În curând, medicii de familie vor supraveghea pacienții cu Covid-19 asimptomatici. Cum se va întâmpla asta? Medicul Virgil Musta explică ce va presupune monitorizarea.
Medicii de familie vor supraveghea în curând cazurile pacienților asimptomatici, date fiind rata mare de infectare și numărul pacienților care necesită îngrijiri în spitale, care au împins sistemul de sănătate la limită. România a depășit 4.000 de infectări cu coronavirus depistate zilnic.
Medicul Virgil Musta, șeful departamentului de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat într-un interviu cum vor face asta medicii de familie, dar a și insistat să îi avertizeze pe români că a venit vremea să poarte mască de protecție și în spațiile deschise, atunci când merg în zone aglomerate sau există riscul de a se întâlni cu cineva. „În spaţiul deschis, dacă ne aflăm singuri nu trebuie să purtăm mască, dar acolo unde ne întâlnim să stăm la poveşti cu cineva sau e o zonă aglomerată unde există riscul ca cineva să-ţi tuşească în faţă, acolo trebuie purtată mască. Este singura soluţie de a ne proteja”, a explicat specialistul.
Acesta a vorbit și despre faptul că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Timişoara, unde muncește, traversează un moment dificil. „Este un moment dificil, pentru că vor veni în continuare un număr mare de pacienţi, nu vom mai avea unde să direcţionăm. Este vorba săptămâna viitoare să primim ca şi Departament extern, secţie externă, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară, unde vom mai primi 40 de paturi cu oxigen. Spitalul Judeţean, care e spital suport, va deschide o secţie roşie pentru pacienţii COVID. Dar la ritmul în care creşte numărul de cazuri şi numărul sever de pacienţi vom avea o dificultate foarte rapid dacă aceste măsuri nu vor fi eficiente şi dacă lumea nu înţelege că nu mai putem să ne jucăm şi că e necesar să respectăm regulile de bază„, a declarat Virgil Musta pentru Digi24.
Acesta a spus și că măsura care presupune ca medicii de familie să supravegheze pacienții asimptomatici este binevenită, dată fiind presiunea la care sunt supuse spitalele.
„Medicii de familie vor primi setul de întrebări pe care să le pună zilnic pacienţilor şi, în funcţie de răspunsuri şi de criteriile de severitate, vor îndruma pacienţii spre clinicile de boli infecţioase, dacă prezintă forme de agravare a bolii. Ceilalţi, care prezintă astfel de semne, sunt îndrumaţi să fie evaluaţi în spitale. În funcţie de aceste evaluări, noi decidem dacă să rămână la domiciliu sau dacă e imperios necesar să fie internaţi. Pentru pacienţii care necesită oxigen va fi o problemă, pentru că, din păcate, locurile sunt limitate” a spus medicul.
Foto: arhiva ELLE