Donald Trump a afirmat că injecțiile cu dezinfectant ar putea vindeca pacienții de coronavirus, spre oprobriul comunității medicale.
Declarațiile din ultima vreme ale președintelui american Donald Trump în contextul pandemiei de coronavirus nu încetează să șocheze. Acum, întreaga comunitate a medicilor din SUA este revoltată după ce liderul de la Casa Albă a sugerat că injectarea dezinfectantului ar putea anihila noul virus. „Văd că dezinfectantul îl poate elimina (n.r. coronavirusul) într-un minut. Un minut. Există o modalitate prin care am putea face asta, prin injectarea în corp sau altă modalitate de curățare? Ar fi interesant să verificăm asta. Se poate sau nu se poate. Nu sunt medic”, a declarat Donald Trump.
Declarațiile au fost făcute la o conferință de presă unde experții au arătat că noul virus este slăbit de expunerea la lumină UV și căldură. Inutil de adăugat că dezinfectanții sunt niște substanțe periculoase dacă sunt ingerate sau injectate. Deborah Birx, medic imunolog și coordonatoarea campaniei anti-Covid-19, a fost diplomată și i-a spus lui Donald Trump că nu a auzit de această metodă ca tratament.
Comunitatea medicilor a transmis oamenilor să ignore mesajele președintelui american, pentru că altfel sunt în pericol de moarte. „Ideea de a injecta sau ingera produse de curățare sau dezinfectanți este iresponsabilă și periculoasă. Asta e o metodă folosită de obicei de sinucigași”, a spus medicul pneumolog Vin Gupta citat NBC News, în timp ce John Balmes, medic pneumolog la un spital din San Francisco, avertizează că „e o idee caraghioasă și periculoasă”. Joe Biden, candidatul partidului democrat la următoarele alegeri prezidențiale, a scris pe Twitter următoarele: „Raze UV? Injectare de dezinfectant? Iată o idee mai bună, domnule președinte: mai multe teste. Acum. Și echipament de protecție pentru cadrele sanitare.”
Epidemia de coronavirus a provocat până acum 49.759 de decese în SUA. Doar de miercuri până joi seara s-au înregistrat 3.176 de decese provocate de COVID-19, acesta fiind cel mai ridicat bilanţ zilnic înregistrat până acum la nivel global de la începutul pandemiei.
Foto: Arhiva Revistei ELLE