Epidemiologul Molnar Geza a explicat pentru postul de televiziune Digi24 de ce felul de transmitere a coronavirusului de către persoanele asimptomatice diferă de la caz la caz. „Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape', a spus medicul.
Geza a specificat că în acest moment ne aflăm iar într-o etapă ascendentă a epidemiei, după care vom ajunge spre un vârf. „După două-trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze o începere a descreșterii morbidității, care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe.', a mai precizat Molnar Geza.
El a declarat că în județele în care vedem acum focare de coronavirus situația a fost scăpată din mână, pentru că creșteri atât de bruște în rândul populațiilor unde creșterea durează deja de câteva săptămâni sunt improbabile.
Medicul epidemiolog a declarat și că persoanele asimptomatice joacă un rol important în transmiterea virusului. Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape, a precizat Molnar Geza. În primele trei-patru zile de la infectare, transmiterea virusului este destul de redusă, a spus Molnar Geza. Aceasta devine mai accentuată după a patra, a cincea zi, și până în ziua a opta sau a noua.
Medicul a explicat că acest fapt se datorează perioadei de timp care este necesară pentru ca virusul să se multiplice în cavitatea oro-faringiană și, prin rezistența naturală a organismului – tânăr sau sănătos, înmulțirea are loc, deși acest lucru nu înseamnă neapărat că pacientul va avea și un debut simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Aceasta, a spus Molnar Geza, este perioada cea mai periculoasă pentru o posibilă transmitere, iar după 10 zile de la infectare rata de transmisibilitate începe să scadă semnificativ.
Citește și:
Noi reguli pentru terasele din Centrul Vechi al Bucureștiului
Foto: arhiva ELLE