Terapia prin comportament se numara printre cele mai cunoscute metode prin care poti combate depresia, fara a folosi medicamentele.
Terapia prin comportament – care se concentreaza pe schimbarea atitudinilor – poate fi chiar si un substituent al medicamentelor.
Simon Rego, specialist in psihologie, propune niste metode pe care le poti practica singura, acasa. Aceste sfaturi te vor ajuta sa iesi din cercul de negativitate in care te afli.
Un mod prin care te sabotezi singura este atunci cand tratezi un eveniment nefericit, ca o catastrofa. Oamenii care nu lucreaza fac asta tot timpul' spune Rego. Si-au pierdut job-ul din cauza economiei si fac o catastrofa din asta'. Gandurile negative iti pot afecta sanatatea. Incearca sa inlocuiesti Nu voi mai gasi niciodata un job' cu Voi gasi un job, chiar daca s-ar putea sa dureze mai mult'.
In timp ce reflectarea este un lucru bun care te poate ajuta sa-ti rezolvi unele probleme, aceasta meditare asupra lucrurilor negative are efect invers. Studiile ne sfatuiesc sa ne distragem de la astfel de ganduri printr-o activitate ori, sa ne redirectionam gandul spre ceva bun, pozitiv.
Oamenii depresivi se vor convinge adesea ca stiu ce se va intampla urmatoarea zi, luna sau an. Din fericire, aceste presupuneri se adeveresc foarte rar. Incearca sa traiesti in prezent. Este mai usor de menajat.
Nu are rost sa te gandesti la felul in care ai fi putut face lucrurile in trecut, pentru ca nu-l poti schimba. Accepta faptul ca, la acel moment, te-ai descurcat asa cum ai putut. Meditarea asupra trecutului sau presupunerile asupra viitorului pot cauza anxietate.
„Cand incepi sa reiei legatura cu oamenii, vei vedea ca te vor intelege,' spune Rego. „Vei primi sfaturi pozitive si incurajare iar toate astea se vor petrece in timpul unor activitati care pot deveni distractive'.
Daca te izolezi de ceilalti, vei alimenta depresia. Iesirile cu prietenii iti vor ridica moralul.
Asigura-te ca te trezesti la acelasi timp stabilit, ca mananci la aceeasi ora (chiar daca nu iti este foame) si ca eviti sa lenevesti pe canapea in timpul zilei (te va impiedica sa ai un somn bun pe timpul noptii). „Persoanele care sunt deprimate obisnuiesc sa fie inconsecvente in privinta mancarii si a somnului' spune Rego.
Daca poti sa introduci in rutina ta si o sesiune de socializare, cu atat mai bine.
Oamenii depresivi tind sa gandeasca in extreme: „Nimeni nu ma iubeste/ Nu voi obtine niciodata un job/ Nu sunt bun de nimic'. Rego afirma ca „Depresia sau tristetea iti va colora intr-un mod negativ modul de gandire in ceea ce te priveste'. „Incearca sa gandesti in tonuri de gri'spune David R. Blackburn, un psiholog din Texas. Inlocuieste „nimeni nu ma iubeste' cu „sunt multi oameni care ma iubesc'.
8. Intreaba-te daca ceea ce gandesti despre tine este adevarat
Atunci cand gandesti un lucru negativ opreste-te si intreaba-te „Care sunt dovezile care arata ca as fi cea mai josnica persoana din lume?'. Probabil ca nici nu existe unele. Daca iti este teama de ceea ce gandesc oamenii despre tine, mergi si intreaba-i.
Rego sugereaza sa ne stabilim cateva obiective simple pe care sa le putem urma. De exemplu, daca iti propui sa obtii un job pana la sfarsitul saptamanii este cam irealist. Insa, decizia de a-ti depune online CV-ul pana la sfarsitul saptamanii este SMART.
Scrie pe o foaie toate activitatile pe care iti placea sa le faci inainte, dar pe care nu le-ai mai urmat din cauza depresiei. Apoi, incearca sa incluzi cate unul in programul tau, chiar daca nu esti entuziasmat sa faci asta.
Cauta activitati care iti ofera o recompensa, cum ar fi plata facturilor sau curatarea apartamentului. Ele pot ajuta de asemenea, la diminuarea starii negative.
„Unii oameni nu pot accepta faptul ca sunt deprimati si cred despre ei ca sunt nebuni sau slabi' spune Rego.
Acceptarea iti va permite sa urmezi un tratament si sa iti imbunatatesti starea.
Observa modul in care vorbesti cu tine insuti si modul in care vorbesti cu ceilalti. Daca vezi niste diferente, inseamna ca trebuie sa fii mai indulgenta cu tine. „Adeseori suntem buni cu cei din jurul nostru, insa, cand vine vorba de noi, suntem foarte critici. Asta este un dublu standard. Ar fi de preferat folosirea unui singur standard: Nu fi critic cu ceilalti, insa, asa cum esti bun cu toti ceilalti, fii bun si cu tine insuti'.
Text: Denisa Coman
Foto: Imaxtree