Medicina alternativa cistiga pe zi ce trece tot mai multi adepti. Nu, nu e o stire de senzatie. Senzationale sint doar rezultatele acestor practici. Care sint cele mai eficiente si cele mai trendy metode de tratament? ELLE a gasit raspunsul… la Hollywood.
Tehnica sincronizarii bioenergetice (B.E.S.T.) – preferata de Cher
Majoritatea chiropracticienilor actioneaza asupra coloanei vertebrale, prin tehnici de impingere si realiniere, iar pacientul, scapat de durere, se simte relaxat si linistit. Pina la urmatoarea vizita. Exista insa unii practicieni care abordeaza o tehnica mai complexa. „Nu poti vorbi despre vindecare daca tratezi exclusiv simptomul, fara sa inlaturi cauza', spune Douglas Diehl, un celebru chiropractor din Londra. Acesti terapeuti cred ca orice trauma implica factori emotionali, fizici si neurologici. Iata de ce folosesc tehnica sincronizarii bioenergetice (B.E.S.T.), care combina tehnica traditionala cu kinetoterapie aplicata, reiki si analiza toxicitatii.
O sedinta de tratament dureaza jumatate de ora. Pacientul, complet imbracat, se intinde pe un pat, iar practicianul ii manipuleaza membrele prin miscari lente, circulare, aplica presiuni in anumite puncte de pe corp, foloseste tehnici de respiratie si vizualizare. Mai exact, pacientul e considerat un computer, iar terapeutul apasa anumite butoane pentru a sterge blocajele emotionale, cum stergi un fisier dintr-un PC. Odata inlaturata problema emotionala, cea fizica dispare de la sine.
Care e mecanismul? Sa presupunem ca ai avut un accident de masina si ti-ai rupt mina. Corpul raspunde la durere, iar reactia lui e stocata in memorie: „iata ce se intimpla cind iti tamponezi masina!'. Pe linga problema fizica, exista si anumite emotii asociate traumei – de cele mai multe ori furie. Dupa sase saptamini, bratul s-a refacut, incidentul a trecut, iar tu l-ai uitat. Sau cel putin asa crezi. Peste doi ani, insa, din senin, o prietena iti aminteste de masina respectiva. Furia din subconstientul tau revine, ceea ce declanseaza reactia corpului, stocata in memorie, iar bratul incepe sa te doara din nou.
Lucrurile functioneaza si in sens invers: cineva te loveste peste mina accidentata, simti o usoara durere, care in subconstientul tau e asociata cu accidentul anterior, ceea ce te infurie, fara sa stii de ce. Terapeutul poate trata durerea sau aceste schimbari inexplicabile de dispozitie, dar raspunsul organismului va reveni de fiecare data, pina cind memoria lui va fi curatata. Iar acest lucru se face prin B.E.S.T., cea mai avansata tehnica in ceea ce priveste medicina trupului si a mintii. „Omul modern, spune Diehl, „si-a pierdut acea capacitate instinctiva de a face fata durerii. Lucruri din trecut incep sa ne bintuie in prezent. Este conflictul dintre realitate si felul in care am vrea noi sa fie realitatea. Odata ce inveti sa-ti accepti propria realitate si sa fii raspunzator pentru ea, alegerea de a fi sanatos sau bolnav iti apartine in intregime. Nu cred in boli incurabile – cred in pacienti incurabili. Daca te multumesti sa stai in aparare nu exista sansa de vindecare.'
Masaj Trager – preferat de Drew Barrymore
Nu are nimic din masajul suedez, nici din shiatsu si nu seamana deloc cu masajul aromaterapeutic, in care se aplica presiuni pe anumite zone ale corpului. Masajul Trager implica miscari fluide, circulare, continue, usoare. Rezultatele? Uluitoare. Se pare ca este metoda cea mai eficienta pentru rezolvarea problemelor cronice musculare si articulare, dar, mai ales, pentru tratarea unor boli grave (scleroza multipla, distrofie musculara).
Masajul Trager a fost inventat de Milton Trager, un celebru gimnast si boxer din California, devenit medic si terapeut. Experimentele lui au inceput inca din perioada in care participa la competitiile de gimnastica si cind, incercind sa gaseasca o tehnica de a sari si a ateriza usor, a realizat ca in primul rind trebuie sa-si antreneze mintea. Mai exact: daca gindesti ca executi usor, fluid, fara efort o anumita miscare, corpul va raspunde prin a se simti la fel: mai usor si mai liber. De aici a inceput o lunga perioada de cercetare a legaturii dintre sistemul nervos si cel muscular care a dus la elaborarea unei tehnici de antrenament alternativ (o combinatie de miscari usoare, care sa induca o senzatie de libertate), pentru tratarea durerii.
Filozofia Trager spune ca boala (si accidentele) provoaca anumite contractii in corp si anumite tensiuni in subconstient. Adica organismul se blocheaza in anumite tipare mentale si fizice, care trebuie sparte pentru a te putea misca din nou in voie si cu placere. Pentru cei obisnuiti cu metodele traditionale, masajul Trager este cel putin ciudat. In general, e nevoie de trei sedinte de tratament pentru a obtine beneficiul integral si pentru ca terapeutul sa-ti poata intui necesitatile. Apoi ti se vor recomanda anumite miscari, pe care le poti face singura (un anume fel de a merge, de a respira, de a conduce, de a sta si asa mai departe), menite sa iti reaminteasca starea de bine, de relaxare, ori de cite ori te simti tensionata.
Kinetoterapie, cromopunctura si homeopatie – preferate de Sarah Jessica Parker
Viziunea moderna asupra acestor stiinte alternative a impus o noua modalitate de abordare a tratamentului: homeopatii, cromoterapeutii si kinetoterapeutii trebuie sa lucreze impreuna. Rezultatele acestei tehnici unificate sint mai mult decit multumitoare in tratarea anumitor boli cronice, boli de piele, boli de stomac, probleme legate de stres si, la copii, probleme de concentrare. Ca in majoritatea stiintelor alternative, consultatia initiala implica intrebari legate de stilul de viata, istoricul starii de sanatate a pacientului, probleme emotionale si asa mai departe. Apoi kinetoterapeutul face un examen muscular usor, pentru a detecta predispozitia la alergii sau un anume deficit de minerale si vitamine.
In functie de rezultat, cei trei terapeuti se pun de acord asupra tratamentului, care consta in cromopunctura (terapia care foloseste lumini colorate in anumite puncte de acupunctura sau pe diferite meridiane si influenteaza functionarea organismului la nivel celular). Astfel se pot trata diferite afectiuni (de la boli de piele pina la cancere) si remedii homeopate (tratamentul homeopat recomanda un extract de plante sau anumite pastile care trebuie luate zilnic). Din cind in cind pacientul este chemat la control pentru a i se testa reactia la tratament.
Medicina tibetana – preferata de Brad Pitt
Despre medicina tibetana se spune ca este „ortodoxia Orientului', deoarece „conceptul ei de baza te invata cum sa-ti construiesti sufletul', explica Christopher Hansard, fondator al The Eden Medical Center, Londra. „Arhitectura pe care e structurat intregul sistem tine de suflet', incheie el. Chiar daca filozofia care sta la baza acestei stiinte este destul de obscura, realitatea consultatiei este foarte explicita. Limbajul e occidental, iar practicienii sint experimentati (de obicei, selectarea lor se face dupa acelasi tipar dupa care e ales Dalai Lama: de la o virsta foarte frageda, sapte-opt ani, de catre un initiat, maestru in medicina) si pregatiti pentru orice, de la reasezarea oaselor, acupunctura si asistenta la nastere, pina la tratarea celor mai complicate forme de cancer.
Fiecare observatie tine de legatura corp-spirit. „Boala este o disfunctie in felul in care corpul tau reactioneaza intr-o anume situatie', explica Dr. Hansard. Medicina tibetana e mai veche decit medicina chineza si cea japoneza, avind multe influente din medicina Orientului Mijlociu, India, Grecia, China si Asia Centrala. Are aceeasi filozofie ca si surorile sale (medicina chineza si cea japoneza) de a trata intregul organism, nu doar un simptom izolat, cu deosebirea ca, in timp ce chinezii lucreaza cu meridiane energetice, tibetanii folosesc canale de energie sau amprente ale sistemul nervos.
Medicina naturista – preferata de Gwyneth Paltrow
Aproape oricine cunoaste acest tip de medicina. Putini stiu, insa, ca noile metode nu se mai limiteaza doar la a prescrie ierburi si regimuri fara carne, ci implica tehnici de diagnosticare imprumutate din medicina traditionala chineza, masuratori cu infrarosii si teste de singe facute cu mijloace ultramoderne.
Iar ultimul boom in materie este tratamentul cu magnetoterapie. Pacientul se intinde pe un pat incarcat de magneti si cristale, care reechilibreaza energia organismului si restabileste ordinea la nivel molecular. E o metoda cu aplicatii in problemele de dezechilibru imunitar, dereglari hormonale, imbunatatirea capacitatii mentale sau in medicina preventiva.
Remedii florale – preferate de Cameron Diaz
Sustinatorii acestei metode cred ca esentele de flori, arbusti sau copaci luate sub forma de picaturi pot restabili armonia intre trup si spirit, ceea ce genereaza vindecarea. O forma a acestei practici este intilnita la aborigeni, care de mii de ani se trateaza sorbind picaturile din frunze si petale.
Cum se desfasoara un tratament modern? Pacientul tine in mina un cristal si atinge rind pe rind fiecare sticluta cu esenta. In functie de modificarile indicate de cristal (pe care doar ochiul antrenat al specialistului le poate percepe) se stabileste tratamentul. Scopul urmarit e sa se stabileasca un nivel de echilibru la toate nivelele: fizic, mental, emotional si spiritual. Prescriptiile sint pline de poezie: de exemplu, „orhideea este indicata pentru a-ti asculta inima si a-ti gasi calea cea adevarata'. Doza de tratament, care se ia cu sfintenie dimineata si seara, se stabileste in mai multe sedinte. Rezultatele apar imediat, mai ales in boli cronice, insomnie si afectiuni psihosomatice.
Cum se obtin rezultatele cele mai spectaculoase:
B.E.S.T. se recomanda pentru tratarea problemelor emotionale si fizice, de la dureri de spate, traume survenite in urma unui accident, migrene, pina la cancer.
Masajul Trager se recomanda pentru tratarea problemelor musculare si articulare cronice, dar si in boli mai grave, precum distrofia musculara, scolioza si scleroza multipla. Rezolva instantaneu orice problema survenita in urma unui exces sau accident sportiv.
Kinetoterapia asociata cu cromopunctura si homeopatia se recomanda pentru tratarea unui numar foarte mare de afectiuni cronice – inclusiv alergii, probleme ale pielii, astm, diferite forme de dependenta, probleme digestive, insomnie, fobii, hiperactivitate, incapacitate de concentrare, amnezie, depresii, stres si probleme hormonale.
Medicina tibetana se recomanda pentru tratarea oricarei probleme de sanatate, inclusiv cancer. Este un sistem foarte complex care include mai multe practici, de la acupunctura la asistenta la nasteri. Procesul de vindecare se bazeaza pe teoria conform careia mintea, trupul si spiritul trebuie tratate ca un intreg, nicidecum separat.
Medicina naturista se recomanda pentru tratarea unui numar foarte mare de afectiuni: astm, artrita, depresii, oboseala cronica, hipertensiune arteriala, probleme de piele, dezechilibru hormonal, sindrom premenstrual, menopauza. E o metoda foarte eficienta de prevenire a bolilor, prin intarirea sistemului imunitar, reechilibrarea nivelului energetic al organismului, cresterea capacitatii mentale si ajuta la pastrarea unui nivel optim de sanatate.
Remediile florale se recomanda pentru tratarea bolilor psihosomatice (anxietate, depresii, atac de panica) si calmarea, echilibrarea si armonizarea problemelor emotionale.
Arhiva Revistei ELLE
Foto: Shutterstock