Dispozitive complicate, probleme de sanatate, pierderi de singe… povestea incepe infricosator. Totusi, cum poate alege o femeie modul corect si potrivit de contraceptie? ELLE a investigat cele eficiente metode.
De la vechile metode (bureti de mare impregnati cu suc de lamiie si vin fiert cu radacini de patrunjel), pina la metodele sofisticate de astazi, contraceptia a avut o evolutie spectaculoasa. (Sau nu?) La ora actuala exista, dupa ultima mea numaratoare, 13 metode contraceptive (o oferta incomparabil mai generoasa decit cea din anii ‘60, care se rezuma la doua, si acelea neplacute si respingatoare). Totusi, inca mai asteptam o minune: o metoda simpla, cea mai simpla cu putinta din punctul de vedere al utilizarii, care sa nu ne innebuneasca hormonii, sa ne scuteasca de kilogramele in plus si de singerari, sa ne fereasca de necazul unei sarcini, atunci cind nu o dorim, dar sa ne lase sa concepem cu usurinta si in siguranta, atunci cind sintem pregatite sa avem un copil.
Ce ne ofera piata la ora actuala? O multime de idei bizare (chiloti cu prezervativ incorporat), cunoscuta metoda „pumnii strinsi si sa gindim pozitiv (metoda calendarului), inclusiv vechile favorite – pilulele. Doar ca, acum, a aparut o alta problema: vrem sa stim cum sa alegem, in deplina cunostinta de cauza, metoda corecta, aceea care ni se potriveste cu adevarat, pina cind viitorul ne va oferi o alternativa mai buna. Cunoscind dorinta crescinda a femeilor de a-si controla fertilitatea, producatorii de medicamente investesc milioane de dolari in cercetarea si testarea de produse, care ar putea (sau nu) sa se dovedeasca a fi medicamentul minune.
Iata ce s-a incercat pina acum:
Cit despre ceea ce se poate gasi acum, iata cel mai recent ghid ELLE:
Pilulele
„Reprezinta o alternativa eficienta pentru femeile tinere, sanatoase, cu o viata sexuala activa si un singur partener, explica Dr. Lorena Turculet, medic primar la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Filantropia. Exista doua tipuri de pilule contraceptive: pilulele combinate (contin un estrogen si un progestogen, similari hormonilor naturali din organismul femeii) si pilulele care contin doar progestogeni.
Pilulele combinate. Cum functioneaza? Estrogenul si progestogenul continute in pilule impiedica ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare). „Cum fiecare femeie are un echilibru hormonal diferit, pilula va fi absorbita in procente diferite. Din acest considerent si pentru evitarea efectelor secundare nedorite, se recomanda un consult medical si anumite investigatii medicale, inaintea folosirii lor, explica Dr. Lorena Turculet.
Care sint avantajele? Rata de esec este foarte scazuta (0,1 sarcini la 100 de femei), daca sint folosite corect si continuu. Nu interfereaza cu actul sexual. Pot fi folosite la orice virsta, pe timp indelungat, fara a necesita o perioada de pauza. Femeia poate intrerupe in orice moment folosirea lor, revenirea fertilitatii fiind foarte rapida. Ajuta la prevenirea cancerului de ovar (pina la 50%) si de endometru, reduc riscul fibroamelor uterine, chisturilor ovariene, afectiunilor inflamatorii pelviene si regleaza menstrele (crampele sint mult reduse, singerarea mult diminuata ca intensitate si durata).
Care sint dezavantajele? Nu sint eficiente decit daca sint luate zilnic. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Pilulele combinate sint legate de cresterea usoara a riscului trombozelor si emboliilor (deoarece contin estrogen).I|n cazuri rare, pot determina infarctul miocardic, prin urmare pilula combinata nu se recomanda femeilor hipertensive sau cu probleme de circulatie. Fumatoarele care folosesc acest tip de pilula sint expuse unui risc crescut, iar celor trecute de 35 de ani le este contraindicata. „Unele antibiotice, sunatoarea, medicamentele prescrise in infectii sau epilepsie pot reduce absorbtia pilulei, scazindu-i eficienta. In aceste cazuri se recomanda folosirea unei masuri contraceptive suplimentare pe toata durata tratamentului, avertizeaza Dr. Melihan Bechir, medic primar obstetrica si ginecologie. „O doza saptaminala contine acum aproximativ aceeasi cantitate de hormoni pe care o continea o pilula contraceptiva in 1961. Exista mai putin estrogen, ceea ce reduce considerabil efectele secundare, spune Dr. Lorena Turculet. Noile tipuri de progestogen folosite (desogestrel, gestodene) reduc semnificativ posibilele probleme legate de cresterea in greutate sau acnee. Cele mai noi contraceptive combinate, cu doze mici de estrogen au efecte secundare (dureri de sini, balonare, stari de greata) reduse.
Pilula cu progestogen. Cum functioneaza? Pilula contraceptiva cu progestogen ingroasa mucusul cervical ingreunind trecerea spermatozoizilor. La aproximativ jumatate din ciclurile menstruale stopeaza ovulatia.
Care sint avantajele? „Nu contine estrogen, deci dispare riscul cresterii tensiunii arteriale, infarctului miocardic sau trombozelor. Aceste pilule pot fi folosite de fumatoare si de femeile care alapteaza (incepind cu a 6-a saptamina dupa nastere), explica Dr. Melihar Bechir.
Care sint dezavantajele? Sint mai putin eficiente decit pilulele combinate (0,5 sarcini la 100 de femei), trebuie luate exact la aceeasi ora in fiecare zi, produc modificari ale regularitatii ciclului menstrual (menstruatii neregulate, singerari intermenstruale, amenoree sau, dimpotriva, menstruatii prelungite si abundente), nu previn sarcina extrauterina. Sunatoarea, unele tratamente antifungice sau pentru epilepsie modifica absorbtia pilulei; in schimb, nu interfereaza cu antibioticele.
Sterilizarea chirurgicala
Cum actioneaza? Este o procedura chirurgicala simpla si lipsita de nocivitate. Sterilizarea feminina (minilaparotomia) consta in ligatura trompelor uterine, in asa fel incit ovulele nu mai pot veni in contact cu spermatozoizii. Cea masculina (vasectomia) consta in blocarea celor doi tubi prin intermediul carora sint transportati spermatozoizii de la nivelul testiculelor.
Care sint avantajele? Metoda este foarte eficienta, nu interfereaza cu actul sexual, nu reduce apetitul sexual si nici potenta barbatului (in cazul vasectomiei), nu prezinta efecte secundare si nici un factor de risc pentru starea de sanatate. |n comparatie cu sterilizarea feminina, vasectomia este mai efcienta, mai putin nociva, mai usor de efectuat si mai rapida.
Care sint dezavantajele? E o metoda permanenta, chirugia de reversibilitate fiind dificila, costisitoare si fara garantii de reusita. Pot aparea complicatii rare ale interventiei chirurgicale, mai ales in cazul sterilizarii feminine (infectii cu singerare la nivelul inciziei sau interne, lezarea organelor interne sau riscuri legate de anestezie). Vasectomia nu este eficienta imediat, in primele 3 luni fiind inca necesare masuri suplimentare de contraceptie.
Bariera contraceptiva
Cum functioneaza? Prezervativele, diafragma, cupola cervicala, spermicidele, gelurile, ovulele blocheaza patrunderea spermatozoizilor in uter si trompe. Daca se foloseste corect, prezervativul are o eficienta de 98%, iar diafragma sau cupola cervicala, de 92-96%. „Diafragma si cupola cervicala e bine a fi folosite cu spermicide si necesita un minim instructaj de folosire, facut de un medic sau o asistenta medicala. Ambele pot fi inserate cu pina la 6 ore inaintea actului sexual si pot fi pastrate 24 de ore. Pentru a fi eficiente, trebuie extrase la minim 6 ore dupa ultimul contact sexual, recomanda Dr.Melihan Bechir.
Care sint avantajele? Nu contin hormoni, deci nu exista efectele secundare asociate contraceptivelor orale. „Ofera contraceptie numai in momentul in care este necesar, ceea ce le face sa fie ideale in cazul femeilor cu o activitate sexuala neregulata. Faptul ca ajuta la prevenirea anumitor boli cu transmitere sexuala si a afectiunilor determinate de ele (afectiune inflamatorie pelviana, infertilitate, sarcina ectopica) le recomanda ca o metoda eficienta pentru femeile cu mai multi parteneri; in special prezervativul, care protejeaza impotriva contactarii HIV/SIDA, specifica Dr. Marian Iliescu, medic. In Olanda, unde exista cea mai scazuta rata de sarcina la adolescente, se aplica metoda dubla: femeia foloseste pilule, iar barbatul prezervativ.
Care sint dezavantajele? Ambele metode elimina spontaneitatea, iar unii le considera neplacute. Prezervativul poate diminua intensitatea senzatiilor din timpul actului sexual, existind in acelasi timp riscul de a se rupe sau a aluneca in timpul actului sexual. Spermicidele folosite impreuna cu diafragma sau cupola cervicala, pe linga faptul ca sint neplacute, pot produce iritatii sau alergii (in cazuri rare latexul din care e facut prezervativul poate provoca aceleasi reactii). „Diafragmele sint uneori dificil de aplicat sau de extras. In plus, pot fi greu acceptate de partener, iar uneori pot provoca cistita, explica Dr. Lorena Turculet.
Contraceptivul injectabil si implanturile hormonale
Cum functioneaza? Injectiile precum Depo-Provera si Megestron (la fiecare 12 saptamini), sau Noristerat (la fiecare 8 saptamini) elibereaza progestogen in organism impiedicind ovulatia. Implantul hormonal functioneaza in acelasi fel, cu diferenta ca progestogenul e eliberat de o capsula de marimea unui chibrit, inserata sub piele, in partea superioara a bratului. Un implant poate preveni sarcina pe o perioada de la 3 la 5 ani, in functie de tipul ales.
Care sint avantajele? Nu trebuie sa-ti amintesti de nimic (nu necesita luarea unei pilule zilnice si nu apare disconfortul produs de inserarea sau extragerea unei diafragme) si sint eficiente in proportie de 99% (cind concentratia de progestogen in singe e ridicata), dar procentul scade odata cu scaderea concentratiei. „40% dintre femei nu au avut ciclu menstrual dupa prima injectie cu Depo-Provera, fapt perceput ca un avantaj de catre unele. Altele, dimpotriva, prefera sa aiba asigurarea unui ciclu regulat. Dar unul dintre marile avantaje ale metodei este ca nici injectiile, nici implanturile nu au efecte secundare estrogenice, comenteaza Dr. Lorena Turculet.
Care sint dezavantajele? Daca progestogenul iti produce dureri de cap, acnee, crestere in greutate, balonare, instabilitate emotionala, greturi, caderea parului… nu e nimic de facut timp de 8-12 saptamini. Modificarile regularitatii ciclurilor menstruale sint frecvente, putind aparea la inceput spottinguri usoare sau singerari abundente, iar dupa un an de utilizare se poate instala amenoreea. Se observa de asemenea o intirziere in revenirea fertilitatii (cu Depo-Provera fertilitatea se instaleaza abia dupa aproximativ 6 luni de la oprirea injectiei). Efectele secundare ale implantului includ acnee, singerari neregulate, cresterea in greutate, dureri de sini, dureri de cap, balonari, chist ovarian, dar vestea buna e ca toate dispar fara tratament, dupa aproximativ un an de utilizare. Pacientele nu pot incepe sau intrerupe singure tratamentul, capsulele trebuie scoase de personal medical instruit, iar unele femei anunta o senzatie de disconfort minor timp de citeva ore dupa procedura.
Metodele naturale
Cum functioneaza? „Recunoasterea perioadei fertile inseamna ca femeia poate identifica momentul in care incepe si se sfirseste faza fertila a ciclului ei menstrual, explica Dr. Lorena Turculet. „E o combinatie de arta si stiinta, care cere o perioada de instruire si practica pentru a putea fi considerata eficienta, incheie ea. Pentru cele care doresc „totul cit mai natural posibil, exista citeva tehnici, destul de vechi: abstinenta periodica, masurarea temperaturii bazale (creste in jurul momentului ovulatiei), monitorizarea secretiei cervicale, coitul intrerupt (extromisiunea inainte de ejaculare) in perioada fertila, calcule pe baza calendarului.
Care sint avantajele? Aceste metode sint 100% naturale, asigura cunostinte despre ciclul de fertilitate al femeii, nu se folosesc hormoni si nici alte substante care ar putea avea efecte secundare. Daca metoda calendarului ar fi aplicata corect, ar putea fi eficienta in proportie de 98%. Pentru cele care vor sa monitorizeze acest proces intr-un mod mai stiintific, exista teste speciale pentru masurarea nivelului de hormoni din urina (Bobaby). In prima luna de utilizare sint necesare 16 teste, pentru a-ti putea forma o parere asupra ciclului tau de fertilitate, urmind ca apoi sa folosesti cite opt teste in fiecare luna.
Care sint dezavantajele? E nevoie de multa rabdare si consecventa pentru a urmari zi de zi schimbarile organismului, mai cu seama ca acest ciclu se poate modifica de la luna la luna. „Eficienta acestor metode depinde in mare masura de colaborarea intre parteneri, lucru aproape imposibil in cazul in care femeia are mai multi parteneri. Nu trebuie neglijat nici faptul ca nici una dintre aceste metode nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, avertizeaza Dr. Marian Iliescu. Cit despre testele de fertilitate, daca pina acum producatorii sustineau un procent de 98% eficacitate, acum au scazut rata la 94%.
Dispozitivele intrauterine
Cum functioneaza? Dispozitivul intrauterin (DIU) actioneaza prin impiedicarea intilnirii dintre spermatozoizi si ovul: fie ingreuneaza miscarile spermatozoizilor in tractul genital feminin, reducindu-le capacitatea de fertilizare, fie impiedica implantarea oului in peretele uterului. Sint facute dintr-o bucata mica de plastic pe care sint dispuse foite sau fire de cupru si se insereaza in uterul femeii, de catre doctor, pe cale vaginala. Mai exista un tip de DIU, numit Sistem Intrauterin Hormonal, care combina avantajele a doua metode contraceptive (pilula si steriletul), dar inlatura majoritatea dezavantajelor. Acest sistem consta intr-un sterilet prevazut cu un mic rezervor hormonal ce elibereaza progestogen (care ingroasa mucusul cervical, ingreunind trecerea spermatozoizilor).
Care sint avantajele? Au o eficienta de 98-99%, in functie de tipul folosit, pe o perioada indelungata (intre 3 si 10 ani de la insertie). Dispozitivele intrauterine din cupru sint preferate de femeile care refuza sa ia hormoni. Sistemul Intrauterin Hormonal asigura protectie pentru o perioada de 5 ani si prezinta nenumarate avantaje. „Diminueaza fluxul menstrual, scade riscul de infectii genitale, facind secretia colului mai viscoasa, ceea ce impiedica patrunderea spermatozoizilor, dar si a germenilor. Se recomanda femeilor trecute de o anumita virsta, sau care au contraindicatii la alte metode contraceptive si poate fi folosit si de fumatoare, deoarece, desi progestogenul se elibereaza zilnic, actiunea lui se reduce strict la nivelul uterului, iar cantitatea care ajunge in singe nu influenteaza nici macar activitatea ovariana, spune Dr. Marian Iliescu. Atit DIU, cit si Sistemul Intrauterin Hormonal pot fi extrase oricind, de catre medicul specialist, iar fertilitatea se instaleaza imediat. Nu interactioneaza cu nici un medicament.
Care sint dezavantajele? In anumite cazuri, pot aparea menstruatii abundente si prelungite, insotite de dureri si crampe. Prezenta dispozitivului solicita masuri exigente de igiena, tinind cont de faptul ca poate complica afectiunile inflamatorii existente. Si inca ceva: „10% dintre dispozitive sint expulzate, mai ales in cazul tinerelor sau al femeilor care nu au nascut. 20% dintre aceste accidente nu au fost remarcate, lasind femeile complet neprotejate. E bine ca din cind in cind femeile sa verifice prezenta firelor dispozitivului, prin introducerea degetelor in vagin, desi pentru unele femei acest lucru poate fi greu acceptat, recomanda Dr. Melihan Bechir.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock