Blestemul ce însoțește o dietă este dat de faptul că în sfârșit după ce ai ajuns la greutatea dorită, după ce te-ai luptat atât de mult cu salatele de quinoa și ți-ai permis să mănânci și tu un sandwich cu salam, afli că drumul tău nu se sfârșește aici.
Acum trebuie să ai grijă la ce mănânci ca să nu iei mai mult în greutate după ce te-ai chinuit atât. Logica constă în faptul că pe măsură ce îți restricționezi dieta, metabolismul tău încetinește. Dacă începi să mănânci mai mult, acesta nu mai face față și în final, riști să ajungi la greutatea inițială. Frustrant, nu? Și de fapt, motivul nu este ciudat deloc. În realitate, sunt 4 mari motive posibile pentru care nu reușești să îți menții greutatea după o dietă: hormonii, genetica, dieta și mișcarea.
Hormonii îți afectează greutatea în două moduri: cum se depune grăsimea și cât de des îți este foame. Iar stările tale de foame și de sațietate sunt dictate de doi dintre aceștia: leptina și grelina. Când nivelul de leptină este crescut în organism, experimentăm starea de sațietate. În schimb, atunci când grelina este crescută, apare starea de foame.
Totodată, semnalele transmise de cei doi spre creier sunt întârziate. Aici intervine explicația motivului pentru care este bine să mânânci lent și să faci pauze mici în timpul mesei: ca să acorzi un răgaz organismului tău de a înregistra ceea ce ingurgitezi. Evident, niciunul dintre hormoni nu trebuie să crească excesiv, iar secretul este de a consuma hrană constant la 3-4 ore. Astfel, eviți să mănânci peste măsură fără să îți dai seama, dar nici să nu te subnutrești.
Dar nu orice fel de dietă, ci cea de tipul crash diet. Adică acea dietă în cadrul căreia nu îndrăznești să depășești mai mult de 700 de calorii și practic sfârșești prin a face foamea. Ok, îmi dau seama că atunci când ți se promite pierderea a minim 5kg într-o săptămână, tentația este maximă. Și într-adevăr, rezultatele sunt fabuloase. Dar nu rezistă în timp!
Intervine efectul yo-yo: literalmente pui ce ai dat jos. Înfometarea nu duce decât la consumul de mâncare exagerat întrucât te limitezi și te restricționezi brutal printr-un crash diet. Corpul tău are nevoie de timp pentru a se ajusta la noile schimbări, la noul consum de calorii; așadar, pentru a se reseta în funcție de preferințele tale. De aceea, este bine să abordezi dietele pe termen mai lung, bazate pe proteine și cât mai puține grăsimi.
Pierderea greutății se întâmplă atunci când consumul de energie este mai mare decât consumul de calorii pe care le obții pe parcursul zilei. Și cu siguranță cel mai bun mod prin care să pierzi din greutate este prin efortul fizic. Acest lucru se datorează faptul că mușchiul include țesuturi metabolice active care permit corpului tău să ardă calorii chiar și atunci când dormi.
Cea mai bună modalitate de a preveni greutatea depusă după o dietă este să îți găsești motivația să îți faci un abonament la sală și chiar să te duci la antrenamentele de tonifiere propuse.
Și din păcate, asta chiar nu poți schimba. Dar din fericire, genetica reprezintă cel mai mic factor determinant ai greutății tale. Într-adevăr, genele decid unde și cum se depozitează grăsimea, dar să lupți împotriva lor ar fi pur și simplu zadarnic. De aceea, ar trebui să adopți un mod de gândire pozitiv. Până la urmă dacă rămâi tot timpul insistând cu scuza „eh, oricum nici genele nu mă ajută”, este puțin probabil ca tu chiar să iei atitudine și să faci o schimbare. Nu îți este destinat să ai o greutate exagerată și ce este cel mai bine să faci, este să nu te lași doborâtă și să uiți de asta.
Foto: Arhiva ELLE