Medicul ATI Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală avertizează că pandemia este scăpată de sub control și că în luna decembrie vom ajunge la 25.000 de infectări zilnice.
Medicul ATI Radu Țincu, medic primar toxicolog la Spitalul de Urgență Floreasca în secția ATI, avertizează: „Pandemia este pierdută de sub control. În decembrie vom depăși 25.000 de cazuri pe zi”. Acesta, citat de Realitatea Plus, susține că, dacă nu se vor lua măsuri urgente, numărul de cazuri va exploda la finalul anului. Medicul atrage, totodată, atenția că în curând se va depăși capacitatea sistemului de sănătate, ceea ce va conduce la trecerea către medicina de dezastre, un concept des vehiculat în ultimele zile, care desemnează managementul medical al situațiilor de criză, precum războaiele sau dezastrele naturale.
„Din punctul meu de vedere, în acest moment, pandemia este pierdută de sub control. Se va ajunge la depășirea capacității sanitare și se va institui acea medicină de dezastre care a fost vehiculată de către unele autorități, însă ne asumăm să instituim medicină de dezastre în contextul în care nu am epuizat toate măsurile sanitare care se pot implementa”, a declarat medicul ATI Radu Țincu. „Cel mai probabil, dacă nu vom lua nici un fel de măsuri, în decembrie vom depăși cu lejeritate 20.000-25.000 de cazuri pe zi, ceea ce va pune în genunchi sistemul sanitar.”
Medicul ATI Radu Țincu a vorbit și despre ezitările autorităților de a implementa măsuri mai dure, care să deturneze tendințele accentuate de creștere ale numărului de cazuri. În ultimele zile s-au înregistrat recorduri atât în ceea ce privește numărul de noi infectări zilnice cu coronavirus, cât și în ce privește numărul de persoane aflate în îngrijire în secțiile ATI și numărul deceselor.
„Se refuză vehement implementarea de măsuri restrictive, însă vestea proastă este că sistemul sanitar va fi depășit. În acest ritm, când ne vom trezi la realitate, situația va fi incontrolabilă”, a spus medicul ATI Radu Țincu. „Dacă ne uităm din punct de vedere epidemiologic, nu va fi o creștere constantă și progresivă, va fi o creștere accelerată. Cu cât numărul de cazuri va crește, cu atât viteza de accelerare a transmiterii intracomunitare va crește”, a mai precizat acesta.
Foto: Shutterstock