Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș: „Testele rapide – care nu sunt atât de eficiente – pot da și rezultate false”

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre situația României cu privire la raportarea cazurilor de coronavirus, dar și cum ne putem da seama că va urma o relaxare.

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș: "Testele rapide - care nu sunt atât de eficiente - pot da și rezultate false"

Cu toții așteptăm relaxarea restricțiilor impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus, însă acest lucru depinde de media cazurilor dintr-o săptămână, după cum a confirmat asta și Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Matei Balș, într-o emisiune la Digi 24.

„Trebuie să ne uităm la media dintr-o săptămână. Nu e important ce se întâmplă de pe o zi pe alta. Ați văzut că sunt variații destul de mari. Și aici ține și de raportare. În situația de față chiar e o diferență de raportare”, a spus Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu a mai spus și că momentan nu avem o dovadă a faptului că avem o curbă descendentă. „Părerea mea este că lucrurile stau în felul următor: facem o medie la nivelul unei săptămâni și comparăm cu ce a fost înainte. N-avem o dovadă că este curba descendentă, deci probabil că suntem acolo, undeva la nivelul platoului cu dinții de fierăstrău, cu variații mai mici sau mai mari. Ține de câte teste se fac, de cum se face raportarea. Degeaba avem un număr de teste astăzi, e clar că rezultatele acelor teste vor veni peste o zi sau două. Eu cred că ar trebui noi toți să ne uităm la cifre”, a declarat acesta pentru Digi 24.

Acesta a mai adus în discuție și măsurile de relaxare care vor fi luate de autorități, spunând că ele vor urma abia după ce avem una sau două săptămâni cu cifre mai bune. Ulterior, pentru a ne da seama când anume va veni momentul relaxării, ar trebui să facem o medie.

Întrebat de testele care se fac în România, dar și despre centrele de testare, medicul Adrian Marinescu a spus că în comparație cu începutul pandemiei, lucrurile s-au îmbunătățit, adăugând că există și 7.000 de teste pe zi. „Dacă ne gândim la ce era la început de pandemie și cum stau lucrurile acum, când avem chiar 7.000 de teste pe zi, bineînțeles că stăm mai bine. Ne dorim însă să crească această testare și sigur, în afară de testele genetice, vor fi și testele serologice, chiar și testele rapide – care nu sunt atât de eficiente, pot da și rezultate false, dar pot fi orientative.”

În următoarea perioadă, cea de echilibru cu virusul, Adrian Marinescu a adăugat că „este obligatoriu să putem face testarea și să putem să-i izolăm pe cei care sunt pozitivi. Va conta foarte mult în toată ecuația asta.”

Citește și:
Raed Arafat, despre viața noastră după 15 mai: „Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa'

Foto: Facebook Adrian Marinescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet