Mini ghid de alegere a sportului ideal

ELLE a realizat un mini-ghid de alegere a sportului ideal, in functie de persona­litatea ta si de rezultatele pe care ti le doresti.  

Mini ghid de alegere a sportului ideal

Sa te apuci de sport este usor. Si eu m-am apucat de vreo suta de ori… Si adaptez celebrele cuvinte ale lui Mark Twain despre fumat in acest context, pentru ca imi ofera impresia ca exprima fidel im­bol­dul pe care il avem cind vrem sa facem mis­care (sau sa ne lasam de fumat) dintr-un impuls de entuziasm subit, pentru ca ne-a oripilat celulita vazuta in oglinda unei cabine de proba sau pentru ca ne-am surprins iubitul sali­vind dupa posteriorul ferm al vreunei dive TV.

Dar acest tip de avint nu isi pastreaza in­ten­sitatea atita timp cit ne reflecta frustrarile si nu placerea de face miscare sau dorinta de a ne mentine sanatatea si echilibrul. De in­da­ta ce ne simtim obosite sau fara chef, uitam de oglinda sadica sau de diva si ne gasim alte lucruri mai importante de facut, iar ur­ma­toarea sedinta o aminam pe un termen inde­finit (jos palaria in fata fetelor care se tin de treaba).

Pe de alta parte, ma gindesc ca, da­ca am descoperi acel sport care ni s-ar po­trivi cu adevarat – atit cu personalitatea noastra, cit si cu nevoile specifice ale corpului nostru –, poate acesta ar reusi sa devina o prioritate si s-ar integra in stilul nostru de viata. Din fericire, nu pot sa spun ca le-am incercat pe toate, iar acest lucru imi ofera speranta ca intr-o zi se va lipi si de mine obiceiul sanatos de a face miscare in fiecare zi, asa cum ne indica CNA-ul.

Insa, pina atunci, am vorbit cu antre­norii unor activitati fizice pe cit de diferite, pe atit de atractive, care mi-au povestit despre plusurile si minusurile disciplinelor pe care le predau, si cu psihologul Mihaela Costea, pentru a incerca sa identific ce gen sport se potriveste cui. Si mai ales de ce.

Tai Chi

Ce este? „Thai Chi se traduce in limba romana prin «suprema per­fectiune» si este un sport caracterizat prin efectuarea unor miscari circulare intr-un ritm lent, in corelatie cu actul respirator. Aceste exercitii reprezinta un alfabet tehnic de lupta, astfel Tai Chi-ul devenind si o eficienta metoda de autoaparare', ne dez­valuie Mihai Ionescu Leonard, antrenor emerit de Wushu-Kungfu (arte martiale chi­nezesti) la Pescariu Sports & Spa.

De ce te-ai apuca sa il practici? Acest sport ofera imbunatatiri substantiale la nivelul mobilitatii articulare, tonifica muschii oferindu-le suplete si combate efectele ne­gative ale fumatului. Practicarea Tai Chi-ului in mod constant are efecte pozitive asupra sistemului nervos, digestiv, muscular, cardio-vascular si respirator. S-au constatat beneficii si la nivelul sistemului osos, avind rol de prevenire a osteoporozei. In plus, dureaza aproximativ o luna pentru a remarca primele rezultate.

Care sint dezavantajele: „Dezavantajul cel mai mare l-ar putea reprezenta lipsa dorintei de a intelege esenta miscarilor din Tai Chi si a corelarii acestora cu respiratia. In aceasta disciplina, practicantul trebuie sa fie open minded pentru a reusi sa obtina un efect de open body, cu care sa do­bindeasca eliberarea prin miscare si respiratie', spune Mihai Ionescu Leonard.

De ce ti-ar placea: Cu ajutorul acestui sport poti dobindi abilitati de autoaparare (ca sa nu mai ai oroare de aleile in­tu­necate), dar si o atitudine senina, care te ajuta sa faci fata cu brio solicitarilor zilnice, pentru ca fa­vo­rizeaza eliberarea stresului. „Fiecare miscare din Tai Chi este de fapt un procedeu tehnic inspirat din viata sau din natura (denumirile acestora sint foar­te sugestive: «deschide usa», «mingiierea apei», «femeia tese la razboi» sau «mi­na norilor»), iar insusirea lor corecta face apel la echilibru, coordonare si unilateralitate', completeaza antrenorul.

Parerea psihologului: Pentru ca se executa intr-un ritm lent, dar mai ales pentru ca este vorba de miscari complexe, elaborate, aproape coregrafice, Tai Chi ar putea fi de folos unei persoane cu un nivel de energie mai scazut si care valorifica armonia interioara, imbunatatirea vietii personale si comunicarea cu cei din jur. Este un sport potrivit pentru persoanele care au avut un esec profesional, relational sau orice alt eveniment care ofera sentimentul pierderii controlului.

Pilates

Ce este? Pilates este un sistem de exercitii dezvoltat de catre germanul Joseph Pilates, pentru a ajuta recuperarea persoanelor nevoite sa petreaca mult timp la pat, dar ajuns sa fie unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Aceasta tehnica a fost creata pentru a intari atit mintea, cit si corpul – Pilates credea ca cele doua elemente sint foarte strins corelate.

De ce te-ai apuca sa il practici: Pentru ca este un sport de low impact, care nu iti suprasolicita incheieturile, dar iti fortifica abdo­menul si intregul trup, construindu-ti muschi alungiti si puternici. De asemenea, iti ofera flexibilitate si iti imbunatateste postura. Vei incepe sa observi o schimbare pozitiva chiar dupa a doua sedinta.

Care sint dezavantajele: Daca ai o conditie fizica atletica sau iti place mai degraba sa transpiri si sa te agiti la sala, este posibil sa gasesti acest sport plictisitor. De asemenea, daca slabitul rapid este obiectivul tau principal, iti sint recomandate mai degraba sporturile cardio.

De ce ti-ar placea: „Pilates este un sport de care se poate apuca oricine, indiferent de conditia sa fizica, pentru ca nu streseaza corpul in nici un mod. Astfel, nu este intimidant pentru persoanele sedentare care vor sa isi schimbe stilul de viata, sau pentru femeile care vor sa se refaca fizic dupa nastere sau dupa un accident. Alt motiv pentru care ti-ar placea Pilates este ca te ajuta sa-ti coordonezi corpul cu mintea si sa inveti tehnici de respiratie si meditatie', spune Gizem Cordan Deletioglu, instructor la Shape Art Pilates Studio.

Parerea psihologului: Pilates este o activitate fizica extrem de eficienta, in ideea in care poti obtine beneficii ma­xi­me cu un minimum de efort. E un sport al per­soa­nelor prag­matice, insa cu un nivel de energie sca­zut sau cel mult mediu. Totusi, chiar da­ca pare usor, nu este chiar asa pentru ca necesita multa tenacitate si rab­da­re pentru a face fata exercitiilor, dar partea buna este ca rezultatele sint promp­te. Cred ca e cel mai potrivit sport pentru persoanele care lucrea­za in domeniul fi­nan­ciar-bancar.

FITNESS

Ce este? Cu toate ca fitness-ul poate insemna orice, de la un sport individual (box, atletism, gimnastica etc.) pina la o plimbare prin parc, de obicei asociem acest termen cu antrenamentul cu aparate practicat la sala.

De ce te-ai apuca sa il practici: „Fitness-ul regleaza echilibrul nutritional prin proportionarea raportului dintre nu­marul de calorii acumulate in decursul unei zile si al celor arse. Sporeste capacitatea de rezistenta la efort, dezvolta musculatura si creste mobilitatea articulara. In plus, ajuta la men­tinerea echilibrului si imbu­natateste postura – un element important pentru persoanele care pe­trec mult timp pe scaun', spune Flo­­rian Nicolescu, antrenor de fitness la Pescariu Sports & Spa.

Care sint dezavantajele: Sedentarismul poate duce la boli grave, in­sa practicarea excesiva a unui sport sau executarea unor exercitii intr-un mod incorect pot cauza probleme serioase de sanatate. Iar antrenamentul cu greutati suprasolicita arti­cu­latiile daca se lucreaza deficitar, fara indruma­rea instructorului. Si orice forma de an­tre­na­ment cardio realizata fara avizul medicului poate fi fatala pentru o persoana cardiaca.

De ce ti-ar placea: Fitness-ul practicat in mod regulat iti poate oferi o schimbare corporala vizibila. De exemplu, daca iti doresti mai multa masa musculara pe fese sau pe gambe, o echilibrare a proportiilor trupului sau vrei un abdomen ferm, atunci acest sport este pentru tine. In plus, ca multe alte forme de miscare, are proprietatea de a detensiona creierul dupa o zi incarcata la birou. Rezultatele devin vizibile intre trei si sase luni de la prima se­dinta, cu conditia sa respecti continuitatea programului, in paralel cu o dieta sanatoasa.

Parerea psihologului: Este sportul persoanelor sociabile, increza­toare si energice, care lucreaza in media sau comunicare. Daca nu vrei neaparat sa ai parte si de o dezvoltare personala (asa cum ofera Tai Chi si yoga) si stii exact ce scopuri ai (vrei, de exemplu, sa-ti lucrezi doar posteriorul si abdomenul, iar cu restul esti OK), fitness-ul e o solutie. Totodata, iti este reco­man­dat si daca ai o fire independenta si nu vrei sa ti se impuna un program.

YOGA

Ce este? „Eu nu vad yoga ca pe un simplu sport, ci ca pe un mod de viata, o disciplina care integreaza (fizic, emotional si mental) intreaga fiinta cu ceea ce este in jur, cu universul. In Vest s-a dezvoltat mai mult preocuparea fata de latura fizica si aceasta se bazeaza numai pe posturi. Dar daca nu sint incorporate si celelalte ramuri, ramii cu senzatia ca lipseste ceva', spune Irene Zaarour, instructor de yoga la centrul Anahata.

De ce te-ai apuca sa il practici: Exercitiile de yoga iti sporesc flexibilitatea corpului si iti modeleaza armonios toata musculatura. Posturile ajuta la lubrifierea articulatiilor, tendoanelor si a ligamentelor. Mai mult, maseaza delicat organele interne si astfel se asigura o detoxifiere eficienta, prin stimularea circulatiei sanguine.

Care sint dezavantajele: Daca ai la dispozitie numai 20 de minute pe zi, iar scopul tau principal este cel de a arde calorii, aceasta activitate nu este pentru tine. Desi practicarea regulata a pozitiilor de yoga (asane) te va ajuta sa scapi treptat de straturile adipoase, cuvintul de origine sanscrita yoga inseamna „a uni' si acesta este rolul lui principal: de a te realinia fizic, mental si emotional.

De ce ti-ar placea: „Cind m-am apucat de yoga nu am pornit la drum cu nici o asteptare, insa destul de rapid am observat ca am capatat o stare de calm si serenitate, o postura mai dreapta si o imunitate sporita. Apoi nutritia mi s-a schimbat in mod natural, la fel si ora de somn. Lasind la o parte fizicul care se modeleaza oricum in functie de energia care se schimba in noi, yoga te ajuta sa ai o alta viziune asupra vietii, plina de pace si de dragoste pentru tot ceea ce este in jurul tau', ne marturiseste Irene Zaarour.

Parerea psihologului: Yoga este exotica si totodata foarte populara. Cred ca la aceasta activitate se pot abona fara probleme atit persoanele hiperactive (pentru ca le tempereaza excesul de energie si le invata despre virtutea rab­darii), cit si cele sedentare. Trebuie sa men­tio­nez ca practicarea yoga duce la modificarea anumitor zone din creier, a celor responsabile de limbaj, gindire lo­gica, dar si a celor care se ocupa de re­gla­rea emotiilor. Persoanele care au o capaci­tate de concentrare redusa, ca­re sint stresate sau dezorientate vor beneficia in mod garantat de pe ur­ma acestor exercitii mentale si fizice.

INOT

Ce este? Inotul este un sport care ne apro­pie de natura, ne mentine sanatatea si ne mo­­deleaza trupul chiar daca stim sa il practicam ca la carte sau doar sa ne ba­la­cim. Iar in unele situatii ne poate salva si viata.

De ce te-ai apuca sa il practici: „Inotul este benefic pentru aparatul cardio-respirator si pentru intregul organism. Fiind un efort aerob, te ajuta sa slabesti fara sa iti soliciti incheieturile si iti dezvolta musculatura in lun­gi­me, nu in diametru. In plus, iti ofera o postura gra­tioasa si amelioreaza diferite afectiuni ale co­­loanei (cifoza, scolioza, lordoza). Este un sport ideal si pentru recuperare dupa acciden­tari si interventii chirur­gicale', spune Denisa Du­mi­tru, antrenoare de inot de la Bery Fitness & Spa.

Care sint dezavantajele: Singurul dezavantaj la care ma pot gindi este ca trebuie sa iti uzi parul mereu, iar in timp, clorul ii poate estompa stralucirea. Si chiar daca porti casca pentru a evita acest lucru, dupa o ora de piscina coafura este oricum compromisa.

De ce ti-ar placea: Pentru ca iti ofera sentimentul de libertate, iar miscarea in apa te ajuta sa slabesti fara sa simti cu adevarat ca ai face vreun efort. Mai mult, este un mijloc excelent de deconectare.

Parerea psihologului: Este un sport indicat persoanelor hiperacti­ve, care, din cauza stresului cotidian simt ne­vo­ia de a pierde putin controlul. Dar se po­tri­veste tutu­ror tipurilor de personalitate. In general, cre­ierul reactioneaza pozitiv la orice sport care ne aduce in contact cu natura sau cu elemente ei (de exemplu, Tai Chi-ul practicat in aer liber sau inotul), bucurindu-se de o reintilnire cu amintirea originii noastre ancestrale.

Kick Box

Ce este? Desi radacinile kickboxing-ului dateaza de 2000 de ani si provin din Asia, o forma moderna a acestui sport a fost dezvoltata abia in anii 70. Aceasta combina elemente din box, arte martiale si miscari de aerobic, pentru a oferi un workout complet.

De ce te-ai apuca sa il practici: Iti mareste ca­pacitatea pulmonara si iti sti­mu­leaza circulatia sanguina, in timp ce te ajuta sa scapi rapid de kilogramele nedorite si iti tonifiaza fiecare muschi. De asemenea, iti sporeste rezisten­ta, flexibilitatea, agilitatea si echilibrul.

Care sint dezavantajele: „Dezavantaje apar cind nu sint respectate indicatiile instuctorului si se pot produce accidentari, pentru ca este un sport de contact', spune Adrian Iliescu, antrenor de kickboxing la Lotus Sport Fitness Concept.

De ce ti-ar placea: Pentru ca te ajuta sa scapi de colacei si sa arati in cea mai buna forma. Datorita faptului ca este un sport oarecum combativ, te elibereaza de frustrarile refulate de peste zi si iti modeleaza emotivitatea, dar in acelasi timp te ajuta sa fii mai comunicativa si sa te simti mai puternica din toate punctele de vedere. „De obicei, persoanele care practica acest sport isi doresc sa arate bine si vor sa-si dezvolte latura de luptator pe care o are fiecare om', marturiseste Adrian Iliescu.

Parerea psihologului: Kickboxing-ul, un sport mai masculin in sine, ar putea fi o optiune pentru femeile anxioase sau timide, prin prisma faptului ca o astfel de activitate le-ar creste increderea in sine si in propriul corp. Practicat cu seriozitate, acest sport duce la sentimentul de stapinire de sine si ofera senzatia de control asupra problemelor de zi cu zi.

Spinning

Ce este? Spinning-ul este o adaptare a ciclismului rural intr-o sala de fitness, pe o bicicleta fixa, speciala. Pe parcursul sedintei se simu­leaza diferite trasee de catarare, sprint si rezistenta dintr-un circuit de ciclism traditional (de exemplu Tour de France, Giro dItalia etc.), iar antrenamentul se face pe melodii cu un ritm adaptat pentru fiecare traseu in parte.

De ce te-ai apuca sa il practici: Pentru ca face parte din categoria sporturilor cardio, spinning-ul este ideal daca vrei sa slabesti, pentru ca te ajuta sa arzi cel putin 500 de calorii la fiecare sedinta. De asemenea, ofera contur partii inferioare a corpului, deci te poate ajuta sa scapi de aripioare si sa iti sporesti nivelul de energie si rezistenta fizi­ca. In plus, rezultatele incep sa apara dupa primele trei saptamini de antrenament.

Care sint dezavantajele: „Spinning-ul este contraindicat celor care prezinta mici sensibilitati cardio-vasculare, persoanelor cu un grad avansat de oboseala fizica (pentru ca solicita un nivel ridicat de energie) sau care manifesta probleme articulare acute. De ase­menea, nu ai voie sa practici acest sport daca esti insarcinata. Iar daca obiectivul tau este tonifierea intregului corp, atunci spinning-ul nu este ceea ce cauti pentru ca iti an­tre­neaza in special trenul inferior. Si ai nevoie de o con­ditie fizica buna pentru a face fata unei ore de spinning. Daca ai avut un stil de viata sedentar in ultímele sase luni, ai putea sa incepi cu un sport mai putin solicitant', spune Lucian Burche Stefan, antrenor de spinning la Pescariu Sports & Spa.

De ce ti-ar placea: In general, participantii la ora de spinning se indeamna reciproc si se sustin, astfel antrenamentul devenind deosebit de energic si mobilizator. Acest sport poate fi o alternativa la vremea rea pentru amatoarele de ciclism si jogging, iar partea buna este ca nu trebuie sa mai fii atenta la trafic, nu te influenteaza calitatea drumului si nici nu trebuie sa te feresti de ciini. In plus, tu detii controlul asupra intensitatii cu care lucrezi prin intermediul butonului de presiune cu care este prevazuta bicicleta sau, pur si simplu, gasindu-ti propriul ritm de pedalare.

Parerea psihologului: Fiind un sport cardio cu caracter repetitiv si stabil, este indicat personalitatilor foarte tenace, me­ticuloase, rabdatoare si atente la detalii. Poate fi tentant pentru persoanele care tind sa se specia­lizeze si pentru amatoarele de stiinte exacte, cu cariere in mediul academic, in contabilitate sau in cercetare.

Lavinia Gogu

Foto: Young girls do yoga indoors from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet