Metodele contraceptive – avantaje si dezavantaje

Dispozitive complica­te, probleme de sanatate, pierderi de singe… povestea incepe infricosator. Totusi, cum poate alege o femeie modul corect si potrivit de contra­cep­tie? ELLE a investigat cele eficiente metode.

De la vechile metode (bureti de mare im­pregnati cu suc de lamiie si vin fiert cu ra­da­cini de patrunjel), pina la metodele so­fisticate de astazi, contraceptia a avut o evo­lutie spectaculoasa. (Sau nu?) La ora actuala exista, dupa ultima mea numaratoare, 13 meto­de contraceptive (o oferta incomparabil mai generoasa decit cea din anii ‘60, care se rezuma la doua, si acelea neplacute si respingatoare). Totusi, inca mai asteptam o minune: o metoda simpla, cea mai simpla cu putinta din punctul de vedere al utilizarii, care sa nu ne innebuneasca hormonii, sa ne scuteasca de kilogramele in plus si de singerari, sa ne fereasca de necazul unei sarcini, atunci cind nu o dorim, dar sa ne lase sa concepem cu usurinta si in siguranta, atunci cind sintem pregatite sa avem un copil.


Ce ne ofera piata la ora actuala? O multime de idei bizare (chiloti cu prezervativ incorporat), cunoscuta metoda „pumnii strinsi si sa gindim po­zitiv (metoda calendarului), inclusiv vechile favorite – pilulele. Doar ca, acum, a aparut o alta problema: vrem sa stim cum sa alegem, in deplina cunostinta de cauza, metoda corecta, aceea care ni se potriveste cu adevarat, pina cind viitorul ne va oferi o alternativa mai buna. Cunoscind dorinta crescinda a femeilor de a-si controla fertilitatea, producatorii de medicamente investesc milioane de dolari in cercetarea si testarea de produse, care ar putea (sau nu) sa se dovedeasca a fi medi­camentul minune.


Iata ce s-a incercat pina acum:

  • Vaccinul contraceptiv, care produce anticorpi ce se localizeaza pe ovare si „sperie spermatozoizii;
  • O multime de pilule: de la pilula saptaminala, pina la cea care trebuie luata din trei in trei luni sau cea care stopeaza menstruatia.
  • Implanturi hormonale, atit de mici si delicate, incit se dizolva, scutindu-ne de chinul extragerii lor;
  • Plasturi cu hormoni: care se lipesc pe piele, asemeni plasturilor cu nicotina. Ortho Evra, de exemplu, este un plasture care se foloseste o saptamina, fiind la fel de eficient ca pilula contraceptiva combinata (se pare ca va fi disponibil incepind cu anul viitor);
  • Sprayuri nazale, care contin hormoni;
  • Pilulele pentru barbati si implanturile pentru barbati, care se vor gasi pe piata peste cativa ani, daca avem noroc si cercetarile dau roade;
  • Inelul vaginal, numit Nuvaring, care elibe­reaza estrogen si progestogen in colul uterin si poate fi pastrat timp de trei-patru saptamini;
  • Bikini cu prezervativ (da, ai citit corect!): niste chiloti din latex, cu un prezervativ incorporat si rulat, care se potriveste intrarii in vagin si se impinge inauntru inainte de actul sexual (se spune ca arata destul de dragut).

Cit despre ceea ce se poate gasi acum, iata cel mai recent ghid ELLE:

Pilulele

„Reprezinta o alternativa eficienta pentru femeile tinere, sanatoase, cu o viata sexuala activa si un singur partener, explica Dr. Lorena Turculet, medic primar la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Filantropia. Exista doua tipuri de pilule contraceptive: pilulele combinate (contin un estrogen si un progestogen, similari hormonilor naturali din organismul femeii) si pilulele care contin doar progestogeni.


Pilulele combinate. Cum functioneaza? Estrogenul si progestogenul continute in pilule impiedica ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare). „Cum fiecare femeie are un echilibru hormonal diferit, pilula va fi ab­sorbita in procente diferite. Din acest considerent si pentru evitarea efectelor secundare nedorite, se recomanda un consult medical si anumite investigatii medicale, inaintea folosirii lor, explica Dr. Lorena Turculet.

Care sint avantajele? Rata de esec este foarte scazuta (0,1 sar­cini la 100 de femei), daca sint folosite corect si continuu. Nu interferea­za cu actul sexual. Pot fi folosite la orice virsta, pe timp indelungat, fara a necesita o perioada de pauza. Femeia poate intrerupe in orice moment folosirea lor, revenirea fertilitatii fiind foarte rapida. Ajuta la prevenirea cancerului de ovar (pina la 50%) si de en­do­metru, re­duc riscul fibroamelor uterine, chisturilor ovariene, afectiu­nilor in­flamatorii pelviene si regleaza menstrele (crampele sint mult reduse, singe­rarea mult diminuata ca intensitate si durata).


Care sint dezavantajele? Nu sint eficiente decit daca sint luate zilnic. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Pilulele combinate sint legate de cresterea usoara a riscului trombozelor si emboliilor (deoarece contin estrogen).I|n cazuri rare, pot determina infarctul miocardic, prin urmare pilula combinata nu se recomanda femeilor hipertensive sau cu probleme de circulatie. Fuma­toarele care folosesc acest tip de pilula sint expuse unui risc crescut, iar celor trecute de 35 de ani le este contraindicata. „Unele antibiotice, sunatoarea, medicamentele prescrise in infectii sau epilepsie pot reduce absorbtia pilulei, scazindu-i eficienta. In aceste cazuri se recomanda folosirea unei masuri contra­ceptive suplimentare pe toata durata tratamentului, avertizeaza Dr. Melihan Bechir, medic primar obstetrica si ginecologie. „O doza saptaminala contine acum apro­ximativ aceeasi cantitate de hormoni pe care o continea o pilula contraceptiva in 1961. Exista mai putin estrogen, ceea ce reduce considerabil efectele secundare, spune Dr. Lorena Turculet. Noile tipuri de proges­togen folosite (desogestrel, gestodene) reduc semnificativ posibilele probleme legate de cresterea in greutate sau acnee. Cele mai noi contraceptive combinate, cu doze mici de estrogen au efecte secundare (dureri de sini, balonare, stari de greata) reduse.


Pilula cu progestogen. Cum functioneaza? Pilula contraceptiva cu progestogen ingroasa mucusul cervical ingreunind trecerea spermatozoizilor. La aproximativ jumatate din ciclurile menstruale stopeaza ovulatia.

Care sint avantajele? „Nu contine estrogen, deci dispare riscul cresterii tensiunii arteriale, infarctului miocardic sau trombozelor. Aceste pilule pot fi folosite de fumatoare si de femeile care alapteaza (incepind cu a 6-a saptamina dupa nastere), explica Dr. Melihar Bechir.

Care sint dezavantajele? Sint mai putin eficiente decit pilulele combinate (0,5 sarcini la 100 de femei), trebuie luate exact la aceeasi ora in fiecare zi, produc modificari ale regularitatii ciclului menstrual (menstruatii neregulate, singerari intermenstruale, ameno­ree sau, dimpotriva, menstruatii prelungite si abundente), nu previn sarcina extrauterina. Sunatoarea, unele tratamente antifungice sau pentru epilepsie modifica absorbtia pilulei; in schimb, nu interfereaza cu antibioticele.


Sterilizarea chirurgicala

Cum actioneaza? Este o procedura chirurgicala simpla si lipsita de nocivitate. Sterilizarea feminina (minilaparotomia) consta in ligatura trompelor uterine, in asa fel incit ovulele nu mai pot veni in contact cu spermatozoizii. Cea masculina (vasectomia) consta in blocarea celor doi tubi prin intermediul carora sint transportati spermatozoizii de la nivelul testiculelor.

Care sint avantajele? Metoda este foar­te eficienta, nu interfereaza cu actul sexual, nu reduce apetitul sexual si nici potenta barbatului (in cazul vasectomiei), nu prezinta efecte secundare si nici un factor de risc pentru starea de sanatate. |n comparatie cu sterilizarea feminina, va­sec­tomia este mai efcienta, mai putin nociva, mai usor de efectuat si mai rapida.


Care sint dezavantajele? E o metoda permanenta, chirugia de reversibilitate fiind dificila, costisitoare si fara garantii de reusita. Pot aparea complicatii rare ale interventiei chirurgicale, mai ales in cazul sterilizarii feminine (infectii cu sin­gerare la nivelul inciziei sau interne, le­zarea organelor interne sau riscuri legate de anestezie). Vasectomia nu este eficienta imediat, in primele 3 luni fiind inca necesare masuri suplimentare de contraceptie.

 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet