Masa de Craciun: ce sa savurezi si de ce sa te feresti

Masa de Craciun reprezinta o adevarata provocare pentru sistemul nostru digestiv, dar, cu toate acestea, am gasit cateva solutii pentru ca tu sa te bucuri din plin de toate bunatatile.

Masa de Craciun: ce sa savurezi si de ce sa te feresti

De multe ori am auzit vorbindu-se despre Sarbatorile de iarna ca fiind cele mai frumoase zile din an. Si nu e de mirare daca e sa ne gandim la arsenelul cu care vine pregatit Craciunul: brazi impodobiti, lumini colorate, cadouri, zapada, vin fiert, mese imbelsugate si cate si mai cate. Plus o aspiratie inflacarata spre a fi mai buni, stare care ne-a facut sa etichetam Craciunul drept magic. Iar o perioada atat de speciala are nevoie de pregatiri pe masura.

Pe langa cadourile pentru cei dragi, ornamentele pentru brad si obiectele decorative cu specific adecvat, pregatirile de Craciun includ si o atentie aparte pentru masa festiva, de la care nu poate sa lipseasca nimic, mai ales daca ai respectat postul dinaintea sarbatorilor.

Chiar daca ai tinut sau nu post, daca esti sau nu in general o persoana moderata cand vine vorba de mancare, masa de Craciun poate reprezenta o adevarata provocare. Si cu atatea feluri de mancare puse la dispozitie, care mai de care mai gustoase, cine mai are timp sa numere caloriile? Cu toate ca iti permiti sa faci macar odata pe an excese, ar fi bine totusi sa fii atenta. Iti reamintim ca in astfel de perioade neglijenta provoaca cele mai multe intoxicatii alimentare. Si sa nu mai vorbim de kilogramele in plus.

Dar nu trebuie sa te nelinistesti pentru ca dupa cum bine stii, toate au o solutie. Iar noi am gasit mai multe. In continuare iti recomandam cateva lucruri, de care daca vei tine cont, vor asigura ca masa de Craciun va fi cea mai buna din an.

Mancarurile traditionale intregesc o masa festiva romaneasca si cu siguranta acestea iti plac si tie cel mai mult. Cu toate ca sunt delicioase, sa le consumi in exces poate fi daunator. Asa ca, prima noastra recomandare implica moderatia. Chiar daca este vorba despre sarmale, racituri (piftie de porc), salata de boeuf sau oricare alt preparat obtinut prin prajire sau cu continut ridicat de grasimi, portiile mici fac diferenta. Nu trebuie sa te privezi din a le incerca pe toate, atat timp cat ai in vedere sa nu depasesti limita. De exemplu, nu manca mai mult de 1-2 sarmale la o masa care include mai multe feluri de mancare. Sau, poti incerca sa mananci sarmale de post.

Nu rata o rețetă de sarmalute traditionale!

Friptura se mananca dupa aperitiv, cu garnitura de legume, nicidecum cu paine si cartofi prajiti. Pe cat posibil, inlocuieste carnea rosie cu cea alba, care, gatita corespunzator este la fel de delicioasa. Este indicata asortarea muraturilor sau a legumelor crude la mesele copioase pentru ca echilibreaza aportul de nutrienti, imbunatateste si accelereaza digestia.

Fa pauze intre felurile de mancare!

Desertul, cu cat este mai dulce, cu atat este mai bun. De aceea, recomandarea noastra este si in acest caz moderatia. Nu te opreste nimeni sa mananci cozonac si fursecuri, dar trebuie sa retii ca acestea sunt greu de digerat. Prin urmare, rezuma-te la 1-2 felii de cozonac pe zi si opteaza pentru prajiturile simple si salata de fructe. Adauga scortisoara deserturilor. Este un bun aliat impotriva colesterolului.

Include in alimentatia zilnica fructe si legume proaspete chiar si in aceasta perioada. Este o modalitate buna de a reduce cantitatea de calorii care va fi consumata in aceste zile. De asemenea, te vei satura mai repede, iar digestia va fi mai usoara datorita continutului ridicat de vitamine si minerale din fructele si legumele crude. In acelasi timp, cruditatile te vor ajuta sa eviti depunderea kilogramelor nedorite. Daca nu stii ce sa alegi, iti recomandam ananasul, kiwi, citricile, papaya, ridichile, anghinarea, varza rosie, conopida si sfecla rosie.

Bauturile alcoolice ar trebui consumate, de asemenea, cu masura deoarece, in exces, blocheaza digestia. Incearca sa te limitezi la 1-2 pahare pe zi. Chiar daca nu simti nevoia, ar trebui sa bei si pe timpul iernii doi litri de apa zilnic.

Pentru a ajuta corpul sa proceseze mai repede toate alimentele pe care le consumi in aceasta perioada, iti recomandam sa bei la jumatate de ora dupa masa o cana de ceai neindulcit. Cele mai indicate sunt ceaiurile care ajuta digestia: menta, ghimbir, chimen, radacina de lemn dulce, musetel, ceai verde. Pentru eliminarea mai rapida a toxinelor din organism, bea in fiecare dimineata pe stomacul gol o cana de apa in care ai stors o jumatate de lamaie.

Respecta cele trei mese principale ale zilei, dar nu te lasa influentata de abundenta bunatatilor servite. Incearca sa te limitezi la cate putin din fiecare. Nu combina prea multe feluri de mancare. Si foarte important – nu te grabi! Savureaza mancarea, o data e Craciunul.

Text: Andreea Trifas

Foto: Special dinner for Christmas Eve from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet