Oua rosii, pasca, miel gatit in fel si chip! Deliciile culinare specifice mesei de Paste sunt destul de greu de digerat, mai ales dupa post. De aceea, multe fete se trezesc cu kilograme in plus dupa aceasta vacanta.
Cristina Mirica, consultant nutritie si stil de viata la Del Mar Medical Spa ne explica ce sa mancam si de ce sa ne ferim la masa e Paste.
Indiferent de alimentele preferate, e bine ca cel putin doua treimi din alimentele care se regasesc in farfuria noastra sa fie reprezentate de legume si verdeturi, care prin bogatia lor in fibre, faciliteaza digestia imbunatatesc tranzitul intestinal si atenueaza partial aciditatea indusa de alimentele traditionale', explica specialistul Cristina Mirica. Dar hai sa analizam felurile de mancare punctual.
Oul este un aliment complet ce contine proteine de inalta calitate, bogat in elemente nutritive si vitamine, avand un continut caloric mic (aproximativ 75 de calorii). El insa este benefic doar daca este consumat in cantitati rezonabile, respectiv aproximativ doua oua in ziua de Paste. Cei care au probleme cu colesterolul pot manca doar albusul de ou (maxim trei albusuri de ou pe zi). Este bine sa se evite consumarea oualor umplute, deoarece sunt alimente hipercalorice si greu de digerat, ce pot cauza, pe langa kilograme in plus, si indigestii.
Carnea de miel reprezinta o importanta sursa de fier, potasiu si vitamine: B1, B2, B6, B9, Biotina, B5, B12. In plus, contine colina, o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, deosebit de importanta pentru un metabolism sanatos.
Carnea de miel intra in categoria carne rosie si de aceea, nutritionistii recomanda consumul cu masura, mai ales de catre persoanele care au probleme de sanatate (trigliceride crescute, dislipidemii, hipertensiune arteriala, probleme renale). In cazul acestor probleme de sanatate, se poate consuma carne de curcan, vitel sau peste, in locul traditionalului miel de Pasti.
Daca mielul e gatit la cuptor, garnitura trebuie sa fie reprezentata de legume (spanac, broccoli, sparanghel) sau salate verzi, in nici un caz de mamaliga, paine, orez, garnituri care ingreuneaza digestia si maresc aportul caloric al mesei respective.
Daca iti place carnea de miel, nu trebuie sa ratezi sa faci aceasta ciorba de miel de Paste!
O forma ideala de a consuma carnea de miel este in asociere cu verdeturi, asa cum este cazul drobului sau stufatului. O felie de 50 g de drob poate reprezenta un aperitiv cu continut caloric redus (aproximativ 100 de calorii). Iar daca are in compozitie mult patrunjel, marar sau ceapa verde, poate constitui un fel de mancare usor de digerat.
Dacă nu apreciezi carnea de miel vezi și cum să faci o rețetă de stufat de pui!
Nu ezita să faci un drob de ciuperci rapid și gustos! O să vrei și a doua porție.
Cozonacul, avand in compozitia lui multe oua, lapte, faina, zahar, nuca, cacao sau rahat este o adevarata bomba calorica. Totusi, fiind Pastele, nu e putem lipsi de acest deliciu. Insa trebuie tinut cont ca e bine sa fie consumata o felie (care are cam 30-40 g) in prima parte a zilei (la micul dejun, cu o cana de ceai sau in loc de gustarea de dimineata), si, in nici un caz dupa bogata masa de Paste, cand stomacul este deja plin cu alimente indigeste (oua, carne, drob, branza). Combinarea celorlalte feluri cu cozonacul poate determina balonarea, hiperaciditate si chiar flatulenta – atat de indezirabila in momentele de reuniune in familie.
Pasca este si ea un amestec de oua, faina, zahar si branza, ceea ce ii confera un inalt continut caloric. Precum cozonacul, pasca trebuie consumata cu moderatie, la distanta de cel putin trei ore de mese, sau dimineata la micul dejun, pentru a evita suprasolicitarea ficatului si a pancreasului.
Alcoolul: Vinul este cel mai consumat la masa de Paste. Un pahar, doua de vin alb sau rosu, baute in timpul mesei (dar nu pe stomacul gol) nu sunt un motiv de ingrijorare. Insa pe masura ce cantitatea de alcool consumata creste, efectele nocive se amplifica.
Alcoolul mareste aciditatea gastrica, de aceea nu este bine sa fie consumat pe stomacul gol, ci in asociere cu proteine (carne, peste, oua, branza). Alcoolul interfereaza cu enzimele pancreatice, perturband astfel digestia, si-asa pusa la grea incercare. Dealtfel, principala cauza a prezentarii la Urgente in ziua de Paste este pancreatita acuta, declansata de mesele pline de grasimi si stropite din belsug cu alcool.
Text: Lavinia Gogu
Foto: easter table with flowers and eggs from Shutterstock
Vezi şi borș de pește – rețete de borș de pește din România!