Rasfatul e o arta. Din pacate, o arta care a patruns de prea putin timp in tara noastra. Cred ca prima masa de masaj profesionala am vazut-o in Dallas, iar mama nu m-a dus de mana, ca adolescenta, sa ma invete despre tainele parfumate ale cultului spa, dupa cum vazusem tot prin filme ca s-ar cuveni. Totusi nu ma plang, acum compensez aceasta carenta din plin si amenint sa prind din urma toate fetele care s-au nascut in tari mai dezvoltate (cel putin din acest punct de vedere). Adica ma bucur de deliciile senzoriale specifice unui spa de fiecare data cand imi permite timpul si cred ca sunt putine lacasuri de rasfat la noi in tara carora nu le-am calcat pragul.
Imi amintesc cat de confuza si pierduta m-am simtit prima oara cand am fost nevoita sa imi aleg un masaj. Terapiile aveau nume codificate, complicate, presarate cu denumiri de plante si uleiuri. Si toate imi promiteau un paradis regasit, o oaza de echilibru si liniste. Bineinteles ca am optat pentru un masaj deep tissue, nestiind ca muschii mei urmeaza sa fie masati in profunzime sau ca acest tip de masaj imbina placerea cu durerea pentru a obtine o relaxare sublima. Ma asteptam la… cu totul altceva. Iar dupa ce s-a terminat agonia, am adormit pe masa de masaj, istovita de miscarile crude, dar benefice, menite sa-mi detensioneze musculatura „the hard way. De fapt, nu a fost chiar un somn, ci am simtit ca m-am retras intr-un coltisor al mintii, alaturi de un gand al meu. Iar cand am deschis ochii am fost buimacita de decor, nu stiam unde sunt, cat am dormit sau daca e noapte sau zi. Terapeutul m-a linistit cand mi-a spus ca au trecut doar cateva minute. Atunci am inteles ce gen de efecte poate avea un masaj bine facut.
De atunci cred ca am incercat majoritatea masajelor, de la cel cu pietre la cel anticelulitic. Dar daca ar fi sa o iau de la capat, probabil as alege un masaj de relaxare ca prima experienta. De aceea cred ca toate avem nevoie de un ghid care sa ne conduca printre tipurile de masaj pentru a intelege ce ni se potriveste cel mai bine, in functie de nevoile corpului si ale sufletului. Asa ca am vorbit cu Iuliana Simion, terapeut la Eden Spa Sibiu, pentru a intelege mai bine cum sa navigam printre ofertele imbietoare din meniurile spa-urilor.
„Indiferent cat de complexe sau variate ar fi tratamentele spa, ele sunt centrate in primul rand pe oferirea unei stari de bine. Foarte multe persoane incearca un tratament «la noroc», in sensul ca nu au informatii suficiente si corecte si nu stiu daca prin tratamentul pe care tocmai l-au programat vor obtine rezultatele pe care si le doresc', explica Iuliana Simion. „Masajul e o modalitate de comunicare non-verbala ce te pune in legatura stransa cu tine insuti, asa cum considerau psihoterapeuti celebri precum W. Reich si A. Lowen. Se poate produce o transformare a «armurii musculare», a tensiunilor fiziologice pe care le simti la nivelul muschilor si a organismului in general, intr-un potential de libertate in miscari si expresie', explica terapeutul. Avand in vedere ca sunt peste 50 de modalitati diferite de masaj, spa-urile ne invita intr-o lume total aparte a terapiilor alternative aduse la rang de arta cu tratamente holistice axate pe minte, corp si suflet. Desi specialistul mi-a explicat ca nu exista o ruta stricta pentru fiecare client in parte, am reusit sa decantam cateva criterii de alegere a unui masaj, cu precizarea ca aceasta decizie trebuie luata impreuna cu terapeutul.
1. Primul criteriu este motivul pentru care doresti un masaj. Acesta poate fi dedicat relaxarii sau ameliorarii unei afectiuni (tensiuni sau dureri musculare, contracturi, circulatie deficitara etc.) – caz in care se va alege un tratament deep tissue sau un masaj mai ferm.
2. Persoanelor care sunt incepatoare in tratamentele spa le e recomandat sa inceapa cu un masaj de relaxare, in care atingerea este mai usoara, iar organismul are timp sa se acomodeze la o presiune care poate creste gradual.
3. Alt criteriu important e timpul pe care doresti sa il aloci terapiei. Majoritatea centrelor spa vor oferi o gama variata de tratamente care pot tine de la o jumatate de ora pana la tratamentele complexe (un ritual spa, de exemplu, care dureaza doua ore).
4. Trebuie sa alegi intre tratamente care folosesc ulei de masaj (masaj de relaxare, deep tissue, Lomi Lomi) sau terapii ce nu necesita ulei (Shiatu, Thai Yoga, metoda Rosen, tehnica metamorfica). De asemenea, poti alege sa ramai complet imbracata atata timp cat hainele sunt foarte confortabile. Poti alege si terapii cu accesorii precum pietre calde sau saculeti de plante naturale sau sare.
5. Presiunea masajului e foarte importanta si trebuie retinut ca, desi aceasta este prestabilita, in functie de tratamentul ales, regula de baza este ca trebuie sa te simti confortabil; o presiune mare poate fi favorabila unei musculaturi relaxate, dar nu-ti aduce beneficii daca te simti tensionata.
6. E foarte important sa-ti cunosti starea de sanatate, iar daca ai o afectiune sa consulti medicul inainte sa-ti faci programarea. De asemenea, daca esti insarcinata e recomandat sa nu se efectueze nici un tratament in primul trimestru.