu coronavirus în aer liber? E necesar să purtăm mască atunci când mergem în parc? Profesorul Alexandru Rafila a răspuns acestor întrebări.
Ne putem infecta cu coronavirus în aer liber? Aceasta este una dintre cele mai comune întrebări când vine vorba de modalitatea de transmitere a noului coronavirus. Pe lângă asta, circulă foarte multe alte mituri despre cum se poate propaga epidemia, dar și despre modurile în care ne putem feri de contractarea virusului și, ca atare, de dezvoltarea bolii Covid-19. Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit pentru Antena 3 despre miturile legate de coronavirus – printre ele, și cel care vizează infectarea în aer liber, dacă nu purtăm măști.
Alexandru Rafila a ținut să demonteze acest mit pe care populația tinde să îl creadă din cauza faptului că noul coronavirus este unul care afectează plămânii și care se transmite prin intermediul particulelor din aerul expirat sau eliminat atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. „(Coronavirusul) nu circulă peste tot, eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în mașină și utilizează masca de protecție. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, picături care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber.”
Dincolo de mitul infectării în aer liber, Alexandru Rafila a mai demontat și ideea conform căreia expunerea noastră directă la raze ultraviolete, la soare, ne-ar putea ajuta să ne ferim de coronavirus. „Razele ultraviolete ucid virusul, dar dacă e pe o suprafață și care e expusă acestei radiații ultraviolete. Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare, cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafață. Noi, dacă stăm la soare, nu are nicio legătură, pentru că noi îl transmitem prin picăturile pe care le eliminăm.”
Rafila a vorbit, în același sens, și despre felul în care expunerea la soare, în aer liber, ne poate ajuta să fim mai sănătoși, dar nu pentru că vitamina D pe care o sintetizăm astfel ne-ar ajuta în vreun fel să ne protejăm de coronavirus: „Nu suntem imuni la coronavirus dacă luăm vitamina D, dar e nevoie să iei vitamina D dacă stai mult în casă. Pentru vârstnici, spre exemplu, e utilă vitamina D pentru că au stat mult în casă și nu au fost expuși la lumina solară. Efectul nu e legat de infecția cu coronavirus, ci e legat de sinteza vitaminei D și de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. Aproape toate vitaminele, dacă sunt în concentrație normală, fac ca sistemul imunitar să funcționeze eficient.”
CONȚINUT VIDEO ELLEAltfel, președintele Societății Române de Microbiologie a specificat că importanța purtării măștilor în spațiile aglomerate (și deci nu în aer liber, când alergăm sau ne plimbăm) este vitală, în condițiile încercării de a opri răspândirea noului coronavirus: „A apărut un studiu care demonstrează că, dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci transmiterea scade și epidemia se oprește. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect.”
Foto: arhiva ELLE