Specialiștii susțin că atunci când vrem să slăbim, nu contează ce tip de dietă ținem. Ceea ce spun experții se rezumă la o ecuație numită CICO “calorii in, calorii out”.
Ideea pe care o are la bază metoda CICO este că, dacă vrem să slăbim, trebuie să mâncăm mai puțin decât consumăm.
În 1780, savantul de origine franceză Antoine Lavoisier a făcut teste pe un porcușor de guineea pentru a măsura nivelul de căldură pe care îl produce ca modalitate de a determina energia sau caloriile din mâncare. Lavoisier a creat o formulă matematică care putea fi calculată cu ușurință. Măsurând energia, el a inventat calorimetrul pentru a calcula numarul de calorii consumate atunci când mâncăm. Ulterior, la începutul anilor 1920, Dr. Lulu Hunt Peters, un doctor american, a inventat o formulă mai simplă bazată pe formula precisă a lui Lavoisier. Acesta a susținut că singura metodă de a slăbi este să consumăm mai puține calorii.
Metoda CICO se bazează pe ideea că trebuie să existe un echilibru între energia ingerată și cea folosită. Fiecare dintre noi are nevoie de un număr minim de calorii pentru a trăi. Acest număr minim de calorii se numește rata metabolismului bazal. Rata metabolismului bazal este numărul de calorii de care organele noastre au nevoie pentru a funcționa, în timp ce nu facem nici o activitate. Gândiți-vă la câte calorii consumați atunci când stați toată ziua în pat.
Este destul de simplu să ne calculăm această rată, multe săli de gimnastică au aparate speciale care te ajută să afli acest lucru. RMB se bazează în principiu pe funcțiile involuntare precum respiratul sau circulația sângelui, deci indiferent de activitățile noastre zilnice aceasta nu va crește sau scădea semnificativ. Însă, creșterea masei musculare poate determina creșterea RMB deoarece mușchii sunt în general înfometati' și avem nevoie de mai multă energie pentru a menține mușchii. Ceea ce înseamnă că, dacă avem mai mulți mușchi, vom consuma mai multe calorii decât o persoană cu o masă musculară mai mică.
Pentru multe persoane aceasta formulă funcționează pentru pierderea permanentă în greutate. Însă s-a dovedit că pentru persoanele gurmande această metodă este ineficientă. Însă chiar și aceștia pot folosi această metodă ca punct de pornire în procesul de slăbire.
Este relativ simplu să calculăm caloriile pe care le consumăm, ceea ce este mai dificil este să ținem evidența caloriilor consumate. Însă există diferite aplicații care ne pot ajută să măsurăm caloriile folosite, cel puțin cu aproximație. Intervine și o parte mai complicată, și anume faptul că toate caloriile sunt determinate de densitatea și compoziția de grăsimi, proteine sau carbohidrați, iar acești macronutrienți lucrează în mod diferit în corpul nostru.
În teorie, indiferent de dieta pe care o ținem, dacă consumăm același număr de calorii atunci nu vom slăbi. Cu toate acestea, specialiștii recomandă o dietă bogată în proteine și grăsimi și fără prea mulți carbohidrați pentru a avea rezultate. Dieta ketogenică este totuși o excepție, datorită efectului psihologic al acesteia. O dietă ketogenică ne forțează corpul să consume grăsimi în locul carbohidraților. Corpul nostru consumă carbohidrați în mod normal, iar această schimbare în dietă ne obligă corpul să ardă grăsimi pentru a funcționa.
Calitatea caloriilor depinde de macronutrienții din mâncare. În teorie însă 500 de calorii dintr-un burger și 500 de calorii dintr-un sandviș cu avocado îți vor afecta kilogramele în același mod. De fapt, chiar dacă mâncăm sănătos sau alegem mâncarea de tip fast-food valoarea nutritivă a alimentelor nu se schimbă. Chiar dacă pe termen lung este mai bine să mâncăm alimente neprocesate și organice acest lucru nu înseamnă că vom slăbi mai repede, bun pentru slăbit și sănătos nu înseamnă întotdeauna același lucru. Este la fel de posibil să slăbim mâncând doar fast-food.
Însă. pe termen lung. o dietă bazată pe alimente neprocesate ne va proteja întregul organism și este mult mai bine să alegem această variantă și să nu ne focusăm doar pe a slăbi. În mod evident atunci când ne dorim să ne schimbăm dieta ar trebui să consultăm un nutriționist pentru a alege cea mai bună opțiune pentru organismul nostru.
Text: Andreea Pacioras
Foto: Instagram
Iti recomandam sa citesti si despte dieta care te slabeste după ceas: Crononutritie