Meditatia pentru incepatori – un mic ghid de indrumare

Ti se pare intimidant sa stai intr-o camera linistita si sa iti eviti gandurile? Nu te panica! Meditatia este mai usoara decat crezi si are foarte multe beneficii.

Meditatia pentru incepatori - un mic ghid de indrumare

Paraseste camerele galagioase

Nu exista locuri gresite in care poti medita, dar alegerea unei camere linistite te va ajuta sa incepi mai usor sa meditezi. Mintea ta va fi destul de distrasa, asa ca nu ai nevoie sa stai intr-un loc unde se intampla si alte lucruri.

Ai grija la lumina!


Daca esti o persoana somnoroasa, mai ales ca incepatoare, incearca sa meditezi intr-un loc unde exista destula lumina naturala. Cand capeti mai multa experienta, ai putea sa alegi si o camera mai intunecata – diminueaza lumina naturala si adauga o lumina mai soft, cum ar fi lumina lumanarilor.

Verifica-ti postura

Iti poti pozitiona corpul in foarte multe feluri pentru meditatie – stand in picioare, stand jos sau in genunchi. Pozitia ideala este cea in care te simti cel mai confortabil. Ai grija ca tot corpul tau sa fie relaxat, ca fata ta sa nu fie incordata, iar picioarele tale sa nu fie incrucisate atunci cand stai intinsa.

Fii consistenta!

De obicei, oamenii gasesc meditatia cea mai folositoare dimineata, imediat dupa ce se trezesc sau inainte de a merge la culcare. Atunci cand esti la inceput, exploreaza diferite optiuni pentru a afla ce este natural pentru tine. Dupa ce ai gasit timpul care ti se potriveste cel mai bine, nu te abate! Meditatia este asemenea dezvoltarii muschilor; rezultatele nu apar imediat, asa ca trebuie sa ai rabdare!

Accepta-ti gandurile

Blocarea gandurilor negative este in general cea mai mare grija a incepatorilor. Trebuie sa intelegi ca treaba creierului tau este sa gandeasca. Nu te poti opri din gandit, iti poti doar redirectiona atentia. Observa-ti gandurile si sentimentele fara sa iti formezi o parere si iti va fi mult mai usor sa combati stresul de zi cu zi.

Concentreaza-te pe respiratie

Concentreaza-te pe senzatiile corpului, la cum inspiri si cum expiri. Atunci cand apar gandurile negative, nu iti face giji! Doar refocuseaza-ti atentia pe corpul tau – iar si iar si iar. Daca te ajuta, te poti gandi ca respiratia este cea mai importanta componenta a meditatiei.

Incepe cu pasi mici

La inceput, 3 sau 5 minute pe zi sunt indeajuns. Cateva minute in fiecare zi, la aceeasi ora si va deveni un obicei, pe care il poti prelungi pana la 15, 20 sau chiar 30 de minute atunci cand esti pregatita.

Text: Miruna Tarabega
Foto: Silhouette of a beatiful woman meditating on a rock by the sea from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet