Momente in care slabitul iti poate fi daunator si nu benefic

Intr-adevar, este important sa te mentii in forma pentru a-ti asigura sanatatea pe termen lung si siguranta de sine.

Momente in care slabitul iti poate fi daunator si nu benefic

Insa nu e intotdeauna benefic sa pierzi in greutate, pentru ca acest lucru iti poate afecta alte aspecte ale vietii.

1. Cand iti afecteaza relatia

O schimbare dramatica in stilul de viata poate pune foarte multa presiune asupra relatiei tale. Cel mai probabil, partenerul tau nu va simti nevoia sa faca aceleasi schimbari, cel putin nu la fel de repede. Un studiu recent arata ca multe persoane care nu se afla la dieta incearca sa le saboteze eforturile partenerilor lor, pentru ca se simt amenintati de pierderea lor in greutate. Solutia este sa va hotarati impreuna sa faceti aceleasi schimbari si sa nu o faceti din obligatie – trebuie sa va doriti amandoi sa va schimbati stilul de viata.

2. Cand uiti sa faci si sport

Cea mai buna metoda de slabit include o dieta echilibrata si exercitiu fizic – daca uiti de exercitiu, vei ajunge sa pierzi cateva kilograme pe termen scurt, dar rezultatele nu vor dura prea mult. Cel mai bine este sa iti setezi obiective pe termen lung – prin exercitiu fizic, iti obisnuiesti corpul cu miscarea si ii imbunatatesti abilitatea de a arde calorii, asa ca exista sanse mai mici sa te ingrasi la loc dupa cateva saptamani.

3. Cand te face sa arati mai batrana

Daca slabesti prea mult si prea repede, vei ajunge sa arati obosita si imbatranita: vei fi mai trasa la fata si vei avea cercuri mari sub ochi. Acest lucru se intampla deoarece atunci cand slabesti in mod agresiv, vei pierde multa grasime de pe fata, pe care iti va fi foarte greu sa o aduci inapoi fara sa te ingrasi si in celelalte zone. Grasimea de pe fata este cea care ne da aspectul de tinerete. Pentru a evita disparitia ei, slabitul trebuie sa se faca in mod gradual.

4. Cand renunti la alimentele gresite

Da, poti slabi daca reduci caloriile. Insa daca tai din caloriile sanatoase, iti vei pune in pericol sanatatea. Toxinele se vor aduna in corpul tau si nu vei primi nutrientii de care ai nevoie. Tine minte ca doar pentru ca esti la dieta, nu inseamna ca mananci sanatos.

5. Cand iti afecteaza metabolismul

Esti la cate o dieta diferita la fiecare cateva saptamani? Trebuie sa te opresti din acest obicei si sa iti creezi un stil de viata sanatos constant, pentru ca dietele care promit scaderea brusca in greutate te fac sa pierzi din masa musculara si din apa din corp. Iar cand te ingrasi inevitabil la loc, acestea sunt inlocuite, in principal, numai de grasime. Daca tii diete radicale in mod constant, metabolismul tau va incetini si iti va fi din ce in ce mai greu sa te mentii la greutatea dorita.

6. Cand sari peste micul dejun

Pare simplu sa sari peste o masa si sa reduci imediat numarul de calorii consumate in ziua respectiva – insa nu e deloc o idee buna. Motivul pentru care renuntarea la micul dejun este daunatoare este ca vei simti nevoia sa iei gustari nesanatoase in cursul zilei. Mancarurile recomandate pentru micul dejun sunt pline de nutrienti necesari pentru functionarea optima a corpului, asa ca nu trebuie in niciun caz sa sari peste micul dejun.

7. Cand dieta este folosita pentru a distrage atentia de la alte probleme

Relatia noastra cu mancarea este o problema complexa, iar oamenii aleg sa tina diete pentru motive foarte variate. Uneori, o dieta iti ofera impresia de control si siguranta atunci cand ai probleme in alte aspecte ale vietii tale si poate faci asta chiar fara sa-ti dai seama. Sigur ca e o idee buna sa fii intr-o forma mai buna, dar sa nu crezi ca acest lucru iti va rezolva toate celelalte probleme.

8. Cand dieta devine o obsesie

Atunci cand folosesti dieta pentru a-ti lua gandul de la alte probleme, te poti expune la consecinte grave. Semnele ca ai dezvoltat o obsesie pentru dieta sunt: te gandesti doar la ceea ce o sa mananci si toate celelalte probleme raman nerezolvate; socializarea devine dificila deoarece te ingrijorezi tot timpul in legatura cu ce vei manca atunci cand iesi cu prietenii; de asemenea, relatia ta poate avea de suferit pentru ca incepi sa vorbesti doar despre dieta. Astfel, incepi sa mananci (sau nu) pe fond emotional, iar asta poate duce la o grava tulburare de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia. Cand observi astfel de semne, trebuie neaparat sa ceri sfatul unui specialist.

9. Cand nu poti sa respecti regulile dietei

Studiile au aratat ca doua din cinci persoane deviaza de la regulile dietei dupa maxim 7 zile, in special in cazul dietelor radicale. Este esential ca la inceputul unui nou regim sa fii realista – alege un program care sa se potriveasca cu restul activitatilor tale – de exemplu, daca ai o singura pauza de masa la serviciu, cu siguranta nu vei reusi sa tii o dieta care iti cere sa iei 5-10 gustari mici pe zi, pentru ca nu vei avea timp. De asemenea, nu iti pune toate sperantele in suplimentele alimentare pe care, cel mai probabil, va trebui sa dai o groaza de bani si care nu iti vor fi benefice. Trebuie sa iti faci un plan care sa se imbine armonios cu programul tau zilnic, dar si cu bugetul.

de Anca Alexe

Foto: Booty in sports pants with orange peel from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet