Metode de prevenire si combatere a greturilor matinale din timpul sarcinii

In timpul sarcinii, mai mult de jumatate dintre femei se confrunta cu greturi matinale. Afla ce se ascunde in spatele acestora si cum le poti preveni!

Metode de prevenire si combatere a greturilor matinale din timpul sarcinii

Cauzele aparitiei greturilor de dimineata

Greata, adesea asociata cu varsaturile, reprezinta unul dintre simptomele des intalnite in primul trimestru de sarcina. Nu numai ca este un simptom specific, ci si un semn ca sarcina evolueaza bine. Se spune ca aceste simptome sunt determinate de hormonul sarcinii hCG, produs de placenta care se dezvolta si care ajuta ca sarcina a fie sustinuta. Alti factori care contribuie la aparitia greturilor matinale sunt nivelul scazut al zaharului in sange, aciditatea crescuta a stomacului, stresul si oboseala.

Metode de combatere a greturilor matinale:

1. Tine intotdeauna langa pat, la indemana ta, cativa biscuiti simpli sau chiar o bucatica de ciocolata si manaca putin atunci cand te trezesti, pentru a creste nivelul zaharului din sange inainte de a te ridica din pat.

2. Dieta ta trebuie sa contina si alimente bogate in carbohidrati (painea, cartofii, pastele, orezul). Ele functioneaza ca niste depozite care elibereaza glucoza intr-un ritm lent, fapt ce va preveni hipoglicemia cauzatoare de greata.

3. Totodata, nu uita de importanta proteinelor. Incearca sa iei o gustare bogata in proteine inainte de a merge la culcare. Acest lucru va ajuta glicemia sa se pastreze la un nivel mai ridicat.

4. Nu este o noutate faptul ca lamaia combate senzatia de greata, asa ca o poti folosi cu succes. Atunci cand ti se face rau, miroase sau mananca o felie de lamaie. Mirosul proaspat si gustul acrisor al lamailor iti vor reduce starea de rau.

5. Este dovedit faptul ca ghimbirul este foarte eficace in tratamentul greturilor matinale din timpul sarcinii. Bea ceai de ghimbir, limonada de ghimbir, foloseste-l in mancaruri.

6. Unii specialisti recomanda pentru prevenirea greturilor un supliment de vitamina B6, in doze de 75 – 100 de miligrame. Daca esti total impotriva „pastilelor', vitamina B6 se gaseste din abundenta in banane si stafide.

7. Mananca putin si des! In felul acesta, vei evita acumularea unei cantitati mari de alimente in stomac si caderile mari ale concentratiei de glucoza din sange.

8. Exercitiile fizice usoare facute zilnic duc la prevenirea greturilor matinale specifice primului trimestru de sarcina.

9. Apa rece are efecte nebanuite. Atunci cand simti ca iti vine sa vomiti, ia cateva inghitituri de apa rece si vei observa ca stomacul se va calma imediat.

10. O respiratie proaspata face ca greata sa dispara ca prin minune. Daca simti un disconfort atunci cand te speli pe dinti, incearca apa de gura si foloseste-o des astfel incat sa ai tot timpul un gust placut in gura.

Vestea buna este ca, pentru marea majoritatea viitoarelor mamici, greturile de dimineata dispar in jurul celei de-a patra luni de sarcina, cand nivelul hormonilor mai scade putin. Daca greturile persista si dupa aceasta perioada, nu ezita sa ceri sfaturile medicului!

Mihaela Dobre
Foto: Home portrait of pregnant woman from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet