Miturile apei

Ai auzit pe toate canalele media despre proprietatile pozitive ale apei . Ei bine, specialistii sustin ca tot ce stiam pina acum despre beneficiile acesteia asupra organismului e cit se poate de eronat..
 

Apa este izvorul sanatatii


Asa suna celebrul slogan pe care il cunoastem cu totii, de la mic la mare (cu care ma convingea mama, in copilarie, sa beau mai multa apa in loc de sucuri acidulate). Se spune ca purifica organismul, iti face pielea mai supla, parul mai stralucitor si ochii mai limpezi (si, dupa parerea bunicii, o privire mai seducatoare). Dar se pare ca tot ce stiam pina acum despre beneficiile apei este gresit (ma rog, aproape tot). Chiar si mitul ca trebuie sa bem cel putin 2 litri de apa pe zi.

The British Dietetic Association ne sugereaza sa bem intre 1,5 si 2,5 litri de apa pe zi, iar multi specialisti in dermatologie sustin ca avem nevoie de 2 sau chiar 3 litri pe zi. E greu de stabilit sursa acestui mit, dar una dintre teorii dateaza inca din anii ‘50, ca urmare a unui studiu realizat de specialistii americani. Rezultatul cercetarii a aratat ca organismul are nevoie de 1 ml de fluide pentru a transforma o calorie in energie. Astfel, dat fiind faptul ca o persoana consuma in medie aproximativ 2.000 de kcal pe zi, cantitatea de apa suficienta pentru a le procesa este de 2 litri.


Foarte repede, aceasta recomandare a devenit o regula. Spe­cialistii au omis, insa, sa specifice ca o mare parte din aportul de flui­de de care are nevoie organismul zilnic poate fi gasit in alimentele pe care le consumam. OK, pe masura ce scriu imi dau seama cit de confuza este situatia. Asadar, pentru a face lumina, am intrebat specialistii despre toate miturile legate de apa si iata ce am aflat…

Pielea imi va fi mai stralucitoare daca beau mai multa apa

„Nu este deloc adevarat’, spune doctorul Dana Popoiu, medic dermatolog la clinica Dermestetica (www.dermes­tetica.ro). „Faptul ca bei foarte multa apa nu ajuta la hidratarea tenului. Stratul de la suprafata pielii isi pastreaza nivelul de hidratare si, daca este sa­natos (adica nu prezinta rani sau taieturi), este capabil sa blocheze apa in tesuturi, pentru a nu se pierde. Hidratind suprafata ei, adica din exterior si nu din interior, vei ajuta pielea sa fie mai stralucitoare.’ Cu alte cuvinte, chiar daca esti foarte deshidratata, pielea va fi ultima care iti va trada starea.


Celelalte organe au mult mai multa ne­voie de apa, altminteri nu vor mai functiona la capacitate maxima, dar pielea ta nu va arata semne de deshidratare decit atunci cind celelalte organe au cedat deja, datorita lipsei de apa.

Trebuie sa beau multa apa pentru a fi sanatoasa

„Nu trebuie sa bem neaparat apa, atita timp cit consumam suficiente lichide. De fapt, daca alimentele pe care le consumam aduc o cantitate considerabila de lichide, nu mai e nevoie sa bem apa deloc’, spune Ron Maughan, profesor de sport la universitatea britanica Loughborough.


De exemplu, ce crezi ca are un aport mai mare de lichide, un suc acidulat sau o rosie? Ei bine, draga mea, iti spun ceva ce te va soca, probabil. Sucurile au aproximativ 11% zahar, in timp ce rosiile contin 93% apa. Desigur, e mult mai greu sa consumi jumatate de kilogram de rosii decit sa bei 500 ml de suc, dar, daca alegi o alimentatie bogata in salate, fructe si legume, atunci nu vei mai avea nevoie de multe fluide.

Trebuie sa beau doi litri de apa pe zi.

„In mod normal, avem nevoie de circa 2,5 litri de apa pe zi’, spune doctorul Howard Murad. „Din aceasta cantitate, aportul de un litru provine din alimentatie. Cei 1,5 litri ramasi nu trebuie sa fie neaparat apa – pot fi orice fel de fluide (cu exceptia alcoolului si cafelelor). Ajusteaza cantitatea de lichide in functie de acti­vitatile tale, in special daca e cald afara.


Voi scapa de cosuri daca beau mai multa apa.

„Da si nu’, spune doctorul Viviana Iordache, medic dermatolog la Clinica Mikomed. „Vei fi, in mod cert, mai sanatoasa daca bei suficienta apa (elimini toxinele din organism), iar asta se va vedea si pe pielea ta, care va reusi sa raspunda mai bine in cazul inflamatiilor. Dar consumul de fluide nu are efect direct asupra acneei (care este rezultatul dereglarilor hormonale).’

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet