Cercetarile arata ca anumite culori au efecte deosebite asupra apetitului nostru iar noi va descriem rezultatele cercetarilor lor.
Culorile care trebuie evitate in mancaruri
Evitam in mod natural mancarurile albastre, mov sau negre deoarece suntem convinsi ca acestea sunt expirate si pot cauza mai mult rau decat bine organismului. Cu exceptia afinelor, agriselor sau vinetelor, nu exista alimente care sa aiba in mod natural aceste culori.
Mancare albastra doriti?
Mancarea de culoare albastra detine premiul pentru cea mai putin apetisanta. Un studiu realizat recent a implicat un grup mare de voluntari care a fost intrebat care este mancarea lor favorita. Respectivele alimente au fost vopsite in albastru iar voluntarii au fost rugati sa le manance. Acestia s-au aratat reticenti si chiar daca mancarea avea acelasi gust nu a mai parut atat de apetisanta.
Cea mai apetisanta culoare este…
Ati ghicit! Este rosul! Mancarea rosie (precum si culoarea rosie) stimuleaza apetitul si creeaza un sentiment care confera corpului energie. Daca ai probleme cu apetitul specialistii recomanda sa pui anumite obiecte rosii in bucatarie, cat mai multe, chiar sa mananci din farfurii rosii!
Galbenul contribuie la cresterea apetitului
Galbenul este, de asemenea, o culoare care stimuleaza apetitul deoarece este asociata cu fericirea. Ai observat ca multe restaurante au ferestrele vopsite cu galben sau decoratiuni interioare galbene? Acest aspect, care creeaza impresia de apropiere, te face sa te simti mai bine primita si mai infometata.
Mancam si bem cu ochii
Specialistii au demonstrat ca, daca s-ar schimba culoarea bauturii racoritoare preferate, multe dintre noi nu am mai putea sa o identificam! Sunt multe studii care au relevat faptul caperceptia asupra gustului este influentata si de culoare. Intr-unul dintre studii voluntarii au gustat bauturi, vazand si culorile si au fost capabili sa le indentifice corect. Totusi, atunci cand nu au mai putut vedea culoarea, unii au gresit felul bauturii.
Culoarea verde este sinonima cu sanatatea
Alimentele si mancarurile de culoare verde sunt considerate sanatoase chiar daca acestea nu sunt neaparat asa. Acest lucru este cauzat de faptul ca alimentele sanatoase precum legumele si unele fructe au acesta culoare si sunt recomandate de numerosi nutritionisti. S-a stabilit ca majoritatea mancarurilor verzi poate fi consumata in orice cantitate fara a aduce prejudicii organismului iar din acest motiv avem tendinta de a crede ca orice mancare verde este sanatoasa.
Alimentele portocalii
Alimentele portocalii trebuie consumate de obicei cu precautie deoarece persoanele asocieaza aceasta culoare cu supararea si mania. Sunt foarte putine alimente si fructe portocalii in mod natural iar cele precum curry care contine condimente portocalii sunt asociate de multe ori cumancarurile nervoase.
Cel mai ispititor ambalaj
Potrivit unor studii, ambalajul rosu cu galben al produselor McDonalds este considerat cel mai ispititor datorita alegerii inspirate a culorilor. Ambele culori incurajeaza apetitul si, in acelasi timp, sunt foarte prietenoase si usor de tinut minte.
Pune o lumina albastra in frigider
Expertii recomanda sa pui un bec albastru in frigider atunci cand urmezi o dieta deoarece aceasta lumina iti va taia apetitul. Ai putea incerca sa iti decorezi bucataria cu albastru sau sa vopsesti peretii bucatariei in aceasta culoare. Acest lucru va contribui la reusita dietei tale si, de ce sa nu recunoastem, iti va oferi o bucatarie foarte moderna.
Albul si gustarile
Alimentele si mancarurile albe sunt ispititoare dar avem tendinta de a uita ca ele contin calorii. De aceea suntem tentate sa alegem un sandwich cu painea alba! Poti combate acest efect alegand painea integrala.
Acum ai aflat aceste trucuri astfel incat poti folosi psihologia culorii in avantajul tau.
Vrei sa ajuti cu coleg sa manance mai mult? Pune pe o farfurie rosie mai multe alimente rosii si galbene.
Vrei sa pierzi cateva kilograme? Foloseste farfurii albastre si evita alimentele albe.
Pare destul de simplu, nu?
Foto: Shutterstock.com