Masajul sau ghidul relaxarii totale

Inspirate din toata lumea, terapiile din meniurile spa-urilor pot fi debusolante pentru cineva care le incearca pentru prima oara. ELLE te initiaza intr-un univers in care rasfatul si relaxarea sunt cuvinte-cheie.

Masajul sau ghidul relaxarii totale

Rasfatul e o arta. Din pacate, o arta care a patruns de prea putin timp in tara noastra. Cred ca prima masa de masaj profesionala am vazut-o in Dallas, iar mama nu m-a dus de mana, ca adolescenta, sa ma invete despre tainele parfumate ale cultului spa, dupa cum vazusem tot prin filme ca s-ar cuveni. Totusi nu ma plang, acum compensez aceasta carenta din plin si amenint sa prind din urma toate fetele care s-au nascut in tari mai dezvoltate (cel putin din acest punct de vedere). Adica ma bucur de deliciile senzoriale specifice unui spa de fiecare data cand imi permite timpul si cred ca sunt putine lacasuri de rasfat la noi in tara carora nu le-am calcat pragul.

Imi amintesc cat de confuza si pierduta m-am simtit prima oara cand am fost nevoita sa imi aleg un masaj. Terapiile aveau nume codificate, complicate, presarate cu denumiri de plante si uleiuri. Si toate imi promiteau un paradis regasit, o oaza de echilibru si liniste. Bineinteles ca am optat pentru un masaj deep tissue, nestiind ca muschii mei urmeaza sa fie masati in profunzime sau ca acest tip de masaj imbina placerea cu durerea pentru a obtine o relaxare sublima. Ma asteptam la… cu totul altceva. Iar dupa ce s-a terminat agonia, am adormit pe masa de masaj, istovita de miscarile crude, dar benefice, menite sa-mi detensioneze musculatura „the hard way. De fapt, nu a fost chiar un somn, ci am simtit ca m-am retras intr-un coltisor al mintii, alaturi de un gand al meu. Iar cand am deschis ochii am fost buimacita de decor, nu stiam unde sunt, cat am dormit sau daca e noapte sau zi. Terapeutul m-a linistit cand mi-a spus ca au trecut doar cateva minute. Atunci am inteles ce gen de efecte poate avea un masaj bine facut.

De atunci cred ca am incercat majoritatea masajelor, de la cel cu pietre la cel anticelulitic. Dar daca ar fi sa o iau de la capat, probabil as alege un masaj de relaxare ca prima experienta. De aceea cred ca toate avem nevoie de un ghid care sa ne conduca printre tipurile de masaj pentru a intelege ce ni se potriveste cel mai bine, in functie de nevoile corpului si ale sufletului. Asa ca am vorbit cu Iuliana Simion, terapeut la Eden Spa Sibiu, pentru a intelege mai bine cum sa navigam printre ofertele imbietoare din meniurile spa-urilor.

Indiferent cat de complexe sau variate ar fi tratamentele spa, ele sunt centrate in primul rand pe oferirea unei stari de bine. Foarte multe persoane incearca un tratament «la noroc», in sensul ca nu au informatii suficiente si corecte si nu stiu daca prin tratamentul pe care tocmai l-au programat vor obtine rezultatele pe care si le doresc', explica Iuliana Simion. „Masajul e o modalitate de comunicare non-verbala ce te pune in legatura stransa cu tine insuti, asa cum considerau psihoterapeuti celebri precum W. Reich si A. Lowen. Se poate produce o transformare a «armurii musculare», a tensiunilor fiziologice pe care le simti la nivelul muschilor si a organismului in general, intr-un potential de libertate in miscari si expresie', explica terapeutul. Avand in vedere ca sunt peste 50 de modalitati diferite de masaj, spa-urile ne invita intr-o lume total aparte a terapiilor alternative aduse la rang de arta cu tratamente holistice axate pe minte, corp si suflet. Desi specialistul mi-a explicat ca nu exista o ruta stricta pentru fiecare client in parte, am reusit sa decantam cateva criterii de alegere a unui masaj, cu precizarea ca aceasta decizie trebuie luata impreuna cu terapeutul.

1. Primul criteriu este motivul pentru care doresti un masaj. Acesta poate fi dedicat relaxarii sau ameliorarii unei afectiuni (tensiuni sau dureri musculare, contracturi, circulatie deficitara etc.) – caz in care se va alege un tratament deep tissue sau un masaj mai ferm.
2. Persoanelor care sunt incepatoare in tratamentele spa le e recomandat sa inceapa cu un masaj de relaxare, in care atingerea este mai usoara, iar organismul are timp sa se acomodeze la o presiune care poate creste gradual.
3. Alt criteriu important e timpul pe care doresti sa il aloci terapiei. Majoritatea centrelor spa vor oferi o gama variata de tratamente care pot tine de la o jumatate de ora pana la tratamentele complexe (un ritual spa, de exemplu, care dureaza doua ore).
4. Trebuie sa alegi intre tratamente care folosesc ulei de masaj (masaj de relaxare, deep tissue, Lomi Lomi) sau terapii ce nu necesita ulei (Shiatu, Thai Yoga, metoda Rosen, tehnica metamorfica). De asemenea, poti alege sa ramai complet imbracata atata timp cat hainele sunt foarte confortabile. Poti alege si terapii cu accesorii precum pietre calde sau saculeti de plante naturale sau sare.
5. Presiunea masajului e foarte importanta si trebuie retinut ca, desi aceasta este prestabilita, in functie de tratamentul ales, regula de baza este ca trebuie sa te simti confortabil; o presiune mare poate fi favorabila unei musculaturi relaxate, dar nu-ti aduce beneficii daca te simti tensionata.
6. E foarte important sa-ti cunosti starea de sanatate, iar daca ai o afectiune sa consulti medicul inainte sa-ti faci programarea. De asemenea, daca esti insarcinata e recomandat sa nu se efectueze nici un tratament in primul trimestru.
 

Tipuri de masaj

Masajul ayurvedic

Considerat de unii terapeuti „cheia longevitatii', masajul ayurvedic e de provenienta indiana, fiind o forma eficienta de stimulare a functiilor organismului: drenajul limfatic si eliminarea toxinelor, fortificarea digestiei si a musculaturii, mentinerea flexibilitatii articulatiilor. „Teoria ayurvedica are la baza existenta a trei tipuri de stare biologica influentate de existenta celor cinci elemente din natura (spatiu, aer, foc, apa, pamant): Vata (aer si spatiu), Pitta (foc si apa), Kapha (apa si pamant). Presiunile din timpul masajului se fac pe anumite puncte ayurvedice, numite marma, de-a lungul carora se deplaseaza suflul vital sau Prana. Aceste puncte sunt zone in care este concentrata energia', spune Andrei Claudiu Simion, terapeut specializat la Del Mar Medical Spa.

Masajul indian al scalpului

Masajul indian al scalpului consta dintr-o serie de manevre aplicate bland pe frunte, tample, gat, urmand o linie predefinita si aplicand presiuni repetate in punctele energetice principale, cu scopul de a relaxa trupul. Acest tip de masaj confera atat podoabei capilare, cat si scalpului o hidratare intensa, indepartand matreata, calmand mancarimile si prevenind caderea parului. De asemenea, conform terapeutului Andrei Claudiu Simion, ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine spre creier, ajuta memoria, intareste sistemul imunitar si amelioreaza insomnia si migrenele.

Reflexoterapia

„Reflexterapia reprezinta metoda stiintifica de diagnosticare si tratare prin tehnici de apasare si stimulare a anumitor zone reflexogene de la nivelul picioarelor, al mainilor sau al urechilor, precum si de la nivelul musculaturii dorsale, care corespund tuturor organelor corpului uman. Aceasta terapie faciliteaza procesul de hranire a celulelor corpului si eliminarea toxinelor, stimuland detoxifierea organismului. Prin actiunea sa la nivelul diferitelor segmente anatomice, reflexologia are capacitatea de a stimula imunitatea prin ameliorarea fluxului sangvin, prin oxigenarea celulelor corpului si restabilirea unei circulatii limfatice corecte, atenuand totodata durerea prin secretia si intrarea in circulatie a endorfinelor', explica terapeutul Andrei Claudiu Simion.

Masajul suedez

Denumit si masajul somatic, masajul suedez e una dintre cele mai populare tehnici deoarece presupune o presiune circulara aplicata de maini si palme, intinderi si framantari ale muschilor cu miscari de alunecare ce directioneaza circulatia sangelui spre inima, dar fara a mari pulsul. Dupa o sedinta de masaj suedez se relaxeaza sistemul nervos, se sporeste tonusul muscular, se dreneaza limfa si se intensifica circulatia, se imbunatateste mobilitatea ligamentelor si a articulatiilor. E recomandat sa discuti cu terapeutul in timpul masajului pentru ca acesta sa-si regleze presiunea si miscarile in functie de nevoile tale. Astfel iti poti personaliza experienta.

Masajul Shiatsu

In Japonia, locul unde s-a nascut masajul Shiatsu, cel putin unul dintre membrii fiecarei familii practica acest tip de masaj pentru a-i ajuta pe cei apropiati. Datorita beneficiilor pe care le ofera, tehnica Shiatsu a devenit populara in intreaga lume. E considerata o terapie de vindecare, deoarece are un efect direct asupra meridianelor energetice si rezolva anumite blocaje ale Chi-ului (un termen ce reprezinta energia universala), iar medicina orientala sustine ca dezechilibrarea Chi-ului e cauza tuturor problemelor de sanatate. In cadrul terapiei holistice Shiatsu se aplica presiune cu mainile, degetele, coatele si genunchii cu scopul de a imbunatati fluxul energetic si de a oferi o stare de bine intregului organism.

Masajul thailandez

La fel ca Shiatsu, masajul thailandez aliniaza energiile corpului aplicand presiune pe niste puncte specifice, dar include si alte miscari si intinderi. Deci nu stai pur si simplu culcata pe masa de masaj, ci esti asezata intr-o serie de posturi – e ca si cum ai face yoga fara sa depui nici un pic de efort. Acest tip de masaj este mult mai energizant decat altele, reduce nivelul stresului, mareste flexibilitatea si iti imbunatateste atat tonusul psihic, cat si pe cel muscular.

Masajul Lomi Lomi

Aceasta terapie holistica de origine hawaiana foloseste palmele, degetele, genunchii si chiar picioarele de-a lungul fibrelor musculare si al tesuturilor moi. Miscarile sunt lungi si relaxante si se aseamana cu masajul suedez pentru ca se folosesc ambele maini concomitent si pentru ca se ating punctele de presiune cu coatele si dosul palmei. Scopul masajului Lomi Lomi este de a echilibra intreaga fiinta, atat fizic cat si emotional, mental.
 

Masajul anticelulitic

„Unul dintre cele mai apreciate tipuri de masaj este cel anticelulitic. Executat in mod constant, duce la obtinerea supletii si elasticitatii pielii. Circulatia este activata, la fel si tesuturile subcutanate. Dupa o serie de sedinte vei observa cum efectul de «coaja de portocala» dispare, in timp ce iese la iveala pielea frumoasa, demna de expus in orice rochie, oricat de stramta sau transparenta. Pentru ca, asa cum spunea Yves Saint Laurent, «cel mai frumos aspect al unei rochii este femeia care o poarta»', spune Mihaela Logofatu, specialist in tratamente corporale la B. Energy Body & Mind Fitness. Acest tip de masaj presupune miscari ferme si energice care favorizeaza circulatia limfatica, eliminarea toxinelor, distruge mecanic tesutul adipos si ofera musculaturii un plus de fermitate.

Masajul Deep Tissue

Masajul Deep Tissue (adica in profunzimea tesutului muscular) utilizeaza manevre si tehnici ale masajului suedez, dar caracteristica sa de baza e ca se aplica o presiune foarte intensa in zonele cu tensiuni musculare cronice. „In cadrul unei sesiuni deep tissue, terapeutul se adreseaza tesuturilor musculare profunde, precum si fasciei musculare, denumita tesut conectiv. Prin presiuni repetate, de o anumita intensitate, se relaxeaza tensiunile musculare cronice, provocate de contracturi musculare severe, denumite generic «noduri» musculare', spune terapeutul Andrei Claudiu Simion. Spre deosebire de un masaj clasic de relaxare, acest tip de masaj se adreseaza unei serii de probleme precum dureri cronice, mobilitate limitata, recuperare dupa accidente, probleme de postura, tensiune si spasme musculare.

Masajul cu pietre vulcanice

Masajul cu roci vulcanice, denumit si masaj cu pietre calde, e una dintre tehnicile terapeutice utilizate pentru relaxare, echilibrare energetica si detoxifiere, conform site-ului desprespa.ro. „In opinia mea, masajul cu roci vulcanice este o terapie spa signature, nu numai datorita protocolului urmat, ci si datorita elementelor care o compun: apa, piatra, miresmele imbietoare ale uleiurilor aromate, precum si caldura generata de roci', explica Andrei Claudiu Simion. „Acest tip de masaj vindeca si relaxeaza. Miscarile executate in timpul acestui tip de masaj ajuta la accelerarea circulatiei sangelui si a metabolismului celular. Suferi de insomnii? Acesta este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru a te relaxa si a te reimprieteni cu somnul adanc, fara griji', spune Mihaela Logofatu, specialist in tratamente corporale la B. Energy Body & Mind Fitness.

Masajul californian

Pentru un moment veritabil de relaxare poti opta pentru mesajul californian. Se realizeaza pe tot corpul cu miscari ample, relaxate, ca niste mangaieri, ce amintesc de modul in care o mama isi infasa pruncul. Scopul atingerilor e de a trezi memoria fizica a contactelor pozitive pe care le-am avut in copilarie. Datorita uleiurilor aromatice folosite pe tot corpul, masajul californian iti ofera un sentiment de detasare si siguranta, activand circulatia sangvina si reducand considerabil nivelul stresului, unul dintre cei mai frecventi factori de imbolnavire.

Masajul cu bete de bambus

Cu mult inainte sa fie inventata hartia, chinezii foloseau bambusul pentru a construi decoratii, instrumente muzicale sau chiar unelte, asa ca nu a durat foarte mult pana ce s-au gandit sa il incorporeze si in tehnicile de vindecare. Realizat cu bambus cu diferite lungimi si grosimi, masajul este unul de biostimulare si reactivare, care, in functie de presiune, poate stimula si tesuturile profunde. Miscarile se executa prin rulare, iar printre beneficii se numara si energizarea si tonifierea musculaturii corpului, stimularea sistemului limfatic si combaterea celulitei, conform site-ului eterspa.ro.

Acest ghid pe care vi l-am oferit este orientativ si explica principiile de baza ale diverselor tipuri de masaje, dar am observat ca regula „cate case, atatea obiceiuri' se aplica si in centrele spa. De exemplu, un masaj de relaxare poate avea mii de nuante, in functie de obiceiurile locului si mai ales de terapeut. Pentru ca cel mai important factor al starii de bine e legatura pe care o dezvolti cu persoana care iti face masaj, iar increderea si confortul sunt esentiale.

Dar am observat ca, desi putine persoane au talentul filipinezilor de a actiona ca niste spiridusi, terapeutii de care dispunem sunt instruiti corect si chiar talentati, de aceea pot spune ca aproape toate experientele spa pe care le-am avut au fost pozitive si fiecare a avut savoarea ei. Pentru ca nici un masaj nu seamana cu altul, atata timp cat e realizat de specialisti diferiti. De aceea mi-am propus sa le incerc pe toate pana il voi gasi pe cel mai bun. Imi va fi greu sa ofer un verdict, dar stiu ca ma voi relaxa temeinic pe parcursul cautarii. Intre timp, te provoc sa-mi urmezi exemplul si iti doresc relaxare placuta!

Text: Lavinia Gogu

Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet